Sárospatak hírei

2017.09.30. 15:58

A régi épület megújult köntösben működik

Sárospatak - Átadták a Sárospataki Járási Hivatal megújult épületét Sárospatakon pénteken délelőtt.

Sárospatak - Átadták a Sárospataki Járási Hivatal megújult épületét Sárospatakon pénteken délelőtt.

Az ünnepi rendezvényen részt vett egyebek mellett dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője, Demeter Ervin kormánymegbízott, dr. Lukács Irén, a B.-A.-Z. megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Komáromy Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője és Jánosik Lajos, a Jánosik és Társi Kft. tulajdonosa.

Régi és új

– 2016 novemberében kezdődött meg a járási hivatalnak otthont adó épület felújítása – mondta dr. Komáromy Éva. – Az azóta eltelt 10 hónap alatt nem csupán felújították az épületet, de szinte újjá is született. Egy ilyen régi, patinás épület felújításánál az előzetes terveket általában felül szokta írni az élet, így amennyiben egy teljesen korszerű épületet akartunk létrehozni, akkor ahhoz kevés lett volna a pályázaton elnyert pénz.

Szerencsénkre a magyar kormány és a kormányhivatal is mellénk állt és saját erőből, illetve más forrásokból sikerült kipótolni a hiányzó összeget, hogy a mai igényeknek megfelelő környezetben tudjunk dolgozni és fogadni az ügyfeleket.

– A megye összesen 1,3 milliárd forintot kapott a Köz­épületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései című projekt keretében – mondta beszédében Demeter Ervin. – Ebből nyolc beruházás valósult és valósul meg, ezek között is az egyik legfontosabb a Sárospataki Járási Hivatal megújítása ebben a történelmi környezetben. A munkálatok során számunkra a legnagyobb nehézséget az örökségvédelem okozta és ezzel az a fura helyzet állt elő, amikor a hivatal a saját hivatalával „harcolt”, de sikerült megoldani a felmerült problémákat. Összesen 174 millió forintot költöttünk az épület korszerűsítésére.

Fotó: BG

– Amikor az 1840-es években ezt az épületet építették, akkor korántsem az volt a legfőbb szempont, hogy az ügyfelek és az itt dolgozók minél komfortosabban érezzék magukat – mondta a kivitelező nevében Jánosik Lajos. – Nekünk azonban ezt is figyelembe kellett vennünk számos más feladat mellett, aminek igyekeztünk minél jobban megfelelni. Ez az épület még ebben a történelmi városban is egy kiemelkedően védendő érték és ennek megfelelően végeztük a felújítási munkákat. Számomra mindig öröm, ha a munkánk végeztével elmondhatjuk, egy régi épület új funkcióban él és működik tovább.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!