Sport

2014.05.23. 10:32

Zárt tárgyalás után tiltotta el az MLSZ Sivicet

Budapest, Miskolc - Bár a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi tárgyalásai nyilvánosak és Sivic Tomislav kifejezetten hozzájárult a nyilvános tárgyaláshoz, de mikor kiderült, hogy azon egy újságíró is szeretne részt venni, a grémium a zárt tárgyalás mellett döntött. A DVTK vezetőedzője nem lehet játékosai mellett a vasárnapi Magyar Kupa döntőn.

Budapest, Miskolc - Bár a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi tárgyalásai nyilvánosak és Sivic Tomislav kifejezetten hozzájárult a nyilvános tárgyaláshoz, de mikor kiderült, hogy azon egy újságíró is szeretne részt venni, a grémium a zárt tárgyalás mellett döntött. A DVTK vezetőedzője nem lehet játékosai mellett a vasárnapi Magyar Kupa döntőn.A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága csütörtökön ülést tartott, amelyen a labdarúgó NB I 27. fordulójában, 2014. május 4-én lejátszott Diósgyőri VTK – Szombathelyi Haladás (1-1) meccs után, Sivic Tomislav részéről a meccset értékelő, a televízió nyilvánossága előtt tett nyilatkozata volt a téma. A döntés pedig ez: Sivic Tomislavot, a DVTK vezetőedzőjét a sportággal kapcsolatos mindennemű sporttevékenységtől 6 hónapra eltiltották. A döntés ellen a szakember ugyan fellebbezhet, de ennek nincs halasztó hatálya, vagyis Sivic Tomislav a vasárnap esti Magyar Kupa döntőn, az Újpest FC elleni csata alkalmával nem ülhet a Diósgyőr kispadján.

– Nem akarom ezt az egészet kommentálni, át kell gondoljam, hogy mit fogok erre reagálni – mondta Sivic Tomislav az Észak-Magyarországak, aki csupán annyit tett hozzá még ehhez: – Talán az fejezi ki a legjobban, amit most érzek, amit a szurkolótábortól hallottam: ,,érted élek én, érted harcolok, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr, érted meghalok"...

A tárgyalásról

Sivic Tomislav azt javasolta, hogy a DVTK jogi képviselőjével, dr. Dányi Szilárddal beszéljünk, aki a jelen volt a fegyelmi bizottság ülésén. Mint az Észak-Magyarország megtudta: a diósgyőri vezetőedzőnek alapból kedden kellett volna megjelennie a bizottság előtt, de halasztást kért, ugyanis vasárnaptól szerdáig külföldön tartózkodott. A bizottság a halasztást megadta, de nem a kért jövő hét keddi szokásos fegyelmi bizottsági ülés napjára, hanem csütörtökre idézte be az edzőt.

A 11 órakor kezdődő tárgyalás miatt a DVTK együttesének tréningjét is elhalasztották, áttették 16 órára, hogy Sivic Tomislav eleget tehessen kötelezettségének. A meghallgatás csukott ajtók mögött történt, mert bár a tárgyalások nyilvánosak és Sivic Tomislav kifejezetten hozzájárult a nyilvános tárgyaláshoz, de mikor kiderült, hogy azon egy újságíró is szeretne részt venni, a grémium a zárt tárgyalás mellett döntött. A meghallgatás után több mint egy óra telt el, amikor határozatot hirdetett a fegyelmi bizottság.

– A fegyelmi bizottság álláspontja szerint Sivic Tomislav a fegyelmi szabályzat 95. paragrafusának 2. bekezdését sértette meg a meccs után tett nyilatkozatával – válaszolta az Észak-Magyarország megkeresésére dr. Dányi Szilárd, a DVTK jogásza. – A grémium szerint Sivic Tomislav nyilatkozata alkalmas arra, hogy a játékvezetői bizottságba vetett bizalmat megrendítse, és mivel ez a nagy nyilvánosság előtt hangzott el, ezért született az a határozat, hogy a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől hat hónapra eltiltják. Természetesen a döntés ellen fellebbezünk, de ennek nincs halasztó hatálya, azaz a szakember nem lehet ott csapatával a vasárnapi Magyar Kupa döntőn.

A döntésről

A jogász szerint ez a döntés nem megalapozott, ezért mindenképpen fellebbeznek.

