Sport

2015.07.21. 17:24

London után lett gyalogló

Miskolc - Kovács Soma érte el a legjobb megyei eredményt a Miskolcon rendezett országos bajnokságon.

Miskolc - Kovács Soma érte el a legjobb megyei eredményt a Miskolcon rendezett országos bajnokságon.

A rekortánpálya-­avatón a junior férfi gyaloglók 10 kilométeres küzdelmében 48:17.51-es idővel ezüstérmet szerzett Kovács Soma, a Miskolc Városi Sportiskola versenyzője. Teljesítményével az U20-as és az U23-as mezőny legeredményesebb borsodi atlétája lett.

Három éve kezdte

– Azt mondják rólam, hogy elég későn jegyeztem el magam a sportok királynőjével – kezdte a 17 esztendős atléta, aki a Földes Ferenc Gimnáziumban tanul. – Annak idején néztem a londoni olimpiai közvetítést, a gyaloglók versenyét, és azzal a gondolattal kacérkodtam, hogy nekem is meg kellene próbálkoznom ezzel a műfajjal. Akkor 14 éves voltam, és korábban barátkoztam a floorballal, a karatével, sőt a kosárlabdával is, de nem cövekeltem le egyik mellett sem. Szóval 2012-ben megtetszett a gyaloglás, így kikötöttem Szűcs József edzőnél. Azóta már van korosztályos magyar bajnoki aranyérmem ifjúsági 10 kilométeren, aztán egy szlovákiai U20-as válogatott viadalon tagja voltam a 10 kilométeren győztes magyar csapatnak, valamint a felnőttek között is letettem a névjegyem. Ezeket az eredményeket bemelegítésnek tekintem, remélem, hogy a java ezután következik.

Arra a kérdésre, hogy miként barátkozik meg a gyaloglókra leselkedő veszéllyel, a monotonitással, így felelt:

– Engem nem zavar a 10 kilométer sem. Sokan azt hiszik, hogy mi csak sétálgatunk, unatkozunk és azt várjuk, hogy végre érjünk célba. Ezzel szemben a valóság a következő: saját mozgásunkra, erre a bizonyos kacsázásra koncentrálunk, figyeljük ellenfeleinket, közben rendezzük gondolatainkat, beosztjuk az erőnket és diktáljuk a tempót. Gyakran észre sem vesszük, hogy már ledaráltuk a távot…

A stadionban tréningezik

Kovács Soma egyelőre nem költözött a közelmúltban felavatott egyetemi centrumba, továbbra is a sokat látott diósgyőri rekortánon dolgozik. Ennek okaként edzőjének egészségügyi állapotát említette.

– Amikor „szétverik” a komplexumot és végleg távoznunk kell Diósgyőrből, akkor a Győri kapuban lévő ifjúsági pályára megyünk – folytatta Kovács Soma. – Ott is jó körülmények állnak majd rendelkezésünkre, így létesítményi akadályok nem tornyosulnak majd elénk. Most úgy látom, hogy ha fejlődésem töretlen lesz, akkor két év múlva a nemzetközi mezőny „nyakára” lépek. Tréneremmel úgy számolgatunk, hogy megcélozhatom a korosztályos Európa-bajnokságokat és enyém lehet a 2019-es Universiádé is. A mester ugyanis azt mondja rólam, hogy céltudatos, motivált és szorgalmas vagyok. Nagyon remélem, hogy ez tényleg így van…

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!