Sport

2015.11.22. 08:56

Üresjáratokkal, de jégre tették Izlandot a magyarok

Miskolc - A 2017-es Eb-selejtező első, miskolci felvonását megnyerte a magyar női kosárlabda válogatott. A női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében, az E-csoport 1. fordulójában, szombaton este a miskolci városi sportcsarnokban Magyarország Izlandot fogadta.

Miskolc - A 2017-es Eb-selejtező első, miskolci felvonását megnyerte a magyar női kosárlabda válogatott.

A női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében, az E-csoport 1. fordulójában, szombaton este a miskolci városi sportcsarnokban Magyarország Izlandot fogadta.

Zele középtávolijával indult a meccs, majd az egykori diósgyőri játékos, a ,,hazai pályán játszó” H. Sverrisdóttir tette le a névjegyét, előbb egy duplával, majd egy hármassal, amit Gudmundsdóttir toldott megy egy ugyanilyen értékűvel (4-8). Forgatta a játékosait, kereste az ütős ötöst a hazai kapitány, de nem nagyon találta, a távolról jól dobó vendégek Gunnarsdóttir hármasával meglépni látszottak (5-11).

A hazai együttes a triplavonal mögül pocsékul dobott, de a büntetőzés sem ment jól. Nem úgy a túloldalon a játék H. Sverrisdóttirnak, aki miután bevágta saját maga hetedik pontját, csapatának egységeit 14-re hizlalva, a vendégek ünneplése közepette mehetett a kispadjához, ugyanis Svitek kapitány időt kért (7-14).

A pauza után Határ pillanatai következetek, egy dupla után két büntetőt is bevágott, majd védekezésben kiosztott egy blokkot, és azt ezt követő támadás végén a Fegyvernekyvel szemben elkövetett fault után, két büntetővel csökkent a különbség. Aztán jött még egy újabb Határ centergól és a negyed végére átvették a vezetést a piros-fehér-zöld színek képviselői (15-14).

A második játékrész Fürész kosarával indult, majd ismét Határ következett, aztán egy Fegyverneky gól, utána pedig izlandi időkérés. Amin nem volt mit csodálkozni, hiszen 68 másodperc alatt kaptak 6 pontot (21-14). Sokkal koncentráltabb volt már ekkor a hazai gárda, már azzal is tisztában voltak, hogy az ellenfél játékosai közül kinél, mire kell figyelni. Viszont a jó védekezés mellett a magyar csapat távoli kísérletei változatlanul nem sültek, de ettől függetlenül biztos hazai vezetést mutatott a negyed középén az eredményjelző (25-14).

A 16. percben csak betaláltak a vendégek is, Gunlaugsdóttir révén, majd amikor még ugyanebben a minutumban H. Sverrisdóttir is eredményes volt, magyar időkérés következett (25-18). A visszatérés után gyorsan összeszedett 5 pontot a fehér mezes gárda, akik centerhelyen magasan ellenfelük fölé nőttek, Krivacevic nagyon jól és eredményesen játszott (36-22).

A negyed végén amolyan bónuszként Fegyverneky először dobta át távolról a zónát eredményesen, és ért el hárompontost, majd Határ szerzett centergólt, kár, hogy a dudaszó pillanatában G. Gunnarsdóttir is bevágott egy triplát (41-25).

Fordulás után

A térfélcserét követően, ahogy az első negyedben is, döcögött a magyar csapat játéka, négy perc alatt csak két pontra futotta (43-30). Aztán amikor támadásban a statikus játékról elmozdultak, elszakadtak az embereiktől, jöttek a gólok. Olyannyira, hogy a játékrész végére Fegyverneky tempójával 20 pontra nőtt a két együttes közötti különbség, és a meccs tulajdonképpen eldőlt (56-36).

Ámundadóttir triplája volt az első esemény a záró tíz perc elején, de a túloldalon Dubei megmutatta, hogy ilyet ő is tud (59-39). Aztán a magyar együttes ismét jegelte magát dobásban, hosszú percekre, miközben a vendégek szépen jöttek felfelé (60-48).

A lelkesedésüket a tarthatatlan Krivacevic egy centergóllal, Dubei egy hármassal hűtötte, ami után a 37. percben izlandi időkérés következett (65-48). A szünetből a hazaiak jöttek ki jobban, Krivacevic duplája után ismét egy hármas következett, ezúttal Simon Zs.-től (70-48). A nehezen indult, és gödrökkel teli meccsből végül magabiztos győzelemmel került ki a magyar csapat, de szerdán, a portugálok elleni idegenbeli meccsen ettől egy picit többre lesz szükség a remélt siker eléréséhez.

- ÉM-BCS -


Jegyzőkönyv

Magyarország – Izland

72-50

(15-14, 26-11, 15-11, 16-14)

Miskolc, 900 néző. V.: Tomic (horvát), Csender (román), Cavara (bosnyák).

Magyarország: FEGYVERNEKY (13/3), Czank (-), Simon Zs. (7/3), Zele (7), KRIVACEVIC (27). Csere: Dubei (6/6), Horváth B. (-), Nagy-Bujdosó (-), Határ (10), Fürész (2), Szabó F. (-), Nagy D. (-). Szövetségi kapitány: Stefan Svitek.

Izland: Gunnlaugsdóttir (10), G. Gunnarsdóttir (12/6), Gudmundsdóttir (3/3), Brynjarsdóttir (2), H. SVERRISDÓTTIR (16/3). Csere: G. Sverrisdóttir (-), Ámundadóttir (6/6), Thrastardóttir (1), B. Gunnarsdóttir (-), Ólafsdóttir (-), Tmasdóttir (-), Sveinsdóttir (-). Szövetségi kapitány: Ivar Asgrimsson.

Kipontozódott: Gudmundsdóttir a 32., Brynjarsdóttir a 33. percben.


Stefan Svitek: – Ellenfelünk nehéz mérkőzésre kényszerített bennünket. Ez egy új összetételű válogatott, sok új játékossal, és a csapat építése csak ennek a hétnek az elején kezdődött el. A mérkőzés elején a magassági fölényünket nem tudtuk kihasználni, de aztán történt változás ezen a téren, és a meccs második felében már néhány távoli kísérletünk is célba ért.

Ivar Asgrimmson: – Nehéz mérkőzés volt, de erre számítottunk. Sajnos mi nem rendelkezünk kellő nemzetközi tapasztalattal, és ez helyenként meg is látszott. De összességében elégedett vagyok a lányokkal, mindent megtettek, a szívüket és a lelküket is belevitték a játékba.


A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia – Portugália 56-43.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!