Friss hírek

2010.08.20. 12:51

A sok zöldség csökkenti a cukorbetegség kockázatát

<p>Minél több zöldség fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú - korábban használt nevén felnőttkori - cukorbetegség kockázata - állítják a brit Leicester egyetem tudósai. A British Medical Journal pénteki számában megjelent írása szerint, a kutatók 200 ezer eset tanulmányozása után vonták le következtetésüket a spenót, és más zöld levelűek pozitív hatásáról.</p>

A tudósok szerint napi 106 gramm spenót, kelkáposzta, brokkoli vagy más zöldség fogyasztása esetén 14 százalékkal csökken a betegség veszélye. Ezzel szemben a sok gyümölcs, vagy a gyümölcs és zöldség együttes fogyasztásának semmilyen hatása nincs a betegség kialakulására.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy felfedezésüket további vizsgálatoknak még meg kell erősíteniük. A zöldleveles zöldségek jótékony hatására egyelőre nincs biztos magyarázat, de több teória is létezik. Az egyik a zöldekben található nagy mennyiségű antioxidáns - pl. C-vitamin -, a másik a nagy magnézium-tartalom jelentőségét hangsúlyozza.

A 2-es típusú a cukorbetegség legelterjedtebb fajtája. Általában felnőtt korban alakul ki, de egyre gyakoribb az elhízott gyermekek körében is. A világon 220 millió beteget tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet számításai évente egy millióan bele is halnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!