Sport

2013.04.04. 13:44

„Komoly erők mozdultak meg!”

Sárospatak - Dr. Hegedűs Csaba szerint a birkózás nem fog kikerülni az olimpia programjából.

Sárospatak - Dr. Hegedűs Csaba szerint a birkózás nem fog kikerülni az olimpia programjából.A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium meghívására látogatott Sárospatakra dr. Hegedűs Csaba olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó, a Magyar Birkózószövetség elnöke, a Nemzetközi Birkózószövetség elnökségének tagja. A 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa a gimnázium 20 órás sportrendezvényének megnyitójára érkezett, ahol előadást tartott pályafutásáról, majd interjút adott lapunknak.

- Előadásában is említette, hogy veszélybe került a birkózás olimpiai szereplése, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága nemrégiben arról döntött, hogy 2020-tól a birkózás kerüljön le a nyári olimpiai játékok műsoráról.

Dr. Hegedűs Csaba: Ez az ítélet nem végleges, és nagyon remélem, nem is válik azzá szeptemberben sem. Korábban hallani lehetett arról, hogy néhány sportág lekerülhet a nyári olimpia műsoráról. Ezek között említették egyebek között az öttusát, az asztaliteniszt, a tollaslabdát és a gyeplabdát is. A birkózásról február közepéig szó sem volt. Többször is beszéltem Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével, aki mindannyiszor el volt ragadtatva a sportág népszerűségétől, attól, ahogy Londonban sikerült lebonyolítani a birkózóversenyeket. Ez különösen jólesett, hiszen Londonban én voltam a birkózás versenyigazgatója. A közelmúltbeli megbeszéléseink az elnök úrral nem arról szóltak, hogy lekerülne a sportág a műsorról, hanem épp ellenkezőleg, hogy tovább bővítenék a versenyszámot. Eddig ugyanis csak a férfiaknál volt kötött- és szabadfogásban hét-hét súlycsoport az olimpián, a nőknél csak négy súlycsoport szerepelt. Bírtam az elnök úr ígéretét, hogy a jövőben a női súlycsoportok számát is hétre bővítik. Ehhez képest teljesen váratlanul ért ez a felvetés, amit akkor sem értettem és azóta sem értek. Sőt, mi több, belenyugodni sem fogok. Az ókori olimpiáknak három alapvető versenyszáma volt, a futás, a birkózás és a dobás. Annyira tradicionális versenyszám a birkózás, hogy maga az olimpiai eszmeiség sérülne azzal, ha kikerülne a műsorból. Arról nem is beszélve, hogy az úszás után ez a legnépesebb szám az olimpiákon. Az történt a februári ülésen, hogy mindenki menteni szerette volna a saját sportágát, aminek legegyszerűbb módja a sárdobálás. Miután a birkózás képviseletében senki nem volt ott az ülésen, ezért kerülhetett a sportág szóba.

- Mivel indokolták azt, hogy éppen a birkózásnak kell kikerülnie a programból?

Dr. Hegedűs Csaba: Valódi indok egy sem volt. Olyan apróságokkal jöttek elő, hogy azt hittem először, nem jól értem. Két dolgot elmondok: azt hozták fel első kifogásként, hogy a Nemzetközi Birkózószövetség elnökségében van ugyan két nő, de nincs az elnökségben női bizottság. Erre annyit mondtam, gyerekek, szóljatok, holnapra lesz! A másik indok az volt, hogy az elnökségben jelenleg nincs orvos. Volt, de a halála után nem ugyanerről a területről került be egy elnökségi tag. Azt mondtam a NOB elnökének, ha ezt gondnak érzitek, miért nem szóltok és ha kell, akkor napokon belül ezt is megoldjuk. Ezek mind ilyen pár tollvonással megoldható kifogások. Valódi érvek nem hangzottak el.

- A hírügynökségek szerint a végrehajtó bizottság javaslatát ritkán szokták felülírni.

Dr. Hegedűs Csaba: Márpedig nagyon bízom abban, hogy most ez fog történni. Nagyon komoly erők mozdultak meg a sportág érdekében! Sportolók, sportvezetők, politikusok, államférfiak, még Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is amellett tette le a voksát, hogy a birkózás maradjon olimpiai sportág. Az az érdekes, hogy a közelmúltban kitölttettek 28 olimpiai sportág vezetőivel egy tesztet, amelyben felmérték a sportág szerepét, jelentőségét az olimpiai mozgalmon belül. A birkózás a 14. helyen végzett, tehát korántsem a futottak még mezőnyében szereplünk.

- Magyarországon mindenképpen sikeres a sportág, hiszen a napokban szerezte meg a magyar birkózósport századik aranyérmét a Tbilisziben megrendezett kontinensviadalon. Van utánpótlása is a sportágnak?

Dr. Hegedűs Csaba: Az elmúlt húsz évben az életszínvonal nem emelkedett számottevően, ráadásul 2009-től a gazdasági válság is folyamatosan sújtja az országot. Mégis azt látom, hogy ma sokkal több birkózóklub van, mint húsz évvel ezelőtt és sokkal több az igazolt versenyző is a sportágban. A gyerekek természetükből adódóan szeretnek birkózni, küzdeni. Amíg ez megmarad, addig a sportágnak nincs, nem lehet félnivalója.

- Sárospataki előadása végén levette azt a nyakkendőt, amelyet a londoni olimpián a birkózóversenyek igazgatójaként viselt és a gimnáziumnak ajándékozta.

Dr. Hegedűs Csaba: nem volt előre elhatározott szándék, hirtelen jött az ötlet. Annyira megtetszett a sárospataki gimnázium kezdeményezése, hogy úgy éreztem, nekem is kell valamit adnom a diákoknak és a tanároknak. Ez az „ereklye” volt nálam, szívesen adtam oda a patakiaknak, hiszen akik ennyire szeretik a sportot, azok megérdemlik.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!