Szponzorált tartalom

2021.04.15. 13:38

Dacia önindító bevizsgálása: ezt érdemes tudni róla

Forrás: tamorin.hu

Fotó: Mark Sassen

A modern Dacia modellek olcsón beszerezhetők és jellemzően nincs is túl sok panasz rájuk. Rengeteg kilométert képesek megtenni mindenféle meghibásodás nélkül.

Persze semmilyen autó nem örök életű, de nem kell rögtön az árokba lökni a kocsit egy-egy meghibásodás esetén. Néhány dolog egészen olcsón megjavítható, nem beszélve arról, hogy a javítás sokkal pénztárcakímélőbb megoldás, mint egy új gépjármű vásárlása.

Fotó: tamorin.hu

Az önindító rakoncátlankodása éppen ebbe a kategóriába tartozik. De mire való egyáltalán az önindító? Mit lehet tenni, ha meghibásodik? Ezekről lesz szó a következőkben.

Az önindító motor feladata

Egyetlen autó sem hozható működésbe az önindító motor megfelelő funkcionálásának hiányában. Ez egy apró villanymotor, mely a motor főtengelyét a lendkeréken található fogaskoszorúval forgatja meg, ezt követően le is áll.

Amennyiben meghibásodik ez az alkatrész, úgy több megoldás is szóba jöhet. Vegyük sorra, mik ezek!

Felújítás vagy cseredarab? Melyik a jobb?

Tízből kilencszer a szakemberek a felújítást ajánlják az ügyfeleknek, hiszen az jóval kevesebb pénzbe kerül. Ár-érték arány tekintetében is ez az optimális választás.

A cseredarab akkor kerül terítékre, ha mechanikai behatás következtében sérült az önindító. Példának okáért törött a ház vagy más okból javíthatatlannak bizonyul. Ha nem lehet alkatrészt rendelni hozzá, szintén cseredarabot szoktak felkínálni, valamint abban az esetben is, ha túl sokat kellene várni a felújításra.

Van más megoldás is?

Természetesen nem csupán két választási lehetőség van. A harmadik út a teljesen új alkatrész, melyet akkor küldenek a szervizek, ha az eredeti menthetetlen. Elképzelhető, hogy azért döntenek így a szakemberek, mert éppen olyan típus hibásodott meg, aminek felújítása nem kivitelezhető, vagy nem áll rendelkezésre a szükséges alkatrész.

Így zajlik a Dacia önindító felújíttatása

Ha szeretné felújíttatni Dacia modellje önindítóját, érdemes felkeresnie a Tamorint. Ők vállalják, hogy futárt küldenek, aki magával viszi az alkatrészeket, ráadásul mindezt ingyen.

Ezt a vizsgálat követi, az eredményeket telefonon közlik. Ha az önindító jónak bizonyul, akkor a bevizsgálás díját kell csak kifizetni. Ha kiderül, hogy valóban rakoncátlankodik az önindító, akkor ismertetik a lehetőségeket.

Ha eldőlt, hogy a felújítás, a cseredarab vagy az új alkatrész lesz a megoldás, akkor már csak azt kell megvárni, hogy elkészüljenek a munkával. A mechanikai és vegyszeres tisztítást követően feltárják a hibát, majd jöhet a perselyek, tűgörgős csapágyak kicserélése. A mágneskapcsolót vagy felújítják, vagy cserélik, amit a forgórész felszabályozása követ. A bornfékek cseréjét és az önindító összeszerelését már csak a próbapados teszt és a beállítás követi.

Ezt követően újból telefonon keresik önt, és a számla, valamint a garancialevél mellett visszaküldik az alkatrészt az autószerelőjéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában