Sport

2015.02.03. 11:22

Sí világbajnokság: megyei induló

Mályi - A felnőtt alpesi sí vb-n áll rajthoz a Mályiban élő és Miskolcon tanuló Kékesi Márton.

Mályi - A felnőtt alpesi sí vb-n áll rajthoz a Mályiban élő és Miskolcon tanuló Kékesi Márton.A világbajnokságnak az Egyesült Államok, „közelebbről” pedig a Colorado állambeli Beaver Creek mától ad otthont. A helyszínt a világ első számú sícentrumának nevezte Kékesi Márton, aki a Diósgyőri Gimnázium 12/A osztályos tanulója.

Fél tonna csomaggal

– A vb-n értelemszerűen a világ legjobbjai és azon országok legjobbjai vesznek részt, amelynek versenyzői megfeleltek a szigorú kritériumoknak – mondta a 19 éves sportoló, a Fullsport SE tagja az elutazás előtt. – Január 25-ig tartott a kvalifikációs időszak az egyes számokra, mint például a szuper óriás-műlesiklásra és a lesiklásra. A technikai számokra – ilyen a szlalom és az óriás-műlesiklás – helyben rendezik a kvalifikációs versenyt, a döntőbe pedig csak a legjobb huszonöt juthat. Nekem sikerült kvalifikálnom magam az úgynevezett Super G-re: ez januárban, a kvalifikációs időszak utolsó napján a franciaországi Val d’ Isere-ben, az Európa Kupán és egy normál nemzetközi viadal keretében történt. Az eredménynek nagyon örülök és az edzőim is érthetően büszkék voltak rám.

Ennek eredményeképpen Kékesi Márton a válogatott csapattal vasárnap elrepült a tengerentúlra. Érdekesség, hogy a küldöttség által a beszálláskor feladott csomagok összsúlya meghaladta a fél tonnát.

– Szerdán lesz a Super G versenyem, amelyet az Eurosport magyar idő szerint 19 órától egyenes adásban közvetít majd. Február 14-én állok rajthoz a szlalom kvalifikációs versenyen és ha bejutok a huszonötös fináléba, akkor lehetőséget kapok a döntőben való szereplésre is. A világbajnokságon egyébként tizenöt magyar szerepel: a gyors számokban jómagam képviselem színeinket, a nőknél pedig Miklós Edit áll „csatasorba”.

Vk-pont harmincnak

Esélyeiről is kérdeztük Kékesi Mártont, aki így felelt:

– Mivel én szlalomban vagyok a legjobb, így nem várok el nagy eredményt önmagamtól a Super G-ben. Hiszen ebben kevesebb a gyakorlatom, ráadásul szerdán a világ egyik legnehezebb pályáján adok számot tudásomról. Csak a legjobb harminc kap Világkupa-pontot, ezért mindenkinek keményen meg kell küzdenie a másodpercekkel, a tizedekkel, a századokkal, sőt az ezredekkel is.

ÉM-KT

A magyar csapat

A magyar női csapatot Miklós Edit, Berecz Anna, Berecz Réka, Csima Réka, Csima Laura, Eigler Patrícia és Maróthy Mónika alkotja. A férfiaknál a horvát származású, már magyar színekben versenyző Samsal Dalibor, valamint Farkas Norbert, Kékesi Márton, Szepesi Bertold, Szőllős Benjamin, Szőllős Barnabás, Nagy Bence és Benedek Patrik képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

A magyar csapat favoritja Miklós Edit, aki lesiklásban olimpiai hetedik helyezett, a legutóbbi, St. Moritz-i világkupán pedig harmadik lett. Tőle a magyar szövetség a legerősebb számában alapvető célként az első tízbe kerülést várja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!