Sport

2016.07.23. 15:18

Rióban még csak vendég lesz, Tokióban sportágvezető lehet

Budapest, Miskolc, Tiszaújváros - A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke tíz napot tölt majd az olimpiai játékokon.

Budapest, Miskolc, Tiszaújváros - A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke tíz napot tölt majd az olimpiai játékokon.

Dr. Mészáros János ezer szállal kötődik megyénkhez. Ügyvédként dolgozott Miskolcon és Tiszaújvárosban is, sokáig vezette szűkebb pátriánk karateszövetségét – nevéhez számtalan helyben rendezett nagy esemény kötődik –, jelenleg sportágának országos elnöke, ráadásul pedig alelnöke a Magyar Olimpiai Bizottságnak, ahol a nem olimpiai sport­ágak tagozatvezetője.

Hat, hét, kilenc

– Ottleszek Brazíliában – mondta pénteken délután a telefonos megkeresésünkkor, amikor éppen ügyes-bajos dolgait intézte a MOB-ban. – Augusztus 3-án repülők és 14-ig maradok Brazíliában. A szervezeten belül igyekeztünk elosztani lehetőségeinket és arra törekedtünk, hogy minden tisztségviselő a helyszínen élvezhesse a nagy esemény adta örömöket. Jómagam, mint az ötkarikás játékokon „kívüli” műfajok alelnöke, amit tudok, megnézek és ahová csak bejutok, arra bemegyek. Ott-tartózkodásom alatt szeretnék mindent látni, mindenkinek szurkolni és nem térek ki az esélylatolgatás elől sem. Úgy gondolom, hogy reálisan hat arany-, hét ezüst- és kilenc bronzérmet gyűjthetünk. A kajakozók és a kenusok, valamint az úszók önmagukban termelhetnek hat első helyet és akkor még nem beszéltem például az atlétákról, a birkózókról, a cselgáncsozókról, az öttusázókról, a sportlövőkről, a vívókról, valamint a vízilabdázókról. A matematikai képlet általában úgy szól, hogy az összes aranyesélyt el kell osztani kettővel, és akkor kijön a „végeredmény”, nos én bátran elszámolok tizenkettőig és ezt megfelezve máris megvan, pontosabban fogalmazva meglesz a hat diadal. Egy biztos: az olimpia – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz hasonlóan – hamarosan mindent visz itthon és külföldön egyaránt.

A kongresszuson

Dr. Mészáros János esetében természetesen megkerülhetetlen fejezet a karate olimpiai műsorra kerülése is. Erről így vélekedett az alelnök:

– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága június elején jelentette be, hogy támogatja a karate 2020-as programba kerülését, ez az első lépcső a Tokióba vezető utunkon. A testület ajánlását jóvá kell hagynia a NOB kongresszusának, erre augusztusban kerülhet sor. Azért vagyok bizakodó, mert olyan még nem fordult elő, hogy a kongresszus felülbírálta volna a vb javaslatát, ennek jegyében, ha szabad így fogalmaznom, fél lábbal már ott vagyunk Japánban. Én azonban magától értetődően már nem csupán Tokióra figyelek, hanem a 2024-es játékokra is. Az Agenda 2020 jegyében ugyanis a rendező ország más sportágakat is javasolhat a felvételre: ez a különleges állapot nem érinti a huszonnyolc állandó műfajt. A NOB 2017-ben Limában dönt a 2024-es rendező városról – mint ismeretes, Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma is a kandidálók között van –, továbbá várhatóan határoz a ki- és a bekerülő sportágakról. Bármilyen lista kering, ezt akár rövidítettnek, akár szűkítettnek nevezem, a karate mindegyiken rajta van.

Ötvenmillió

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság persze semmit nem ad ingyen, az ötkarikás játékok műsorát pedig még véletlenül sem a „sógorság-komaság” alapján állítja össze. A NOB objektív mércét alkalmaz, számba veszi, hogy egy adott sportágat a világ hány országában űznek, hány ember gyakorolja, továbbá milyen a média, elsősorban a televíziós nézettségi hányadosa.

– A karate ebből a szempontból is nyeregben van – folytatta dr. Mészáros János. – Eddig a Föld száznyolcvanhat országában szerzett „polgárjogot”, ennyi tagja van a nemzetközi szövetségnek, további négy nemzeti szövetség felvétele pedig napirenden van. A karatét minden kontinensen ismerik és űzik, az igazolt sportolók száma eléri az ötvenmilliót. Rendelkezünk felmenő rendszerű versenysorozattal és jelen vagyunk az Universiádékon is. A televíziós csatornák rendszeresen sugározzák a különböző szintű és rangú eseményeket, de nekünk ezen túlmenően saját online rendszerünk is van. Mindent mérlegre téve megfelelünk a NOB objektív mérőrendszere által támasztott követelményeknek, így viharos gyorsasággal a játékok felé közeledünk.

A kilátások tehát több, mint kedvezőek, így dr. Mészáros János – mint a sportág hazai első embere – Tokióba akár már sportágvezetőként utazhat majd a magyar csapattal.


Mozgalmas lesz

Dr. Mészáros János az előttünk álló szombat-vasárnapot sem tölti tétlenül.

– Táborból táborba utazom majd – jegyezte meg. – Először Hódmezővásárhelyre megyek, mesterszintű edzéseket tartok, majd Balatonfenyvesen lesz jelenésem. Mint mester, az aktív karateéletemet is igyekszem kiélni, közben pedig lekötnek az adminisztrációs feladatok: tagozatvezetőként éppen elég feladatom van a MOB-ban, és már a nyakamon van a riói utazás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!