Sport

2012.05.15. 13:57

Azok a fontosak, akik itt vannak

Olyan csapatot szeretne a kapitány, amelyik azonos cél, az Eb-re jutás felé halad. Interjú: Stefan Szvitekkel, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitányával.

Olyan csapatot szeretne a kapitány, amelyik azonos cél, az Eb-re jutás felé halad. Interjú: Stefan Szvitekkel, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitányával.

Hétfő estétől Miskolcon készül a magyar női kosárlabda válogatott a júniusban kezdődő Európa-bajnoki csoportselejtezőre. Nemzeti együttesünk szövetségi kapitányával, Stefan Szvitekkel beszélgettünk az első magyarországi edzése után.

- Milyen volt az első edzés Magyarországon?

Stefan Szvitek: Most hogy lejöttünk a Magas-Tátrából, már kosarazunk is. Ezek az edzések már elsősorban a felépítendő taktikáról, játékról szólnak majd, a felkészülésnek ebben a szakaszában kell az ehhez szükséges alapokat elsajátítani. A Tátrában egyáltalán nem került elő a labda, kondiztunk, azokat a napokat az erőállapot megalapozására használtuk fel, és úgy vélem, hogy amit ott meg akartunk csinálni, azt sikerült is. Úgyhogy most már jöhet a játék. Persze lesznek meg a kondicionális állapot fejlesztésével összefüggő foglalkozások, de innentől kezdve már a játékunk felépítése kerül előtérbe, az, hogy mit akarunk majd védekezésben és a támadásban játszani. A felkészülés miskolci szakaszának végén pedig vár még ránk két mérkőzés is, ezek is a már elmondott célokat szolgálják.

- 17 játékossal szerette volna elkezdeni a munkát, de csak 13 lett belőle...

Stefan Szvitek: Igen, néggyel kevesebben vagyunk, úgy tudom ezek a játékosok azért nem tudtak jönni, mert sérültek. Kettejükről biztosat tudok, mert Fegyvernekyvel és Rasheddel beszéltem, ők jelezték, hogy sérülés miatt nem tudnak csatlakozni hozzánk. A másik két játékosról csak közvetett információim vannak, mert Krivacsevics nem hívott fel, nem tartotta fontosnak, hogy távolléte okáról tájékoztassa a szövetségi kapitányt, amit furcsállok. Fürész sem jelentkezett, állítólag neki magántermészetű indoka van arról, hogy miért nem jött, de hagyjuk is inkább ezt. Nem ez a fontos, azok fontosak, akik itt vannak velünk.

- Edzői pályafutása során Magyarországon eddig legfeljebb ellenfélként fordult meg. Mennyire ismeri azt a mezőnyt, amelyből a keret összehívásakor merítenie kellett, és kapott-e segítséget abban, hogy kiket érdemes meghívnia a válogatottba?

Stefan Szvitek: Magyar edzők is dolgoznak a stábunkban, ők nagyon jól ismerik a mezőnyt, rajtuk kívül a csapatvezetők is segítettek, de szerintem erről már több alkalommal is nyilatkoztam. És azért valamennyire én is ismerem a bajnokságot, az abban játszó legjobb játékosokat, és ezek összessége alapján azt mondom, hogy akiket meg lehetett, meg kellett hívni a keretbe, azokat meg is hívtuk.

- Milyenek az első benyomások?

Stefan Szvitek: Ez első pár nap nagyon jól sikerült, kitűnő alkalom volt a Tátrában eltöltött idő arra, hogy elkezdjük megismerni egymást, én a játékosokat, és viszont is, fordítva. De ilyen kevés nap után még nehéz lenne véleményt formálni, bármiről is. Egyébként pedig remélem, hogy közösen el fogunk jutni oda, ahová szeretnénk.

- Milyen csapatot láthatnak majd a szurkolók az Eb-selejtezőkön? Milyen lesz a Szvitek-válogatott?

Stefan Szvitek: Agresszív, keményen védekező csapatot szeretnék. Olyan együttest, amelyikben a játékosok nem magukért, hanem egymásért játszanak, mindenki azonos cél felé halad, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kijussunk az Eb-re.

ÉM-BCS


Stefan Szvitek első magyarországi edzésén már a labda is előkerült.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!