Sport

2015.11.18. 18:30

Harminchárman tizenöt kiadó helyért harcolnak

Miskolc - Az ex-diósgyőri Helena Sverrisdóttir csütörtökön este tér vissza Miskolcra.

Miskolc - Az ex-diósgyőri Helena Sverrisdóttir csütörtökön este tér vissza Miskolcra.Szombaton Európa-szerte megkezdődnek a női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezők, ezen a napon összesen 15 mérkőzést játszanak, ezek közül egyet Miskolcon. A városi sportcsarnokban Magyarország együttese Izlandot fogadja 20.15-től, az E csoport 1. fordulójában. A három szakaszra bontott selejtezősorozatot ezúttal az évad közben tudják le a csapatok úgy, hogy 2-2 fordulót játszanak egy-egy etap során. Most is szombat, szerda ritmusban, és így lesz ez majd jövő februárban és egy év múlva is. A kilenc csoportban versenyző 33 válogatott számára az a tét, hogy kinek sikerül kiharcolni a kijutást a 2017-ben Csehországban sorra kerülő kontinensbajnokságra, ahol a rendezők automatikusan ott lesznek, így csak 15 kiadó hely van. Csak tizenöt, ugyanis az idei, magyar-román közös rendezésű Eb-vel szemben, amelyen 20 csapat vett részt, lesz egy kis csökkenés, visszaállnak a korábbi létszámra.

A most kezdődő kvalifikáció végén azok örülhetnek majd, akik csoportgyőztesként végeznek, a 9 ilyen együttes mellett a hat legjobb csoportmásodik lesz kontinensbajnoki résztvevő. Mivel nem mind a 9 csoportban 4-4 gárda küzd, három csak 3 résztvevős, így a legjobb csoportmásodikok rangsorát úgy állítják majd össze, hogy a négycsapatos kvartettekben a második helyen végzett csapat eredményéből a csoport utolsó helyezettje elleni eredményeket levonják, vagyis mind a 9 csoportmásodik gárda csak 4-4 meccsének eredményeit viszi magával a közös tabellába.

Visszatérő

A magyar együttes 11 fővel kezdte meg a felkészülést, ez a létszám a hétfő esti második tréningre egy fővel bővült, ugyanis Laklóth Anna is megérkezett. Kedden délelőtt Krivacevic Tijanának, akinek Törökországból kellett volna befutnia, még nem volt nyoma, Szabó Fanni Andreának pedig az Egyesült Államokból szerdán kell befutnia.

Az ellenfél érkeztét pedig egy nappal későbbre várják. Ugyanis az izlandi együttes csütörtökön estére jelezte Miskolcra érkezését. A szigetországiak a tervek szerint pénteken két edzést tartanak az összecsapás helyszínén: 11 órától, valamint 15 órától. A küldöttségben 12 játékos kapott helyet, a vezetőedző, Ívar Asgrimsson és két edző társaságában. Izland csapatában ott lesz a miskolci, diósgyőri közönség által is jól ismert Helena Sverrisdóttir is, aki a 2013/2014-es évadban erősítette a DVTK-t.

– Tudjuk, hogy egy kemény meccs vár ránk, de harcolni fogunk és megpróbáljuk a legjobb formánkat nyújtani ezen a mérkőzésen – mondta az Észak-Magyarország megkeresésére a 27 esztendős játékos, aki jelenleg az izlandi bajnokságban, a Haukar csapatában pattogtatja a labdát. – Egy kissé izgatott vagyok, hogy visszatérek abba a városba, abba a csarnokba, ahol korábban játszottam, de jó érzés lesz újra találkozni a volt csapattársaimmal és a szurkolókkal.


Legutóbb

A magyar női kosárlabda-válogatott legutóbb 2012. június 20-án járt Miskolcon, akkor is Eb-selejtezőt játszott, éppen az egyik mostani csoport ellenfél, Portugália ellen, amely 80-45-ös hazai sikerrel végződött. A szövetségi kapitány akkor is Stefan Svitek volt, de az akkori 12 fős csapatból mára csak négyen maradtak, Simon Zsófia, Czank Tímea, Laklóth Anna és Nagy-Bujdosó Nóra, míg Horti Dóra, Honti Kata, Vajda Anna, Vida Anna, Quigley Allie, Szécsi Orsolya, Zsovár Orsolya és Raksányi Krisztina most nem tagjai a keretnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!