Sport

2016.03.03. 14:36

A legendás kosaras szerint döntős lesz a DVTK

Miskolc - Winter Ilona, a piros-fehérek egykori játékosa végignézi a Magyar Kupa finálé összes találkozóját.

Miskolc - Winter Ilona, a piros-fehérek egykori játékosa végignézi a Magyar Kupa finálé összes találkozóját.

Winter Ilona másfél évtizedig szerepelt a diósgyőriek színeiben. Az NB I-ben alakulatával az 5. helyig vitte (a vidék legjobbjai voltak a piros-fehérek), 267 válogatott mérkőzése pedig Európa-bajnoki 3. és olimpiai 4. hellyel párosult, utóbbit 1980-ban a moszkvai ötkarikás játékokon érte el csapattársaival.

Elnök asszony lett

– Újra Mezőberénybe kerültem, ha úgy tetszik, hazatértem – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mit csinál napjainkban. – Edzősködöm, az utánpótlás-neveléssel foglalkozom, kislányokat oktatok a sportág alapjaira, sőt a Mezőberényi KK elnök asszonya vagyok.

Winter Ilona a Békés Megyei Kosárlabda Szövetség képviselőjeként jött Miskolcra, de szavai szerint magánemberként is kért volna belépőt, hiszen közel áll a DVTK-hoz és Miskolchoz.

– A múltamat nem tudom és nem is akarom megtagadni – folytatta, majd hozzátette: – Örültem az első negyeddöntőt követően, ugyanis az Aluinvent-DVTK sokkal jobb, képzettebb, magasabb, gyorsabb alakulat, így teljesen reális volt a zalaegerszegiekkel szembeni különbség. Az elődöntőt is veszik majd a piros-fehérek, azaz a továbbjutásukra tippelek. Az utolsó percig itt leszek, remélem, hogy részesévé válok a majdani ünneplésnek, amely nagyon szép ajándék lenne nekem is.

A légiósok ellen

Winter Ilona ezt követően arról beszélt, hogy a mai kosárlabdában ugyanolyan eredményes lenne, mint egykor:

– A fizikai és technikai adottságaim alapján állnám a „sarat”. Mégis bajom van, éspedig a sok légióssal. Ennek nem vagyok a híve, miattuk nem kapnak lehetőséget a hazaiak, ez az oka annak, hogy a magyar női kosárlabda nincs azon a szinten, ahol az én időmben volt. Átvettük az amerikai stílust, háttérbe szorult a kombinatív játék, most két ember kapcsolatán múlik az eredményesség, holott öten vannak a pályán. Hiányolom a figuratív kosárlabdát, ugyanis azt látom, hogy az irányító a centerrel kettőzik és ez kevés az üdvösséghez.

Winter Ilona – akire illik a diósgyőri ikon kifejezés – egyébként szerdán délután megállás nélkül beszélgetett. Egykori társaival, vezetőivel, barátaival, tisztelőivel, a sportág szinte minden alkotóelemével szót váltott. Egyébként pedig semmit nem változott, úgy néz ki, mint húsz-harminc évvel ezelőtt.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!