Sport

2016.09.25. 12:31

Az élvonalban a 4-7. helyezés a célkitűzés a DVTK sakkcsapatának

Miskolc - A DVTK sakkcsapatában a külföldiek átlagosan 130 ezer forintért játszanak egy fordulót.

Miskolc - A DVTK sakkcsapatában a külföldiek átlagosan 130 ezer forintért játszanak egy fordulót.

A DVTK sakk szakosztálya tartott sajtótájékoztatót abból az apropóból, hogy megkezdődik a pontvadászat az országos bajnokság második vonalában. A feketén, fehéren játszó piros-fehérek négy bajnoki osztályban (NB I, NB II, megyei I., megyei II.) indítanak csapatokat.

Akár 8-10 évesek is

– Az NB I-ben a 4-7. hely elérése a cél, a másik három osztály küzdelmeit szeretnénk megnyerni csapatainkkal úgy, hogy közben a különböző osztályban szereplő versenyzőinknek megfelelő játéklehetőséget biztosítunk, akár oly módon is, hogy a megye II. osztályban például 8, 9, 10 éveseket is asztalhoz ültethetünk – mondta dr. Mátyás Imre, a DVTK sakk szakosztály vezetője, aki arról is beszélt, előbb 5, majd 10 iskolában indítottak sakk-képzést, viszont ettől az évadtól a hatékonyság jegyében közös sakkfoglalkozásokat rendeznek heti rendszerességgel Diósgyőrben.

Legutóbb 2014 augusztusában tartottak sajtótájékoztatót a diósgyőri sakkozók, azóta sok minden történt, jelentős szervezeti átalakuláson is keresztülmentek: az EMSÉ-vel kötött korábbi megállapodásukat érvényesítve, az élvonalba jutást követően egy új sportszervezetbe, a DVTK Sport Kft.-be vitték át az indulási jogot, és ezt a gazdasági társaságot nevezték az első osztályú csb-be, nem minden zökkenő nélkül.

– Mivel a sakkbajnokságokban eddig kft.-ként egy sportszervezet sem szerepelt, így egy picit rögös volt az utunk az elfogadott nevezésig, de ezen már túl vagyunk – mondta dr. Mátyás Imre, majd így folytatta: – Ha már a szervezeti kérdések szóba jöttek, szeretném tisztázni, mert ez sok félreértésre ad alkalmat, és magam is találkozok olyan megjegyzésekkel, hogy mi vagy más DVTK-s sportágak a labdarúgástól visszük el a pénzt. Ilyenről szó sincs! Mi nem az NB I-es futballcsapatot működtető DFC Kft.-n belül, hanem a DVTK Sport Kft. részeként, önállóan, saját költségvetéssel működünk. A közös, a testvéri kapcsolat annyi, hogy a gazdasági társaságok tulajdonosa közös, a Borsodsport Invest Kft. személyében.

- ÉM-BCS -


Repül a spanyol

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy légiósok is erősítik majd az első osztályú meccseken a DVTK-t, és ezzel összefüggésben lapunk kíváncsi volt arra, hogy mibe kerül, hogy a spanyol légiósukat asztalhoz ültessék egy fordulóban, illetve mindezt úgy kell-e elképzelni, hogy otthon várja David Anton Guijarro, hogy hívják, és ha kell, akkor repülőgépre ül, játszik egyet, majd utazik haza.

– Pontosan így van, nem élnek itt a külföldiek, ha szükség van rájuk, akkor hívjuk őket, és jönnek otthonról, a partijuk után pedig utaznak haza – felelte dr. Mátyás Imre. – De egy spanyol sakkozó táblához ültetése sem kerül sokkal többe, mint mondjuk egy lengyel vagy ukrán mesteré. A repülőjegyet mi vásároljuk meg a részére oda, vissza, a szállását is mi fizetjük, de a repülőjegyekben manapság egészen kedvező árakat is el lehet érni, a foglalás időpontjától és sok más egyébtől függően, úgyhogy ezt nem igazán lehet beárazni. Azt viszont igen, hogy egy 2630 élő pont feletti játékos átlagosan egy fordulóban 130 ezer forint körüli áron szerezhető meg egy fordulóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!