Sport

2015.12.31. 19:39

17. Szilveszter Rally - Arany az ezüstös év végén

A hazai ralisok a Hungaroringen, a hagyományos Szilveszter Rallyval búcsúztatták az óévet.

A hazai ralisok a Hungaroringen, a hagyományos Szilveszter Rallyval búcsúztatták az óévet.

Óriási mezőny gyűlt össze Mogyoródon, rengetegen gondolták úgy, hogy a Hungaroring felújított pályáján meg kell hogy mérettessék magukat. A hagyományos, immáron 17. Szilveszter Rally­nak nem kevesebb mint 280 páros vágott neki. A három­napos, kedd este zárult futamról a korábbi többszörös győztes Kazár Miklós sem hiányozhatott, a háromszoros magyar bajnok pilóta örömautózásra használta föl az esztendő utolsó napjait. Állandó navigátora, Ferencz Ramón ezúttal kiszorul a Mitsubishiből, fontos partnereket, segítőket autóztattak, méghozzá úgy, hogy közben az eredményességet is szem előtt tartották. A miskolci kiválóság úgy nyerte meg abszolútban a viadalt, hogy a hétből négy szakaszt lehozott, az utolsó három etapon pedig már azt tartotta szem előtt, hogy a végső győzelmet bebiztosítsa.

– A teszten és a pályabejárások alkalmával igyekeztem jól memorizálni az útvonalat, hiszen az alkalmi navigátoroktól nem várhattam el, hogy pontosan diktálják nekem a vonalvezetést – mondta Kazár Miklós, a 17. Szilveszter Rally győztese. – Mint ahogyan a mellékelt ábra is mutatja, ezúttal nem jelentett hátrányt, hogy Ramón kiszorult az autóból. Szerettem volna ismét megnyerni a versenyt, ami szép lezárása volt ennek az esztendőnek. Izgalmas és jó hangulatú évzárón vagyunk túl, boldog vagyok, hogy sikerült ismét bizonyítani. Ez a győzelem a jövő szempontjából hitet és önbizalmat ad, remélem, sikerül így folytatni a következő esztendőben is. Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a partnereinknek a segítséget, akik végig mellettünk álltak, és hittek bennünk, 2016-ban azon fogunk dolgozni, hogy ismét a dobogó csúcsán lehessen olvasni a nevünket.

Szerencsétlen kéztörés

A mögöttünk hagyott esztendő felemásra sikerült a Maximmun Racing Team kettősének. Mint ismert, az áprilisi Miskolc Rali előtt Kazár Miklós egy quadbalesetet szenvedett, eltörött a bal karja, ami alaposan meghatározta a folytatást. Két versenyt is sérülten teljesített, ezért az év végi ezüstérem is várakozáson felüli eredménynek számított.

– Jó lett volna megvédeni a bajnoki címemet, de a kartörésem megakadályozott benne – folytatta a pilóta. – A bukás után alig három hét telt el, és már versenyautóban ültem, de még a következő futamon, Szombathelyen is nagyon fájt a kezem. Most is úgy érzem, hogy nem hagyhattam ki ezeket a hétvégéket, mert akkor még a második helyezés sem jött volna össze. Kassán már rendben volt minden, meg is nyertük a futamot. Remélem, hogy jövőre ebből a szempontból szerencsésebb leszek, és visszaszerezhetem a bajnoki elsőséget.

A Szilveszter Rallyra benevezett 280 párosból közel kétszáz ért célba. Kazár Miklós mellett a borsodi pilóták közül legeredményesebben a 3-as kategória bajnoka, Balogh János szerepelt a legeredményesebben, aki az abszolút értékelésben az ötödik helyen zárt.

A 17. Szilveszter Rally végeredménye

1. Kazár Miklós, Ferencz Ramón (Mitsubishi Lancer EVO IX) 20:10,2

2. Botka Dávid, Szeles Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX) +6,0

3. Ifj. Béres József, Répás Zoltán (Ford Fiesta R5) +6,5

4. Vincze Ferenc, Kuti Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX) +8,0

5. Balogh János, Deák Attila (Mitsubishi Lancer EVO IX) +27,5

6. Matics Mihály, Zejda Viktória (Mitsubishi Lancer EVO IX) +38,9

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!