Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.21. 14:52

Templomtornyos lesz Örökösföld

<p>Nyíregyháza - A római katolikus és a református egyház után a görög katolikusok is építkeznének az Örökösföldön. <dia width="900" height="700" alt="Templomtornyos lesz Örökösföld 2008.11.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Templomtornyos_lesz__r_k_sf_ld_2008_11_21_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Templomtornyos lesz Örökösföld 2008.11.21." /></a></dia></p>

Felértékelõdött a város legfiatalabb (25 éves) lakótelepe, hiszen míg évekig csak egy, ma már három nagy egyház is templomot építene az Örökösföldön. A népszerûség hátterében ott az állandó, és egyre növekvõ lakosságszám, az átalakuló demogfráfiai összetétel, az orosi városzrész közelsége, valamint a hitélet fellendítésének elvárása az egyházi vezetés részérõl.

 Ahová építhetnek

1., Az autóbusz állomás melletti zöld terület kiegészítve az állomás egy kis részével

2., A Kerékvár mögötti zöldterület, a Fecske ház és a rutinpálya között

3., A most épülõ sportpálya és az áramszolgáltató trafótelephelyhez vezetõ szervízút közötti terület

4., A Semmelweis és a Törzs utca keresztezõdése elõtti terület

Az önkormányzat támogatja az egyházak törekvéseit, mert más városrészeken is láttuk, az ott élõknek fontos, hogy templom épüljön a közelükben – mondja Nagy László. Nyíregyháza alpolgármestere, aki a lakótelep egyik önkormányzati képviselõje is. Úgy véli, míg a korábban a tervezett hellyel kapcsolatban fogalmazódtak meg ellenérzések az ott élõk részérõl, addig most sikerül olyan területet kijelölni, amit a lakosság is elfogadhat.

A római katolikus egyház már lassan tíz éve megkapta a két tízemeletes közötti területre az építési lehetõséget, ám most oda lakóparkot építenek, így az új beköltözõk nem „rajonganak” a reggeli harangszó, és az árnyékot adó épület gondolatáért. Ezért úgy döntöttek, inkább másik helyet kérnek, keresnek a lakótelepen. A reformátusok a Törzs utcán néztek ki egy területet, s míg a javaslatuk nem csak egy temlpom, hanem fogyatékosok nappali ellátást nyújtó intézmény építésérõl is szólt, addig a tervezett beruházás közelében élõk is szóltak. A következmény, ha otthont már nem is, de más helyen a templomot szeretnék megépíteni. A legújabb hír, hogy a görög katolikus egyház is jelezte, építkezne.

– Négy területet jelölünk ki az egyházaknak, ahol megépíthetik a templomot. Bízunk benne, hogy mindannyiuk számára elfogadható lesz a javaslat – folytatja az alpolgármester. Természetesen minden egyháznak fizetnie kell a kiválasztott telekért, de az önkormányzat a piaci ártól alacsonyabb, méltányos árat kér a területekért. Az alpolgármester szerint legkésõbb a jövõ esztendõ első negyedévében megállapodhatnak a három egyházzal, hogy hol szeretnék felépíteni a templomot, az pedig már csak rajtuk múlik, mikor kezdõdik a kivitelezés.

 

Kis templomban gondolkodnak

A görög katolikus egyház hazai és külföldi adományokból szeretné megépíteni a 150 embernek nem csak vallási hanem szociális szolgálatot is nyújtó istenházát. Dr. Papp Miklós lelkész azt mondta, hogy ahogy megvan a telek azonnal hozzákezdenek a tervezéshez, majd adományokat gyûjtenek a mihamarabbi kivitelezés érdekében. „Nagy szükség van a lakótelepen a templomra, sok az örökösföldi hívük.” A költségeket 80-100 millió forint között tervezik.

A római katolikus egyháznak újra kell terveztetnie a templomát, annak függvényében, hol építkezhetnek. Papp János plébános szerint a 150 ülõhelyes, 300-400 ember elhelyezésére alkalmas, hittan és közösségi teremmel megálmodott temlplom beruházási költsége 300-400 millió forint, melynek előteremtését elsősorban adományokból remélik. Abban bíznak, jövőre lerakhatják az alapkövet.

Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!