Szponzorált tartalom

2021.08.23. 14:48

A téli gumi kulcsfontosságú előnyei

A tél és a vele járó hó, a hideg és a jég hamarosan beköszönt. Mindenki tudja, hogy a téli abroncsok biztonságossá teszik az utazást, de mi nem erről szeretnénk prédikálni, hiszen ezt legtöbben tudják.

Fotó: pixabay

Jó ötlet, ha megkérdezzük ismerőseinket, hogy mi a különbség a téli és a nyári gumi között, de valószínűleg azt fogják mondani, hogy a tapadásban, a vonóerőben, a kormányozhatóságban van a legnagyobb különbség. A téli abroncsok felszerelése bizonyára jó ötlet, most azonban nézzük meg milyen további előnyöket rejthet azon kívül, hogy hóesésben téli abroncsot használunk.

Ezek az abroncsok kompromiszummentesek

A téli abroncsok rugalmas gumikeverékkel és egyedi futófelület-kialakítással rendelkeznek, ezek kimondottan jégen, havon, latyakban, valamint hideg hőmérsékleten történő használatra készültek. A téli gumik segítségével a vezetők a megnövekedett tapadásról, a rövidebb féktávolságról, magasabb sebességnél a megnövekedett iránystabilitásról számoltak be. 4 évszakos abroncsokat csak akkor érdemes megvásárolni, ha az prémium minőségű, hiszen ezek a gumik egy kicsit jók a melegben és egy kicsit a hidegben is. A téli abroncsokat kimondottan a hideg éghajlaton történő vezetésre gyártják, ezek speciális gumik. A téli abroncsok használata totálisan kompromisszummentes, míg a 4 évszakos abroncsoknál némi kompromisszumra is szükség van.

Mi a helyzet az összkerék meghajtásos modellekkel?

A mai modellek már sokkal pontosabb és kifinomultabb összkerékhajtási rendszerrel készülnek. Ilyen lehet egy Subaru, egy Ford vagy egy Hyundai esetleg egy Mitsubishi. Ezek a járművek AWD rendszerrel készülnek, azaz ezredmásodpercnyi pontossággal reagálnak az alacsonyabb tapadást megkívánó helyzetekre. Ha már egy ilyen drága autóba fektettünk be, akkor miért ne vásárolnánk meg rá a téli gumi szettet, amely a fizikai tapadás növelésének egyetlen járható útja? Az AWD rendszer teljesítményének maximalizálásához elengedhetetlen a téli szett.

Nem csak a hóval, hanem a jéggel is számolni kell

A 4 évszakos – nem prémium minőségű – abroncsok vagy a nyári abroncsok téli használata nem ajánlott, hiszen nagyon keményre tapadnak, azaz a téli abronccsal szemben nem olyan rugalmasak, így a katasztrófa már előre elkönyvelhető. A téli gumik konstrukciója olyan, hogy hideg időben száraz utakon is sokkal nagyobb biztonságot nyújt. Lágyak, rugalmasak és biztosítják a megfelelő tapadást.

A nyári abroncsok élettartamát meghosszabbítja a téli gumi

Amíg a nyári abroncsok a garázsban töltik jól megérdemelt pihenésüket, addig a téli abroncsok dolgoznak, így a téli gumira való átállás meghosszabbítja a nyári abroncsok élettartamát. A téli abroncsok kezdeti költségei ezáltal drasztikusan lecsökkenthetők. Télen a gumit érdemes fekete acélfelnikre szerelni, így a nyári csillogó-villogó ötvözött keréktárcsákat nem marja szét a só.

Nem elég a számtalan biztonsági rendszer, ide téli gumi is kell

Blokkolásgátló fékek, elektronikus fékerőelosztás, fejlett stabilitásszabályozó rendszerek, ütközés előtti automatikus fékezés és még hosszan sorolhatnánk mi minden ügyel az autóban utazók biztonságára. Ezek a rendszerek azonban akkor tudnak hatékonyan reagálni, ha az autókon mindig az évszaknak megfelelő abroncsok vannak. Ezek a rendszerek segítik maximalizálni a már rendelkezésre álló tapadás kihasználását. A rendszerek akkor tudnak maximális biztonságot nyújtani, ha az évszaknak megfelelő abroncs kerül a gépjárműre.

Ha nem használunk téli gumit, büntetés is várhat ránk

Egy-egy téli utazás alkalmával nem árt ellenőrizni, hogy a különböző országokban milyen törvényeket kell betartani a téli időszakban az abroncsokkal kapcsolatban. Téli gumit vagy láncot is megkövetelhetnek az különböző országokba lépőktől. Ha ezzel tisztában vagyunk és felkészülten indulunk el, akkor nagyon sok pénzt fogunk megtakarítani, hiszen a büntetést nem nekünk kell majd kifizetnünk.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában