Sport

2015.03.25. 12:58

Szabó Dávid: Tizenhárom meccs Dél-Koreában

Kazincbarcika - Hazaérkezett Ázsiából Szabó Dávid, aki úgy érzi, hogy a vereségek ellenére is hasznos volt a légióskodás.

Kazincbarcika - Hazaérkezett Ázsiából Szabó Dávid, aki úgy érzi, hogy a vereségek ellenére is hasznos volt a légióskodás.A 2014/2015-ös szezont még Kazincbarcikán kezdte, ám január közepén Dél-Koreába igazolt a Vegyész RC röplabdázója, Szabó Dávid. A 202 centiméter magas univerzált az Asan Wooricard Hansae hívta akkor, amikor az ottani bajnokságból már csupán két hónap volt hátra.

– Hét csapat alkotja az ottani elsőosztályú pontvadászatot, az Asan hetedik volt, amikor kiérkeztem, és nem is tudtunk előrébb lépni – mondta lapunknak immár itthon Szabó Dávid. – Már nagy lemaradásban voltak a többiekkel szemben, nagyon rosszul jött ki számukra ez az évad… Tizenhárom mérkőzésen léptem pályára, ezek közül sajnos csak egyszer tudtunk nyerni, tizenkettőt elveszítettünk. Egy ilyen gyenge sorozat érthetően nincs pozitív hatással az egységre, a morálra, a leigazolásom előtt edzőt is cseréltek.

Adódott az újabb kérdés Szabó Dávidhoz: több országban is légióskodott, Ázsiában eddig nem, mégis mi volt a legnagyobb különbség?

– Szakmailag teljesen más világ, mint az európai röplabda – válaszolta a válogatott tagja. – Sokkal kombináltabb a játék, több a figura, jól mezőnyöznek, rettentően dinamikusak. Nem is használtuk a standard felállást, próbáltak variálni, hogy többet üssek négyesen, mint kettesen. A magas ütők szinte csak azért vannak, hogy a labdák hatvan-hetven százalékát ők kapják, és ők ütik azt blokk felett, vagy a blokkra. Nehezen lendültem bele, az első pár meccsen szenvedtem is, de aztán már minden egyre jobb volt, az utolsó öt mérkőzésen már átlagban ötven-hatvan labdát játszottak ki rám. A kommunikáció nem ment teljesen zökkenőmentesen, egy-két társam tudott pár dolgot angolul, viszont volt a csapat mellett egy személy, aki jól beszélte ezt a világnyelvet, és ő fordította le nekem a koreait angolra.

Kicsivel nehezebben

A 25 esztendős univerzált arról is faggattuk, hogy anyagilag megérte-e ilyen rövid időre elmenni egy másik kontinensre.

– Megérte, olyan lehetőség volt, amelyre nem lehetett nemet mondani – árulta el az Észak-Magyarországnak Szabó Dávid. – Ha valaki bármilyen sportágban profi sportoló, akkor nyilván ezt is mérlegre kell tennie, amikor dönt. Az idei szezon előtt megállapodtam abban Dudás Andrással, a Vegyész vezetőedzőjével, hogy amennyiben olyan ajánlat érkezik, amely visszautasíthatatlan, akkor elmehetek, elenged, nem is volt ebből semmi probléma. Egyébként nem nagyon számítottam arra, hogy szezon közben lesz érdeklődés, hiszen éppen csak egy éve, hogy megesett velem az a súlyos sérülés Olaszországban. Azóta azon dolgoztam, hogy visszaküzdjem magam azon szintre, vagy legalábbis annak a közelébe, ahol előtte voltam. Úgy érzem, nagyjából az alapot elértem, nyilván itthon kicsivel nehezebben ment ez a dolog, mert a magyar bajnokság színvonala nem olyan magas, mint adott esetben az olaszé. Ennek a koreai légióskodásnak a legnagyobb haszna talán az, hogy megmutattam magam, hogy újra itt vagyok, készen akár nagyobb kihívásokra is, segít a csapatkeresésben.

Csak kevés rontás

A szabályok értelmében Szabó Dávid már nem játszhat újra a Vegyészben, így maximum az edzéseken segítheti társait, amit egyébként szeretne is Dudás András.

– Külföldön nagyjából tizenkettő-tizennégy azonos tudású játékos van egy csapat keretében, vagyis a tréningeken is magas szintű munkát lehet végezni – nyilatkozta minderre Szabó Dávid. – A Vegyész ezzel szemben egy félprofi társaság, amelyben sokan tanulnak, míg mások dolgoznak a röplabda mellett. Ebben a pillanatban nem vagyok Barcikán, de hétfőtől szívesen segítek a srácoknak, Bandi bácsinak.

A VRCK szombaton kezdi az elődöntőt a Kecskeméttel, idegenben, s hogy mit vár ettől a párharctól az univerzál, mivel nyerhet borsodi nevelőegyesülete?

– Az ősszel játszottam a KRC ellen, a január végi második mérkőzésen azonban már nem voltam itthon – fogalmazott Szabó Dávid. – Azon a találkozón nagyon stabil volt a Kecskemét, ugyanilyen stabilitást kellene hoznia a Vegyésznek is. Ezen kívül minimalizálni kell a nyitásrontásokat, odafigyelni a fogadásokra, ha ez megvan, akkor feladóban Toronyai Miki majd jól szétosztja a labdákat. A jövő szerdai, hazai összecsapáson természetesen ott leszek mint szurkoló, és ha kell, rendelkezésre állok…

A bajnokságok április végén, május elején érnek véget, a következő évad kereteit ezt követően kezdik majd kialakítani, úgyhogy leghamarabb nyáron dőlhet el az, hogy Szabó Dávid hol folytatja pályafutását.

– Az sem kizárt, hogy ettől később, az ősszel szólnak majd, jelez a menedzser. Pillanatnyilag az is elképzelhető, hogy ugyanúgy Barcikán kezdem a szezont, mint 2014-ben – zárta ezzel nyilatkozatát a több mint ötvenszeres válogatott.

Szabó Dávid eddigi csapatai

  • 2005–2007: Vegyész RC-Kazincbarcika
  • 2007–2008: Top Team Mantova (olasz)
  • 2008–2009: Marmi Lanza Verona (olasz)
  • 2009–2010: Salonit Anhovo Kanal (szlovén)
  • 2010–2011: Sisley Treviso (olasz)
  • 2011–2012: Sisley Belluno (olasz)
  • 2012–2013: Hypo Tirol Innsbruck (osztrák)
  • 2013–2014: Diatec Trentino (olasz)
  • 2014–2015: Vegyész RC-Kazincbarcika
  • 2014–2015: Asan Wooricard Hansae (dél-koreai)
  • Eddigi sikerei:

  • magyar bajnok (2005/2006),
  • Magyar Kupa-győztes (2005/2006),
  • CEV Kupa-győztes (2010/2011),
  • olasz Szuper Kupa-győztes (2013),
  • klubvilágbajnoki bronzérmes (2013).
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!