hirdetés

2021.08.24. 09:37

A farmer, ami soha nem megy ki a divatból

Ha mondanunk kell valamit, ami huzamosabb ideig, minden egyes szezonban, magától értetődően divatos volt, akkor egyértelműen a farmer jut eszünkbe – talán még a magassarkú járt be hasonlóan fényes pályát. Bár a farmert eleinte munkásnadrágnak szánták, elterjedt utcai viseletként is, ma pedig el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. De vajon miért imádjuk ennyire, és hol kezdődött a rajongás?

A farmer, ami soha nem megy ki a divatból

Forrás: answear.hu

A farmer története

Bár legtöbben Levi Strauss nevét fűzzük össze a farmerrel (a Levi’s márka miatt is), nem ő készítette az első farmernadrágot – ellenben az anyagot ő adta hozzá. A megalkotó Jacob Davis szabómester volt, akitől 1870-ben egy favágó rendelt egy jó erős nadrágot, ami elég strapabíró ahhoz, hogy bírja a kiképzést munka közben. A munkások körében hamar népszerű lett a darab, és egyre több megrendelés érkezett. Davis végül hivatalosan is társult Strauss-szal, 1873-ban pedig szabadalmaztatták a farmernadrágot.

A farmer később elterjedt nemcsak a munkások, hanem mindenki körében, de ezzel még jó néhány évtizedet várni kellett. Az 1950-es években kezdték el Amerikában hordani a fiatalok, mindennapi viseletként. Ezt követően akkora kedvenc lett, hogy mindmáig ki sem kopott a divatból, csupán kisebb-nagyobb változtatások érintik időnként, leginkább az aktuálisan népszerű fazonok tekintetében. Mára más márkák kínálatában is megtalálható, mint például a Tommy Hilfiger.

Fotó: answear.hu

Kedvenc farmerjeink

Hogy éppen milyen szabás divatos, az változó, de vannak, amik makacsul tartják magukat.

Régóta népszerű például a Levi’s 501-es fazon, ami a férfiaknak és a nőknek szóló kínálatban egyaránt megtalálható. A siker titka nagyon egyszerű: ez az a fazon, ami általánosan, szinte mindenkinek jól áll. Aki nem váltogatja túl gyakran a ruhatára elemeit, helyette inkább a hosszú életű, megbízható darabokat részesíti előnyben, az bizonyára előszeretettel vásárol ilyet. A Levis az answear.hu oldalon is megtalálható, ha egy jó fazonra van szükséged!

A hippikorszakban, majd az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején a trapézszárú farmerek hódítottak: minél bővebb volt a nadrág alsó része, és minél kevésbé látszott ki alóla a láb, annál menőbbnek számított. Ezt követően, éles váltással érkeztek a csőfarmerek a 2000-es években, amik azóta is tartják magukat.

A cső fazon mellett ugyanakkor a boyfriend és a mom stílus is egyre népszerűbb: ezek bő, túlméretes, laza típusok, amik minden bizonnyal lényegesen kényelmesebbek a szűk változatoknál. A skinny ettől függetlenül makacsul tartja magát, de sokan szavaznak a kényelemre a szexi vonalakkal szemben.

Farmerből mindent

Meg kell említeni továbbá a farmerszoknyákat, dzsekiket, kabátok, sőt, felsőket és ingeket is: mára szinte minden képesek vagyunk farmerből készíteni – ha valami, akkor ez mindenképpen megmutatja, hogy mennyire imádjuk ezt az anyagot. Az ok egyszerű: mutatós, ugyanakkor nagyon strapabíró, és a legtöbb embernek jól is áll.

A csúcs egyébként talán a 2000-es évek környékén volt, amikor a farmer annyira divatban volt épp, hogy még Britney Spears és Justin Timberlake is farmerben mentek egy hivatalos rendezvényre: Britney farmerből varrt estélyiben, Justin pedig farmeröltönyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában