Sport

2015.10.28. 09:58

Európa Kupa: Nagyon motivált debütálóra számít a diósgyőriek mestere

Miskolc, Brno - Szerdán Csehországban, a Valosun Brno vendégeként kezdi meg EK-szereplését az Aluinvent-DVTK.

Miskolc, Brno - Szerdán Csehországban, a Valosun Brno vendégeként kezdi meg EK-szereplését az Aluinvent-DVTK.A női kosárlabda Európa Kupában, a G-csoport 1. fordulójában a cseh Valosun Brno otthonában lép pályára szerdán 17.00-tól az Aluinvent-DVTK együttese. A piros-fehérek a vasárnapi, Sopronban lejátszott bajnoki után nem buszoztak vissza Miskolcra, hanem az éjszakát Bükön töltötték, és hétfői edzésük után indultak el Brnó­ba, ahol kedden délután a meccs helyszínén tartottak edzést.

Nagyot nyújtottak

Vegyes érzésekkel tette magát túl a diósgyőri csapat a vasárnapi bajnokin, hiszen jó játékkal rukkolt elő a csapat, de a hosszabbításba torkolló meccs végén mégsem örülhettek, a győzelmet nem sikerült megszerezni. Pedig keményen dolgozott ezen a csapat, olyan mélyről állt fel (-18 pont), amiről csak keveseknek szokott sikerülni. A rosszul sikerült első negyed után védekezésben nagyot nyújtott a csapat, a DVTK zónájával nem nagyon tudott mit kezdeni a bajnoki címvédő Sopron, és több jó egyéni teljesítmény is akadt a piros-fehéreknél, és ezeknek köszönhetően a végére nyitottá tudták tenni ezt az összecsapást. Amelyet vegytisztán meg is nyertek, nyerhettek volna, ha nincsenek a végjátékban vitatható játékvezetői ítéletek, ha az utolsó percekben (a rendes játék­időben és a ráadásban) az ilyenkor bevett gyakorlatnak számító néma sípra szavaztak volna a szürke ruhások.

– Jobb ha csak a saját csapatunkkal foglalkozom – mondta Miguel del Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK szakvezetője. – A csapatépítés terén ez a soproni mérkőzés jelentős előrelépés volt. A vasárnapi bajnokin mutatott játék, teljesítmény után nyilván sokkal jobb lenne a hangulat, ha megnyertük volna a mérkőzést, de következik egy újabb fontos összecsapás, és most már erre kell fókuszálnunk. Mindenki eltökélt, mindenki koncentrált, igyekszünk a csapat játékosait még inkább összecsiszolni, támadásban és védekezésben egyaránt.

Meg kell találni

A piros-fehérek Sopron elleni produkciója azért is biztató a mostani EK-meccs előtt, mert több jó egyéni teljesítmény is akadt vasárnap. Jovanovic extrát játszott, Brewer is kiemelkedőt nyújtott, de Hortinak, Czanknak és Rasheednek is voltak kifejezetten jó időszakai.

– Mindenképpen biztató és jó irányba mutató volt a játék, a játékosok teljesítménye – mondta a diósgyőri szakvezető. – Igyekeztünk úgy felépíteni az edzéseket, edzőprogramot, hogy az Európa Kupára csúcsosodjanak ki, emelkedjenek a mutatók. Sajnos, azt nem nagyon lehet elérni, és meglehetősen ritka, hogy egy csapat minden játékosa száz százalékon teljesítsen 6–7 hónapon keresztül. Meg kell találni az ideális edzésterhelést és pihenőidőt, hogy a fontos meccseken tudják leadni a jó teljesítményeket a játékosok a kitűzött célok elérése érdekében. Nekünk most, az ősszel az Európa Kupa-szereplés a legfontosabb, itt nincs javítási lehetőség, szemben a bajnoksággal, ahol a legfontosabb kérdések csak tavasszal dőlnek el.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mire számít a spanyol szakember ennek a fontos sorozatnak a nyitányán.

– Ellenfelünknek ez lesz az első mérkőzése az Európa Kupában – válaszolta Miguel del Jesús López Alonso. – A cseh csapat vélhetően nagyon motivált lesz, a bemutatkozásuk, nemzetközi debütálásuk miatt. Mi a védekezésünkkel alapozhatjuk meg a győzelmet. Fontos, hogy azokat a kulcsembereket, akik a Brno pontjainak döntő részét szerzik, meg tudjuk állítani, meg tudjuk zavarni a komfortzónájukban. És az is nagyon fontos, hogy uralni tudjuk a palánk alatti játékot, hogy megszerezzük a védőlepattanókat, illetve, hogy támadásban azt a fölényt, ami magasságban nálunk jelentkezik, azt ki tudjuk használni. A cseh csapatok híresek arról, hogy nagy sebességgel tudnak játszani, és szívesen alkalmaznak letámadást, így ezekre oda kell figyelni, hogy ne okozzanak ezzel gondot.


Brnói helyzetkép

Európa Kupa-újonc lesz a piros-fehérek ellenfele a sorozat nyitányán, a Valosun Brno gárdája most először szerepel a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szekciójának égisze alatt zajló versenyben. Brno városának két csapata is játszik a cseh bajnokság élvonalában, közülük a Diósgyőr mostani ellenfelének városi riválisa, a BK Zabiny Brno éveken át szerepelt az Euroligában. Most ez utóbbi csapat nem indult egyik nemzetközi kupasorozatban sem (a hírek szerint anyagi gondjaik vannak), viszont a stabil tulajdonosi háttérrel rendelkező Valosun Brno biztosította azt, hogy a városukban élő kosárlabdabarátok ne maradjanak nemzetközi meccsek nélkül ebben az évadban sem. A Valosun Brno a cseh bajnokságban az ötödik helyen áll, eddig egy légióst foglalkoztattak, a szlovák Veronika Remenarova személyében, de frissen igazoltak egy amerikai kosarast, aki nem ismeretlen a DVTK-szurkolók számára sem, hiszen Lenita Sanfordról van szó, aki a 2012/13-as évadban a Diósgyőr játékosa volt. Rajta kívül a korábban Győrben is megfordult Edita Suljanova neve lehet ismerős a magyar kosárlabdabarátok számára, míg Veronika Vlková nevét azért érdemes megemlíteni, mert ő számít a csapat motorjának, a brnói gárda legponterősebb játékosa irányítóként szolgálja a csapatot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!