Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.30. 16:41

Nótaéneklési világrekord Kékcsén

<p>Jeles napként íródik Kékcse legújabb kori történetében 2010. augusztus 26. Amikor pontban 18 órakor elindult a 69 órás magyar maratoni rekordkísérlet, magyar nóta és magyar népdaléneklés kategóriában.</p>

Vasárnap. 29–én, a kora délutáni órákban egyre többen látogattak el Kékcse új iskolájának udvarára és tornatermébe. Az udvaron a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, Vásári komédiás előadása szórakoztatta az érdeklődőket. A „katlanban” kirakodó vásár, vidámpark, ringispil, ugráló vár, arcfestés, friss rétes, lángos, vattacukor, jégkása és fagyi várta a gyerekeket és felnőtteket, kiket–kiket érdeklődése szerint. Bent a tornateremben pedig a nótaéneklési rekordkísérlet az utolsó óráiba, perceibe érkezett, ahol a helyiek, a kékcsiek csoportja énekelt befejezésül.

Nótázást kedvelők a kékcsiek

– Kis falunkat igen jókedvű, nótázást kedvelő emberek lakják s azért gondoltunk arra, hogy a kultúra és a hagyomány ápolásával szeretnénk kitörni az ismeretlenségből a közösség összefogása révén – mondta a rekordkísérlet kezdetekor a megjelenteket köszöntve, a település polgármestere Szekeres Katalin.

4142 perc

Csütörtök estétől vasárnap délutánig harminckilenc csoport (közel nyolcszáz fő) mintegy 3500 nótát énekelt el. A rekordkísérlet augusztus 29–én 15 óra 02 perckor, 69 óra és 2 perc után rendben befejeződött. Az eseménysorozatot a mintegy 300 fős jelenlévő közönség közös nótázásával zárta be Sebestyén István Guinness Rekordok Bizottságának, a Magyar Rekordok Bizottságának képviselője.

Az esemény ténytanúsító jegyzőkönyvét átadva, Kékcse polgármesterének, Szekeres Katalinnak, a rekordkísérlet szervezőjének valamint dr. Debreczenszki Juliannának a település jegyzőjének. A rendezvény helyszínén pedig ünnepeltek a kékcsiek. Ezzel, 4142 perccel, megdöntötték az Újszentmargitaiak 3007 perces magyar nótaéneklési váltó maratoni rekordját. Ezzel az eredménnyel bekerültek a magyarországi rekordok adatbázisába és a Guinness Rekordok Könyvébe, megdöntve a fennálló korábbi hazai és Guinness–rekordot.

Az érpatakiak újabb rekordkísérlete

Az új nótaéneklési rekord és a jegyzőkönyvek átadását követően kértünk rövid értékelést Sebestyén Istvántól, a ténytanúsító jegyzőkönyv vezetőjétől.

– Ez egy nagyszerű emberi teljesítmény volt, hiszen 69 óra két perccel, 4142 perccel új magyar rekord született. Az Újszentmargitaiak 3007 perces nótaéneklési rekordját sikerült itt megdönteni. Én azt gondolom, hogy nem is arról van szó, hogy ki tud tovább, hosszabb ideig folyamatosan nótázást szervezni. Az üzenete az ilyen nótázásoknak, hogy a nóta szeretete egy egyetemes emberi érték. Egyben a Magyar kulturális emlékek megőrzése a magyar rekordokéhoz kapcsolódóan

Még hosszabb kísérlet

Gyakorlatilag egy mozgalmat teremt és el is tud indítani. Hiszen ahogy a zárszóban is említettem, már most bejelentettek egy újabb, még hosszabb 72 órás kísérletet. Azt gondolom, hogy Kékesiek ezzel a négy nappal a sportszerűségből is felállított egy hazai rekordot, hiszen a korábbi rekordereket meginvitálta, hogy vegyenek részt ebben a közös nótázásban, ezzel is egy újabb hagyományt teremtve. Így remélhetőleg szeptember 5–én a Budapesti Fesztivál helyszínén az érpatakiak szándékoznak megdönteni a most felállított rekordot. Ezen a rendezvényen is ott lesznek a korábbi rekorderek, a kékcsiek és az újszentmargitaiak is. A Budapesti Fesztiválon, a Magyar Rekordok Napján szeptember 5–én 12 órakor kezdődik a Vízvonal színpadán, melyre ezúttal meghívok minden nótakedvelőt – mondta Sebestyén István.

A falunapi program pedig folytatódott a különböző kulturális műsorokkal, többek között Mága Zoltán hegedűművész koncertjével. Este nyolc órától pedig a nyáréjszakai bál vette kezdetét, s közben kilenc órától tűzijáték zárta Kékcsén a csütörtöktől zajló színes program kavalkádját.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!