világbajnokság

2020.09.02. 10:00

Az idén nem lesz Miskolcon vb

Az októberre tervezett fekvenyomó- és erőemelő-világbajnokságot a koronavírus miatt elhalasztják.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM-Archívum

Az előzetes tervek szerint 2020. október 11. és 17. között Miskolcon, a diósgyőri stadion VIP-termében rendezte volna meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga a 2020-as WUAP (World United Amateur Powerlifting) erőemelő-, fekvenyomó-világbajnokságot. Azonban hat héttel a rendezvény előtt a szervezők úgy döntöttek, mégsem kerül sor az eseményre.

Egy évvel

– A koronavírus megjelenése, vagyis március óta téma, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a versenyünkre, és a múlt hét végén jutottunk el oda, hogy a jelenlegi helyzet és a kilátások miatt az a legjobb döntés, ha elengedjük az idei rendezést – mondta Mészáros László, a verseny főszervezője. – Természetesen egyeztetettünk erről a világszövetség szlovák elnökével, Rudolf Siskával, és az ő álláspontja is az volt, hogy a nyár végével, az országok beutazási szabályainak erősödésével aligha hozható össze olyan mezőny, ami kellőképpen reprezentálja a sportágat, emiatt az a döntés született, hogy egy évvel elhalasztásra kerül a verseny.

A világbajnokságon az előzetes tervek szerint 28 ország 1200 versenyzője 21 kategóriában mérte volna össze erejét, ám erre egy évet várni kell.

– A múlt hét végén Lengyelországban, az XPC-szervezet Európa-bajnokságán vettem részt, de a mezőny már ott sem volt olyan, ami normál, vagyis a koronavírus előtti időket idézte volna – mondta Mészáros László. – Ezen a megméretésen azért indultam el, hogy lássam, hol tartok. Nem volt ez betervezte a felkészülésembe, de úgy voltam vele, hogy lehet, hogy nem is lesz alkalmam az idén másik versenyen rajthoz állni, ezért kiutaztam. Szó volt arról, hogy Trnavába megyek, a GPC-szervezet Európa-bajnokságára, ami ma kezdődik és nekem pénteken lett volna fellépésem, de ezt nem vállaltam be. Nem csak én nem, több mint 100 magyar versenyző lett, lehetett volna az indulók között, de mivel szeptember 1-től kezdődően szigorítások bevezetése mellett döntöttek Szlovákiában, nem akartam megkockáztatni egy olyan utazást, amelynek során esetlegesen a határ egyik, vagy visszatérve a másik oldalán karanténba kerülhetek, és szerintem mások is emiatt tettek le arról, hogy nevezzenek.

Megkérdeztük arról is Mészáros Lászlót, hogy milyen veszteségeket kénytelen elkönyvelni a verseny elhalasztása miatt.

– Anyagi kiadások terén szerencsére nem túl nagy a veszteség, hogy mást ne mondjak, a legyártatott több száz darab érmet is fel tudjuk használni, ugyanis évszámot nem tetettünk rá, mert voltak kétségeink már a rendelés feladásakor is arról, hogy lehet-e versenyt rendezni – mondta a főszervező. – Az viszont biztos, hogy szervezési feladatokra sok munkaórát fordítottunk, ezek egy része azért nem vész el, ami pedig igen, azt sem sajnáljuk, úgy tekintünk rá, hogy szeretett sportágunk érdekében áldoztuk fel ezt az időt.


Aranyak

Mészáros László a múlt hét végén a lengyelországi Siedlce városában az XPC-szervezet által megrendezett Európa-bajnokságon, a fekvenyomók Open 140 kg-osok kategóriájában 270 kg-os teljesítménnyel az eső helyen végzett, és természetesen ezzel a +50-es korcsoportban is aranyat vehetett át. Ezek mellett, ezzel a produkcióval az abszolútban és a Master abszolút kategóriában is az élen végzett, és az általa megmozgatott kilókkal az övé lett a verseny legnagyobb nyomott súlya is.

(A borítóképen: Egy évet várni kell arra, hogy megrendezzék a világversenyt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!