Sport

2012.04.19. 10:12

Nagyrészt a pénzen múlik

Szendrei Józsefet nem kérték fel arra Diósgyőrben, hogy segítsen játékos vagy edzőkeresőben.

Szendrei Józsefet nem kérték fel arra Diósgyőrben, hogy segítsen játékos vagy edzőkeresőben.A DVTK erőnléti edzőjének, Javier Reyesnek Miskolcra közvetítésében segédkezett, és az ősszel jó pár meccset a helyszínen, az Andrássy úton tekintett meg. Ha valaki, akkor az egykori 10-szeres válogatott kapus, Szendrei József ismeri a spanyol labdarúgást, azt is, hogy milyen elvek, kritériumok mentén kell keresgélnie annak a klubnak, például a Diósgyőrnek, ha az ibériai félszigetről akar vezetőedzőt szerződtetni.

– Nem látok bele a tulajdonos pénztárcájába, de egy edző személye nagyban függ az anyagi lehetőségektől – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak az egy szezont Málagában, négyet Cádizban lehúzó egykori hálóőr. – Sok szakember van munka nélkül, mindeféle kategóriában, Spanyolországban is. Ilyen esetben maga a klub is szét szokott nézni a piacon, megkér menedzsereket, de menedzserek maguktól is jelentkezni szoktak, ajánlanak személyeket, mivel tisztában vannak a változásokkal, figyelik a híreket.

Legalább angolul

Szendrei Józsefnek feltettük azt a kérdést, vajon egy spanyol (vagy más Nyugat-európai) trénernek szakmai értelemben vonzó lehet-e Magyarországon, Diósgyőrben dolgozni?

– Lehet, hogy vonzó, de nem biztos, hogy előrelépés – válaszolta a 3-szoros MNK-győztes. – Viszont van egy másik rész, amit már érintettünk, a pénzügyi: miért ne menne el bárki külföldre, ha ott megfizetik? Amennyiben konkrétan a spanyol futballt nézzük, akkor a szakmaiság egyértelműen mellettük szól, hiszen nem csak a felnőtt vonalon dominál az ország, hanem az utánpótlásban is.

A volt kiváló kapus szerint, egy bizonyos vonal felett, Spanyolországban már minden tréner beszél legalább angolul, úgyhogy kommunikációs probléma nem lehet, bárhová is menjen valaki.

A struktúrán

Külföldi szakvezető esetében mindig felvetődik, vajon mennyire tud megbirkózni a helyi adottságokkal, és hogy ehhez kap-e elég időt?

– Én azt mondom erre: ha már az utóbbi harminc évben nem voltunk ilyen kritikusak, ha elértük azt, hogy egykoron a világ elitjéhez tartozó nemzet futballja olyan mélyre süllyedjen, amilyenre, akkor miért ne adjunk egy külföldinek három évet, aztán meglátjuk mire jut – hangsúlyozta Szendrei József. – De ez csak az én véleményem, más biztosan másképpen látja. Elsősorban a struktúrán kell változtatni, követni kell a profi klubok felépítettségét, de nem csupán felül, minden szegmensben. Meg lehet nézni akár a Közép-Európai országokat is, nagy számban vannak külföldi edzők, vagy olyan régi, helyi futballisták, akik aktív játékoskorukban, a profi világban óriási tapasztalatra tettek szert.

Az Észak-Magyarország természetesen kíváncsi volt arra, Szendrei József kapott-e felkérést a DVTK vezetőitől, hogy intézkedjen akár játékos, akár edzőfronton.

– Semmi ilyen nem történt – fogalmazott az 1986-os mexikói vb-n járt válogatott tagja, nem kihagyva azt: – Mindenképpen szükség lesz türelemre a diósgyőri szurkolók részéről, ha egyszer új edző érkezik, de az ottani közönségnek produkálni kell, mert azt a hangulatot, ami ott van, meg kell becsülni..."

ÉM-MI


A diósgyőri labdarúgócsapat volt vezetőedzője nem dolgozik a klub utánpótlásában.

Miskolc - "Víctor Munoz? Persze, tudom ki az, de az edzőkérdéssel még nem foglalkoztunk."


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!