Sport

2018.01.25. 19:31

Bánkútról indult Phjongcshangba ­Kékesi Márton

Miskolc - A Magyar Sí Szövetség döntése alapján férfi alpesi síelésben ­Kékesi Márton indul a téli olimpián.

Miskolc - A Magyar Sí Szövetség döntése alapján férfi alpesi síelésben ­Kékesi Márton indul a téli olimpián.

Az ötkarikás játékokat február 8-25. között rendezik meg Dél-Koreában, ahol megyénk képviseletében a 22 éves sportoló is szerepelhet.

Egy hónapig izgult

– A nagy álmom beteljesüléséért rengeteget dolgoztam – mondta a Mályiban élő, jelenleg itthon tartózkodó sportoló. – A szakágban egyedüli magyarként állok rajthoz, miután a szövetség hétfőn este engem jelölt utazónak. Határozatukat Stark Márton szövetségi kapitány telefonon közölte velem, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy szavai mérhetetlen boldogságot okoztak nekem. Dél-Koreában még nem jártam, a „környéken” azonban igen, még óvodás koromban, amikor a szüleimmel két évig Japánban éltem és már akkor rendszeresen jártunk síelni. Otthon egyébként szinte el sem hitték, hogy elnyertem a kiküldetés jogát. Édesapám azzal lelkesített, hogy „ugye fiam, megérte az a befektetés és erőfeszítés, amit eddig tettél, a téli olimpia azonban még nem a karriered csúcsa, nem a végpontja, hanem csak egy állomás, tovább fejlődhetsz, akár a végtelenig és hatalmas motivációt kaptál az élettől”. Jelenleg fizikai és száraz edzéseket végzek, a hét végén pedig Ausztriában állok rajthoz azon a versenyen, amelyen Kovács Barnabás egykori szövetségi kapitányra emlékezünk.

Öt számban indul

Kékesi Mártont a téli sportok szerelmesei ötször is láthatják majd a televízióban, ugyanis minden számban rajthoz áll. Programja így alakul: lesiklás (február 11.), alpesi kombináció (február 13.), szuper ­óriás-műlesiklás (február 15.), óriás-műlesiklás (február 18.), szlalom (február 22.).

– Az örömhír „kézhezvétele” óta, a nekem gratuláló barátoknak, ismerősöknek, edzőknek, tanároknak és szimpatizánsoknak rendre kijelentettem, hogy lám, helyből indulva, a Bükkben nevelkedve is célba lehet érni – folytatta Kékesi Márton. – Az természetes, hogy a fejlődés útja megköveteli az irányváltást, én sem maradhattam itt, hiszen a Miskolc környéki hegyek és adottságok nem versenyezhetnek az úgynevezett alpesi országokéval. Viszont soha nem felejtem el, hogy hol kezdtem, nevelkedtem, merre sajátítottam el ennek a műfajnak az alapjait. Phjongcshangban olyan eredményt akarok elérni, amelyre felfigyel a hazai sítársadalom, sőt talán az ország is. A becsületes helytállásom saját olvasatomban annyit jelent, hogy ha valamelyik számban bekerülök az első húszba, vagy harmincba, akkor szárnyalni fogok.


Névjegy: Kékesi Márton

Életkora: 22 esztendő

Sportága: sí (alpesi szakág)

Pályafutásának kezdete: 3 évesen (7 éves kora óta versenyez)

Anyaegyesülete: Bánkút Síklub

Nevelőedzője: dr. Kékesi Tamás

Klubja: Fullsport SE

Edzője: Walter Hubmann (osztrák)

Iskolai végzettsége: érettségi (Diósgyőri Gimnázium)

Foglalkozása: egyetemi hallgató (Testnevelési Egyetem, tanári szak, 3. évfolyam)

Legjobb eredménye: 12-szeres magyar bajnok, ifjúsági téli olimpiai szereplő (2012, Innsbruck)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!