Soltész Boglárka

2019.11.23. 13:05

Felkapott sztárokra szeretnénk hasonlítani?

A reklámok és az internet sokszor remek táptalaja a testképzavaros tinédzsereknek.

Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium

Mihez kezdjünk magunkkal? (illusztráció)

Forrás: ÉM

Fotó: laszlo_zsamba_copyright

Manapság a tökéletes élet illúzióját keltő Instagram és Facebook korában egyre több a hibás önképpel rendelkező fiatal. A közösségi oldalakon látott, legtöbbször manipulált képek miatt gyakran tévképzetbe ringatják magukat a fiatalok, többek között az ideális testalkatot illetően. Főleg az én korosztályom esik áldozatul az „álomalak” hajszolásának.

Először csak két-három kilótól szeretne megszabadulni a tinédzser, majd ha ez sikerül, akkor szerencsés esetben örül a végeredménynek. Azonban sok esetben még mindig nem tartja elég csinosnak és vékonynak magát.

Ételek tiltólistán

Azon kapja magát, hogy egyre több étel kerül tiltólistára, és nem szeret a barátaival közösen ebédelni, mert már nekik is feltűnik, hogy szinte csak a köret negyedét eszi meg. A csontsovány lány pedig a tükörben egy elefánthoz hasonlónak látja magát…

Ez a jelenség pedig valójában nem a testünkről szól. Az egyik ismerősöm úgy fogalmazott: „szomorú, hogy ennyi önbizalom-hiányos ember van.”

– Valamennyire igaz, hogy meghatároz a külső megjelenésünk, például ha találkozunk egy ismeretlen emberrel, akkor ez alapján be tudjuk határolni – ezt mondja az egyik osztálytársam. László Csaba Darius szerint neki nem számítanak annyira a külsőségek. – Fontos, hogy hogyan nézek ki, de van egy bizonyos határ, ameddig nem megy át magamutogatásba. Ugyanakkor biztosan van, aki szeretne ezekre a felkapott sztárokra hasonlítani. De nagyon sokan látják azt, hogy ez milyen hátrányokkal jár, hogy ezt természetes módon szinte képtelenség elérni. Manapság a fiúk egy csoportja is veszélyeztetett ilyen szempontból. Sokan lejárnak az edzőterembe, motiváció gyanánt pedig követnek a közösségi platformokon testépítőket. Szerintem közülük nem mindegyik nevezhető példaképnek.

Összességében fontos az egészséges életmódra való törekvés, a sport és a helyes táplálkozás. Testedzésnél például fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Ha pedig fogyni szeretnénk, inkább egy szakember – dietetikus – tanácsát érdemes kikérni, aki tudja, hogy bizonyos tápanyagokat – például fehérjét, szénhidrátot, rostot – milyen százalékban tartalmazzon a diétánk.

Soltész Boglárka 10. c. Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!