– Mi azzal érveltünk, hogy az ominózus nyilatkozatban szó sincs a játékvezetői bizottságról, így ez alapján nem lehetett volna megállapítani azt, hogy ebbe a testületbe vetett bizalmát bárkinek is megingatta volna – mondta dr. Dányi Szilárd. – Vagyis az eljárás alapjául szolgáló fegyelmi vétség meg sem valósult, így a kiszabott büntetési tétel sem jogos. Hivatkoztunk arra is, hogy a Haladás meccs után tett, félre érhető nyilatkozata után a nagy nyilvánosság előtt, a klub honlapján elnézést kért Sivic Tomislav, illetve kértük, hogy a félre érhető nyilatkozattal kapcsolatban, amennyiben úgy ítéli meg a bizottság, hogy az bárkire is sértő volt, éljen a szabályzat adta lehetőségével, azaz enyhébb büntetést szabjon ki, de legalább a kiszabott büntetés végrehajtását függessze fel,valamint hivatkoztunk arra is példákkal illusztrálva, a következetesség érvényesülése érdekében, hogy az elmúlt időszakban egyesek olyanokat állítottak a Magyar Labdarúgó Szövetség munkatársairól, amely jelen nyilatkozatnál sokkal egyértelműbben felvetheti a 95.§ (2) bekezdése szerinti fegyelmi vétség gyanúját, mégsem indított a szövetség ezen személyekkel szemben eljárást. A fegyelmi bizottság bár Sivic Tomislav bocsánat kérését enyhítő körülményként ugyan figyelembe vette, viszont súlyosbítóként azt is, hogy Sivic Tomislavval szemben korábban már hoztak elmarasztaló fegyelmi határozatot.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire gyakori, hogy a fegyelmi bizottság egy héten két alkalommal is összeül.

– Egyátalán nem szokványos, akkor szokott ilyen előfordulni, ha hétközi kupameccsek ügyében kell eljárni, de ugye ilyen most nem volt, lehet, hogy ez egy rendkívüli ülés volt – válaszolta dr. Dányi Szilárd, aki az Észak-Magyarország arra a kérdésére, hogy emlékszik-e ehhez hasonló súlyú, mértékű büntetésre, egy évtizedes sportjogászi pályafutása alatt, így felelt: – Nem emlékszem hasonlóra, és valószínűleg nem is volt ilyen az elmúlt években, már csak azért sem, mert ez egy olyan aránytalanul súlyos büntetés, ami elfogadhatatlan, hiszen, itt most nem beszélhetünk másról csak egy szerencsétlen nyilatkozatról, amellyel kapcsolatban az érintett nyilvánosan bocsánatot is kért, mégis megfosztották emiatt gyakorlatilag a munkavégzés lehetőségétől,és nem utolsósorban a DVTK-nak is súlyos, a versenysemlegességet is sértő hátrányt okoztak, és tették ezt az év legfontosabb mérkőzése elé "beszuszakolt" tárgyaláson úgy, hogy ilyen mérvű büntetést csak tettlegesség esetén szoktak kiszabni.

Az ominózus nyilatkozat

„Ha valamikor győzelmet érdemeltünk, akkor az ma volt. Tényleg jól játszottunk, de ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt: mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt, a nem megadott szabályos gólnál például. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor nem izgulunk" – mondta a kamerák előtt Sivic Tomislav, a Haladás elleni bajnoki meccs után.


A fegyelmi szabályzatból:

Az MLSZ, és a Megyei (Budapesti) Igazgatóságok megsértése

95. §(1) Fegyelmi vétséget követ el az a sportszakember, labdarúgó, továbbá a mérkőzés más hivatalos közreműködője aki az MLSZ-ről, a Megyei (Budapesti) Igazgatóságokról, társadalmi bizottságairól, szponzorokról, a tulajdonosokról, a médiáról vagy ezek tagjainak hivatalos működésével kapcsolatban olyan tényt állít, híresztel, vagy olyan tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, amely alkalmas arra, hogy az MLSZ, a Megyei (Budapesti) Igazgatóság, vagy valamely tisztségviselője működésével kapcsolatban a bizalmat megingassa, az üzleti érdeket sérelem érje, a tisztségviselő vagy a megnevezett társadalmi bizottság tagjának a becsületét csorbítsa, amiért büntetése:

a.) írásbeli figyelmeztetés;

b.) pénzbüntetés 10.§ (3) bekezdés e.) pontjában meghatározottak szerint;

c.) eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől három hónaptól - két évig.(2) Annak a büntetése, aki a fegyelmi vétséget sokszorosítás vagy az írott-, illetve elektronikus sajtó útján, vagy egyébként nagyobb nyilvánosság előtt követi el, eltiltás a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől hat hónaptól két évig terjedő időre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!