Sport

2015.12.11. 19:32

Eltelt negyven esztendő, de még élnek az emlékek

Miskolc - Hajdani élvonalba jutásukat ünnepelték a Miskolci EAFC egykori kosárlabdázói.

Miskolc - Hajdani élvonalba jutásukat ünnepelték a Miskolci EAFC egykori kosárlabdázói.

Legalább háromezer néző ünnepelt 1975. december 7-én, vasárnap. A miskolci városi sportcsarnokban akkor rendezték az NB II-es férfi bajnokság Keleti csoportjának rangadóját, amely arról döntött, hogy melyik gárda jut az élvonalba.

A MEAFC 79-50-re verte a Csőszerelők gárdáját úgy, hogy a félidőben még csak 3 pont (29-26) volt a különbség az alakulatok között. A pontokat Magyar (22), Varga, Busák (17-17), Béres (14), Kinter F. (8) és Kerekes (1) szerezték.

Két évig

Az egyetemieknek később két év adatott meg a legjobbak között. 1976-ban ugyan kiestek, de az NB I mezőnyét 14-ről 16-ra emelték, így osztályozót írtak ki.

A két búcsúzó – és a Pécsi VSK és a MEAFC – a Szegedi EOL és az Oroszlányi Bányász gárdájával szemben megkapaszkodott az NB I-ben. A miskolciak 1977 végén azonban már nem tudták meghosszabbítani tagságukat az élvonalban, igaz, ekkor már nélkülözték az alapcsapatból időközben távozott Varga J.-t, Bérest és Magyart.

– Igazi közösséget alkottunk – mondta Magyar Attila, a MEAFC volt frontembere. – Összekötött minket a kosárlabda és az egyetem, büszkék voltunk a csapat sikereire és egymásra.

Akkoriban más világot éltünk, mi teljesen amatőrök voltunk, az volt a jutalmunk, hogy naponta két menzajegyet kaptunk. A sportágban is más időket írtunk, mint ma, elég csak arra emlékeztetnem, hogy akkoriban még nem létezett 3 pontos dobás, egy bedobónak a 20 ponthoz tíz duplát kellett termelnie.

Az akkori gárdából azért mentünk el többen, mert bérlakást sem kaptunk a várostól, a dunántúli klubok pedig tárt karokkal vártak minket. Amit hajdan alkottunk, az ma már sporttörténelem, és az utódainknak azt kívánom, hogy hozzánk hasonló sikerélményekben legyen részük.

A négy évtizeddel ezelőtti feljutás alkalmából az egyetemi körcsarnokban megjelent játékosokat Miskolc alpolgármestere méltatta és köszöntötte: Kiss Gábor átadta a plaketteket és az emlékérmeket.

A bankettre a Calypso kisvendéglőben került sor, ahol az ünneplők között volt többek között prof. dr. Kovács Ferenc akadémikus, a Miskolci Egyetem volt rektora, dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere és Rakaczki Zoltán, a MEAFC ügyvezető elnöke is.


A tények

  • Az 1975-ös, NB II-es Keleti csoport bajnokcsapatának tagjai: Béres Lajos, Busák István, Kerekes István, Kinter Ferenc, Kinter György, Lestár Mihály, Magyar Attila, Németh István, Rakaczky Zsolt, Szabó György, Varga József.

  • Edző: Szabó Imre.

  • Szakosztályvezető: Szaniszló Sándor.

  • Technikai vezető: Fodor Attila.

  • Ügyvezető elnök: Csótai József.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!