Sport

2010.06.12. 18:59

FOCI VB: Észak-Korea kalózfelvételt közvetít?

<p>Egy kalózmásolaton nézhették meg szombaton az észak-koreaiak a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság nyitómérkőzését - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.</p>

Észak-Korea nem közvetítheti a világbajnokságot, mert az egész Koreai-félszigetre szóló közvetítési jogokat Dél-Korea vette meg. 44 év után most először jutott ki a kommunista ország válogatottja a vb-re.

Az SBS dél-koreai közszolgálati adó közlése szerint az észak-koreai televízió leadta a dél-afrikai és mexikói válogatottak pénteki, döntetlenre végződött mérkőzésének egy kalózmásolatát. Az SBS egyik munkatársa azt mondta a Yonhapnak: a televízió azután dönt a további lépésekről, hogy megtudták, hogyan jutott Phenjan a felvételhez.

A dél-koreai televízió, amely az egész Koreai-félszigetre megvette a közvetítési jogokat, "kalózkodás áldozatának" tartja magát.

Az előző, 2006-os németországi világbajnokság idején Szöul a két ország közötti enyhülés részeként ingyen adta át északi szomszédjának az élő közvetítéseket. Ezután voltak azonban az észak-koreai kísérleti atomrobbantások, amelyek miatt megromlott a viszony a két ország között, és a közvetítési jogok ingyenes átadása már politikai akadályokba ütközött.

A Cseonan dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése után aztán - amelyet Szöul szerint Phenjan követett el - a közvetítési jogokról szóló tárgyalások teljesen leálltak. A Korean Times című dél-koreai lap májusban azt írta: az SBS a jogdíj kifizetése mellett ahhoz kötötte a közvetítéseket, hogy segítsék újságíróit bizonyos észak-koreai témák feldolgozásában.

A végső döntés azonban a dél-koreai kormány kezében volt, mivel a két Korea közötti televíziós közvetítésekhez kormányengedély szükséges - írta a dél-koerai lap.

Közben Dél-Korea válogatottja szombaton játszotta első mérkőzését a dél-afrikai világbajnokságon, amelyen 2-0-ra verték Görögország válogatottját. Az észak-koreai válogatott első mérkőzése kedden lesz, Brazília ellen.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!