Putnok hírei

2019.02.27. 14:15

A dél-gömöri építészet sajátosságai Putnokon

Putnok – A zádorfalvai építésztáborban készült munkákat tárták a nagyközönség elé a putnoki Gömöri Múzeumban.

Putnok – A zádorfalvai építésztáborban készült munkákat tárták a nagyközönség elé a putnoki Gömöri Múzeumban.

A dél-gömöri építészet sajátosságait mutatja be az a kiállítás, amely néhány nappal ezelőtt nyílt meg Putnokon a Gömöri Múzeumban.

A korabeli építészet tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen ezen a környéken is.

Az időszakos tárlat a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatóinak munkájából készült. A tavalyi esztendőben Zádorfalván tartottak egy építésztábort, ahol régi, elhagyatott, vagy még lakott, de mindenképp jellegzetes gömöri ingatlanokat mértek. A régi parasztházakat a résztvevők már korábban kiválasztották Tóth Viktor ötletgazda, miskolci építész közreműködésével.

Tabló és műszaki rajz

– Leginkább arra figyeltünk, hogy a későbbiek során esetleg mely házakat lehet megmenteni az utókor számára – fogalmazott a táborral és az elvégzett munkával kapcsolatban Tóth Bence Péter okleveles építészmérnök. – Erre szerveztük a nyári tábort, s az ott elvégzett mérési dokumentációkat állítottuk ki a Gömöri Múzeumban. Természetesen nincs itt az összes anyag, a tablórajzokat tártuk az érdeklődők elé. Ezenkívül létezik egy A3-as méretű, úgynevezett műszaki füzet is, amely a komplett tervdokumentációját tartalmazza az adott épületeknek, az egész portán található istállóknak, esetleg csűrnek is. Ez is elérhető a szakemberek számára, tehát aki a felújításban, az eredeti állapot helyreállításában gondolkodik, annak is tudunk segítséget nyújtani. A rajzok ugyanis rendelkezésre állnak. E-mail formájában is el lehet tőlünk kérni, és rövidesen a saját honlapunkon is elérhetővé válik a teljes dokumentáció.

Tóth Bence Péter a táborral kapcsolatban kiemelte: tíz ház és épület teljes körű felmérését végezték el Zádorfalván, méghozzá jól szervezett csapatmunka során. Az eseményen tizenöten vettek részt, a gyakorlati feladatok során három-négy hallgató dolgozott egyszerre együtt. Hozzájuk jöttek az oktatók, akik menet közben konzultációval segítették a minél hatékonyabb feldolgozást.

Folytatnák a munkát

– Mi is várjuk az újabb lehetőséget, hiszen a korabeli építészet tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen ezen a környéken is – tekintett előre az okleveles építészmérnök. – Hogyha felkeresnek minket, hogy egy adott faluban, városban érdemes lenne mérni és a későbbi helyreállítás szempontjából előre gondolkodni, akkor természetesen nyitottak vagyunk rá. Ha kimondottan Zádorfalván maradunk, ott is lenne még munkánk, Gömörben pedig bőven van feldolgozásra váró épület. Ezek a mérések egyébként elkerülnek egy archívumba, ahol korlenyomatként is hasznosíthatók. Ugyanakkor, ha bárki vásárlás vagy öröklés útján hozzájut egy ilyen régi parasztházhoz és kedvet kap a korhű felújításhoz, akkor az általunk készített műszaki rajzok, a pontos méretek és az egyéb dokumentumok lehetőséget adnak a hiteles helyreállításhoz.

ÉM-ME


[related-post post_id="4122952"]

[related-post post_id="4121487"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!