Sport

2015.01.21. 09:08

DVTK: A maszkban futás értékelése

Miskolc - A DVTK vezetőedzője elégedett a csapattagoknak a múlt pénteki felmérőjén elért eredményeivel.

Miskolc - A DVTK vezetőedzője elégedett a csapattagoknak a múlt pénteki felmérőjén elért eredményeivel.Hétfőn este kapta a kezébe Sivic Tomislav, a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának vezetőedzője a keret tagjainak erőállapotával kapcsolatos dossziékat, elemzéseket. Ezek a múlt hét pénteken rögzített adatokat tartalmazzák, minden játékosról 12 oldalas leírás készült, fotókkal, grafikonokkal illusztrálva.

– Ezek nagyon fontos adatokat tartalmaznak számunkra, visszajelzések, kiindulási pontok, mérföldkövek a felkészítés, az edzésprogram kialakítása során – mondta Sivic Tomislav, miközben belelapozott a Georges Griffiths doksiba, majd így folytatta: – A csapat erőnléti edzőjének, Srdjan Zirojevicnek felügyeletével végezték a játékosok a teszteket, amelyet egy külsős cégtől, a gépeket, a mérőműszereket, a szoftvereket birtokló vállalkozástól rendeltünk meg ezúttal is.

Három fronton

A múlt pénteken – szigorú időbeosztás szerint – három fronton kellett helytállniuk a DVTK felnőtt csapata tagjainak: előbb egy reflex, reakció idő mérését szolgáló, rövid mozgásgyakorlatokkal tűzdelt menüsort kellett végrehajtaniuk a labdarúgóknak, majd következett a bójázás, előbb labda nélkül kellett szlalomozni, majd labdával, aztán jött a maszkban futás.

– Az első feladatnál a játékosok testtartása is kielemzésre került, ezek is fontos információk, mert bár gyermekkorban biztosan könnyebb javítani mondjuk egy helyes kéztartást, mint a berögzült mozdulatokon változtatni, de azért még most sem reménytelen a kiigazítás a mozgáskoordináció terén – jegyezte meg a DVTK szakvezetője, majd így folytatta: – A kívülállók számára a legérdekesebb feladat valószínűleg a maszkban futás, itt minden játékosnál mérőműszerek jelezte, hogy meddig mehet el, ami még az egészségre nem káros, hogy információt kapjunk a tüdő kapacitásról. Ezt a feladatot mindenkinek addig kellett csinálnia, amíg bírta, ennek során a regenerálódási idővel kapcsolatban is nyertünk információkat. De megjegyzem nem csak nekünk, az edzői stábnak, és a játékosoknak jó ez a felmérő, hanem a klub vezetésének is.

Arra a kérdésre, hogy a klubvezetésnek mi ebből a haszna, Sivic Tomislav így felelt:

– Amikor 2013 nyarán munkához láttunk Diósgyőrben, jeleztük, hogy rendszeresen, hat havonta szeretnénk ilyen felméréseket készíteni, és a klub többségi tulajdonosának képviselőjét sikerült meggyőznünk ennek a jelentőségéről, lévén így a mi munkánk is ellenőrizhető válik, fogható, számokkal mérhető, hogy honnan indultunk, és, hogy hol tartunk most. Nem is szólva arról, hogy egy-egy piacképes játékoshoz tudunk adni egy ilyen dossziét, a meccseiről készült dvd, videó mellé. És ez egyfajta plusz, ugyanis manapság a komoly klubok már nem csak a magasságra, a születési dátumra és az esetleges válogatottság számára kíváncsiak, hanem mélységi információkat gyűjtenek a kiszemeltekről, a számukra szóba jöhető játékosokról.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen eredményeket hozott a felmérő, hogy mit mutatnak a számok.

– Nagyon jól sikerült, elégedettek vagyunk, szerencsére a játékosok az ősz folyamán, és a téli szünetben is partnerek voltak, szinte kivétel nélkül megcsinálták azt amire szervezetüknek szüksége volt – válaszolta Sivic Tomislav, aki arra a közbe kérdezésre, hogy a szinte alatt kit kell érteni, a következőket mondta: – Mindig van olyan, egy vagy két ember, aki azt hiszi, hogy nem derül ki, ha esetleg a téli szünetet ellazáskodja. Nevet nem fogok mondani, de most is volt ilyen, akit az élesebb szemű, az edzéseket látogató szurkolók is kiszúrhattak, hiszen súlyfelesleggel érkezett vissza. Az illető büntetést kapott, és most úgy dolgozik, mint egy kis angyal.

ÉM-BCS


Milyen szinten van a DVTK?

A számok jelentőségéről is faggattuk a szakvezetőt, aki előbb azt mondta, hogy olyan szinten van a csapat erőállapota, ami kifejezetten jónak mondható, majd amikor kértük, hogy ezt bővebben fejtse ki, így folytatta:– Különböző szinteket lehet elérni ennek a mérésnek a során. Egy átlagember a 8-as szintet tud összehozni, az angol élvonalbeli bajnokságban, a Premier League-ben a 15-ös szinten van a legtöbb játékos. Az újonnan érkezők általában 10-es szintet tudnak, persze nem mindegy milyen közegből érkezik valaki, aki olyan klubtól jön, ahol komoly szakmai munka folyik, az ettől többre képes, de nem ez a jellemző. A mi csapatunk tagjai a 12-es, 13-as szinten vannak, ami nagyon jónak átlagnak számít ebben a környezetben, ahol nekünk eredményt kell elérnünk. Szóval az alapok megvannak, jók, most van időnk erre ráépítkezni, annak érdekében, hogy a DVTK-nak eredményes lehessen a tavasza, is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!