Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.05. 15:26

Utasokat kérdeztünk a sztrájkról Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Ma már tudjuk, amennyiben a napokban nem születik megállapodás, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete 10 napon belül folytatja határozatlan idejű, országos sztrájkját.&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/34698/utasokat-k--rdezt--nk-a-sztr--jkr--l-ny--regyh--z--n" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Szabolcs Online a nyíregyházi vasútállomáson járt, ahol az utasok véleményére volt kíváncsi. Kiderült, még a vasutasok közül sem mindenki lelkendezik a sztrájk gondolatától.

A vasútállomás környékén nehéz dolgunk volt, hiszen lépten-nyomon olyan utasokba botlottunk, akik vagy maguk is vasutasok, vagy a családjukban vannak ezen a pályán dolgozók. Ennek köszönhetően arcukat csak kevesen vállalták, de a véleményüket mindenki megosztotta velünk. A legérdekesebb beszélgetést egy jelenleg is a vasútnál dolgozó hölggyel folytattunk, aki kijelentette, hogy az állandó sztrájkkal a VDSZSZ csak a MÁV és saját maga alatt vágja a fát. Az utasok ugyanis, már így is kezdenek elpártolni a vasúti közlekedéstől, a sztrájk pedig, csak tovább ront a helyzeten. Arról nem is beszélve, hogy a sztrájkkal nem a dolgozókon akarnak segíteni, hanem a vezetés a saját pozícióján – mondta a hölgy.

Az utasok mellesleg két táborra oszthatóak. Azokra, akik csak ritkábban, és azokra, akik napi szinten utaznak vonattal. Talán nem meglepő, hogy az utóbbi tábor képviselőit érintette a leginkább rosszul az újonnan felvetett sztrájk bejelentése. A napi szinten ingázóknak nem csak kényelmetlenséget, hanem megélhetési gondokat is okoznak azzal a sztrájkolók, hogy a munkások nem tudnak eljutni a munkahelyükre. Ilyenkor vagy szabadnapot kénytelenek kivenni, vagy más módon eljutni a munkahelyre, amely többletköltséggel jár, hiszen a dolgozók előre megváltott – és sokszor borsos árú – bérletekkel utaznak. A megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy a sztrájkköveteléseknek valószínűleg van alapja, de nem az utasok kárára kellene ezeket véghezvinni.

Egy hölgy ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy le kellene már arról szokni, hogy mindennel az utcára szaladgálunk. Szerinte tárgyalóasztalnál kellett volna ezt már nagyon régen megoldani. Egy férfi utas ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy könnyű a vasutasoknak, hiszen ők megtehetik, hogy sztrájkoljanak, amíg a többi munkásnak egy sztrájk valószínűleg az állásába kerülne.

A VDSZSZ követelése mellesleg továbbra sem változott. A MÁV CARGO eladásából származó, fejenként 250 ezer forintos részesedést, a kiszervezett leányvállalatok dolgozói számára pedig 10 százalékos kiszervezési pótlékot követelnek. Talán nem túlzás, hogy ezek a követelések a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre irreálisabbnak hatnak...

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!