Sport

2015.09.24. 17:04

Vegyész: A harmadiktól előrébb: az már a döntőt jelenti…

Kazincbarcika - A szolnokiak ellen csütörtökön játssza évadnyitó meccsét a Vegyész RC NB I-es férfi röplabda­csapata.

Kazincbarcika - A szolnokiak ellen csütörtökön játssza évadnyitó meccsét a Vegyész RC NB I-es férfi röplabda­csapata.A tavalyi bronzérmes barcikaiak négy nappal később szállnak be a csatározásokba, a 2. fordulóban, lévén az elmúlt hét végén, amikor hivatalosan indult a 2015/2016-os küzdelemsorozat, Szlovákiában, Eperjesen vettek részt egy nemzetközi tornán. Az előzetes tervek szerint ezen összecsapásra szombaton, szeptember 26-án 17.30-tól került volna sor, ám televíziós közvetítés miatt átkerült hétköznapra, mára, 18 órára. Az évadnyitó bajnokin Dudás András ügyvezető – tavalyi vezetőedző – fog ülni a kispadon, hiszen Toma Sándor jelenlegi vezetőedző a magyar felnőtt női válogatott statisztikusaként úton lesz a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságra. „Természetes volt, hogy elengedjük Sándort erre a fontos eseményre, amivel hozzá tudunk járulni a magyar röplabda sikereihez” – tette hozzá ehhez a témához Dudás András.

Jó érzésekkel vállalta

Az elindulás előtt azonban még szót tudtunk váltani Toma Sándorral, akit előbb a visszatéréséről kérdeztünk.

– Voltam már a Vegyésznél vezetőedző, másodedző, játékos, statisztikus, vagyis minden szinten dolgoztam az itteni sikerekért, úgyhogy természetesen jó érzésekkel vállaltam el újból a munkát – szögezte le a 43 éves szakember. – Korábbról ismerem az itteni vezetőket, a játékosok egy részét, Toronyai Mikit, Szabó Dávidot, Kovács Zolit, ők tudták, hogy mit hogyan gondolok.

Erősödtek

A VRCK-nál július 27-én kezdődött a nyári felkészülés, azóta folyamatosan mozgásban volt a csapat.

– Mindenki szépen, fegyelmezetten dolgozott – értékelte röviden a munkát Toma Sándor, aztán így folytatta: – A vége felé elég komoly, a magyar bajnokságban szereplőktől jóval erősebb csapatok ellen játszottunk, így természetes volt, hogy jöttek a vereségek. Azonban ezeken a meccseken fel tudtuk mérni, hogy ehhez a szinthez képest hol tartunk, mind egyénileg, mind a csapat egészét nézve, mik az erényeink, mik a gyengéink. Erényünk, hogy feladó poszton erősödtünk, és ezt centerben is elmondhatjuk magunkról. Nyitásfogadásban kell javulnunk, megtapasztaltuk, hogy a külföldi együttesek milyen energiával szerválnak. Az ilyen nyitásokhoz szemmel, lábbal fel kell nőni, mert csak így tudjuk kihasználni a centereket, vagy éppen Szabó Dávidot. Ugyanilyen fontos lesz a nyitások stabilitása. Az 5–6 emberünk felugrásból nyit, ezeknél lényeges, hogy a szerva ne legyen se out, se háló, hanem pálya, illetve érzékeljük, hogy mikor kell taktikai nyitásokat végrehajtani, megfelelő szinten és mértékben. A fizikális tréningeknek, a kondinak, a napi két edzésnek a hatása mindenkin látszik, mind súlyban, mind izomzatban. Mindenkinek a javára vált a munka, a tingli-tanglinak nincs értelme, aki fizikálisan rendben van, az fejben is rendben van, a többi majd úgyis a pályán derül ki.

Évek után

Arról, hogy az igazolásoknál mi volt a vezérmotívum, így beszélt a VRCK vezetőedzője.

– Az átigazolás, a tervek már korábban kirajzolódtak, mielőtt átvettem volna a csapatot, a klubvezetés az előző bajnokság befejezése előtt elkezdett ezen dolgozni – mondta Toma Sándor. – A cél az volt, hogy jó kvalitású csapat alakuljon ki. Örültünk annak, hogy hazajött két korábbi barcikai játékos, Árva Milán és Juhász Péter, és nagy erősítés, hogy maradt Szabó Dávid, akinek idén év elején volt egy ázsiai kitérője. Akik rajtuk kívül érkeztek – Török Roland, Banai Máté, Bene Róbert –, szintén olyan szintet képviselnek, amilyen röplabdázókra szükségünk volt, Kozsla Ádám évek után kezdett el újra játszani, vele is nyertünk, de nyilván neki idő kell, amíg visszazökken. Velünk voltak a fiatalok is, így egy, létszámban is elég bő kerettel dolgozhattunk, ami kellett a minőségi munkához.

A konkrét helyezésről, célról ezt nyilatkozta a VRCK mestere:

– Tavaly a harmadik helyen végzett a csapat, az idén előrébb lépnénk… – jegyezte meg Toma Sándor, akinek erre azt mondtuk: az döntőt jelent, ahol legutóbb 2007-ben járt a gárda… – Szeretnénk felvenni a versenyt a Kaposvárral, de ehhez kell stabilitás, egység és harmónia, tehát még fejlődnünk kell. Amennyiben minden játékos kiveszi ebből a maga részét, akkor oda juthatunk, ahová gondoljuk…


Mindenféle zökkenők nélkül

Dudás András öt év után a vezetőedzői szerepkört ügyvezetőségre cserélte.

– Örömmel váltottam, hiszen Toma Sándor személyében egy olyan szakembert sikerült megnyernünk, aki hozzá tud tenni a csapat munkájához – fogalmazott Dudás András, aki arra a kérdésre, hogy mennyire volt nehéz összehozni a 2015/2016-os keretet, az alábbiakat válaszolta: – A fiatalokat meg kellett győzni arról, hogy a jövőjüket tudják nálunk építeni, elmondtuk nekik a terveinket. A felkészülési időszakban magas színvonalon zajlottak az edzések, azok intenzitása jó volt, tehát maguk is látták, érzékelték, hogy mire számíthatnak Kazincbarcikán. A klub fő támogatója továbbra is a város önkormányzata, köszönjük a segítséget és köszönjük a szponzoraink támogatását is, reméljük, hogy mindenféle zökkenők nélkül végig tudjuk vinni az előttünk lévő évadot. A helyiek tudják, de bizonyára többen értesültek róla, hogy Kazincbarcikán új sportcsarnok épül a városközpontban, melynek átadását jövő áprilisra tervezik. Elvileg, ha minden a tervek szerint alakul, akár a bajnokság végén már játszhatnánk ott, de ez ebben a pillanatban a jövő zenéje. Először adják át, majd akkor ráérünk azon gondolkodni, hogy azonnal átköltözünk-e.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!