Sport

2013.07.14. 11:44

DVTK: az erő velük lesz

Srdjan Zirojevic úgy érzi, óriási a tudásvágy a diósgyőri játékosokban.

Srdjan Zirojevic úgy érzi, óriási a tudásvágy a diósgyőri játékosokban.A Miami Dolphins NFL-es csapatánál töltötte gyakorlatát, a Manchester Cityben játszó Aleksander Kolarov és a firenzei Stevan Jovetic személyi edzője, és ha Rafa Benitezt nyáron nem küldik el Liverpooolból, akkor most Diósgyőr helyett az Anfield Roadon lenne erőnléti edző. Ő Srdjan Zirojevic, Sivic Tomislav egyik segítője a DVTK-nál, aki felmér, elemez, hibát javít, sőt az erőfejlesztés mellett még a táplálkozási tanácsokat is ad a játékosoknak.

Az FK Radnál

A 32 éves szakember a belgrádi egyetemen szerzett erőnléti edző diplomát futball szakirányon, előtte az Egyesült Államokban gyűjtött fitnesz tréneri tapasztalatot, többek között a helyi kosárlabda és az amerikaifutball csapat mellett. Hazatérve Szerbiába karrierje a belgrádi FK Radnál indult, itt figyelt fel rá a Crvena zvezda, ahol Robert Prosinecki vezetőedzővel dolgozhatott együtt. A közös munka azonban csak jó fél évig tartott, Zirojevicnek tanulmányai és sűrűsödő személyi edzői feladatai miatt egyre több időt kellett Angliában töltenie, ezt pedig egy idő után nem bírta ki kapcsolata a vörös csillagosokkal. Az Egyesült Királyságban olyan játékosok személyi felkészülését felügyelte, mint a Manchester City hátvédje Kolarov, de ügyfelei között tudja Joveticet (Fiorentina), Lukovicot (Zenit), vagy a korábbi Schalke-középpályást, Krstajicot is. De hogy került Magyarországra az előző szezont a Vojvodinánál töltő tréner?

Lenyűgöző a hozzáállás

- Vladan Filipovicson keresztül, aki közös ismerősünk Sivic Tomislavval – válaszolta meg a kérdést Zirojevic. - Ez is, mint annyi minden az életben, a részben a véletlennek köszönhető. Rengeteget jártam Angliában, sokakat megismertem és engem is sokan megismertek. Rafa Benitezzel nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki, ő hívott a Liverpool edzői teamjébe. Aláírásra vártak a papírok, amikor Benitezt kirúgták a csapattól, emiatt meghiúsult a szerződésem. A nápolyi munkáról is beszéltünk (A Napoli Benitez új csapata – a szerk.), ám az olaszoknál jelenleg három erőnléti edzői is dolgozik, így pillanatnyilag ez nem aktuális – engedett betekintést a kulisszák mögé a szakember, akit nagyon élvezi a diósgyőri feladatot.

- Sivictől azt az előzetes információt kaptam, hogy olyan képességű focistákkal dolgozhatok együtt, akikben hatalmas fejlődési potenciál van. Nos, ebben nem kellett csalódnom. A felmérések eredményei azt mutatták, hogy jócskán van hová fejlődni. De, hogy jót is mondjak: azt tapasztalom, óriási a tudásvágy a játékosokban, látszik, hogy szeretnének előre lépni, és ezért mindent meg is tennének. Van olyan mutató, amiben például Rudolf Gergely egy szinten van Cristiano Ronaldoval, de más szegmensekben óriási a lemaradásuk. A fiúk éhesek a sikerre és lenyűgöző a hozzáállásuk. A magyarok génjeikben hordozzák a tehetséget, egy olyan büszke népnek, amely Attilát, a hun vezért adta a világtörténelemnek, ideje lenne visszatérni a futball élvonalába is. Azt látom, hogy a fiúk vevők a munkára – dicsért a fiatal tréner, aki egyébként kiváló kommunikátor, láthatóan pár nap alatt is remek kapcsolatot alakított ki a játékosokkal. Zirojevic azonban nem tervezhet hosszú távra, egyelőre egyhónapos szerződés köti a DVTK-hoz, ami hamarosan lejár.

- Ilyenkor egyrészt minden attól függ, hogy a két fél mennyire elégedett egymással, illetve, hogy beleférek-e a DVTK költségvetésébe. Nos, ami az előbbit illeti, őszintén mondom, hogy nagyszerűen érzem magam Miskolcon. Ebben az is közrejátszik, hogy velem van a feleségem és két kisgyermekem is, és azt már az edzőmeccseken megtapasztaltam, hogy igazi futball közegbe érkeztem. A folytatást illetően, ha letelik az egy hónap, leülünk tárgyalni a vezetőkkel. Meglátjuk, mire jutunk.

ÉM-PV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!