Sátoraljaújhely hírei

2018.01.18. 14:39

Nemes a program célja: helyben tartani a fiatalokat Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Egy közösségi csoportot szeretnének kialakítani az ösztöndíjasokból.

Sátoraljaújhely - Egy közösségi csoportot szeretnének kialakítani az ösztöndíjasokból.

2014 januárjában indította el Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a „Polgármester ösztöndíjasa” programot. Ennek a lényege, hogy a zempléni város középiskoláinak nevelőtestületei minden hónapban kiválasztanak egy diákot, akinek tanulmányi eredményei, közösségi munkája, magatartása és szorgalma méltóvá teszi erre a címre. Ez a díj 15 ezer forint pénzjutalommal is jár, ami egy egyszeri juttatás.

Kikérik a véleményüket

Önmagában is érdekes ez a program, de ha nincs további hozadéka, akár öncélúnak is tűnhetne egy kicsit. Sátoraljaújhelyben azonban nem ez a helyzet.

– Ennek a programnak a beindításával a jutalmazáson, az ösztönzésen kívül az a cél, hogy erősítsük a fiatalok kötődését a városhoz – mondja Szamosvölgyi Péter. – Mint ahogy az ország számos vidékén, számunkra is az a cél, hogy a fiatalokat helyben tartsuk. Ehhez azonban nekik is célt kell látniuk ebben, perspektívát a városban, az egzisztenciateremtés esélyét. Az egyetemi képzés beindításával, úgy vélem, ez a folyamat felgyorsul, de mára már több mint 30 diáknak adtam át a Polgármester ösztöndíjasa címet, így elérkezett az idő, hogy ezen a téren is továbblépjünk. Ebben az évben el fogunk indítani az eddigi és a leendő ösztöndíjasok bevonásával egy közösségi csoportot. Állandó kapcsolatban szeretnénk maradni velük, és a közösségi portálok, valamint az elektronikus levelezés segítségével időről időre ki fogjuk kérni a véleményüket aktuális várospolitikai kérdésekben, hiszen számunkra fontos, a fiatalok milyen Sátoraljaújhelyen szeretnének élni. Ezáltal a mi munkánkat is segíthetik, másrészt úgy érezhetik, beleszólásuk van abba, miként alakul a városuk sorsa, ez pedig erősíti a lokálpatriotizmust, amely korábban nagyon jellemző volt Sátoraljaújhelyre. Ezzel azonban még nincs vége a fiatalokhoz kötődő programoknak.

Több esküvő

– Szerencsére egyre több esküvőt tartanak a városunkban – mondta Szamosvölgyi Péter.

– Elhatároztuk, hogy a fiatal házasok első házassági évfordulójára egy emléklapot küldünk, amelyen a városháza mellett az esküvőjük helyszínét is lefotózzuk, ezzel is emlékeztetve őket arra, számunkra is fontos, hogy Sátoraljaújhelyet választották esküvőjük színteréül, és remélhetőleg további életutuk helyszínéül.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!