szimbolikus jelkép

2021.03.25. 16:25

Kisgyőr településfilmje 2021-ben is folytatódik

A kisgyőri szerdai eseményre újból visszatért a filmes stáb megörökíteni az eseményt.

Fotó: Karácsony Sándor

Egy monumentális, gyönyörű fafaragás, a magyar államiság egyik legszimbolikusabb jelképe került helyére Kisgyőrben. Egy összetartó közösség álma vált valóra akkor, amikor a hatalmas daru az égbe emelte, majd a már korábban elkészült kilátóra helyezte szerda délelőtt a hosszú téli hónapok alatt, szorgos kezek munkája során megszületett Szent Koronát.

Fotó: Karácsony Sándor

A királyi koronát, melyről a magyar történelem úgy tekint vissza ránk, mintha csak egy könyvben olvasnánk. Hiába élünk meg most zivataros időket, és állt meg körülöttünk a világ, ez a mozzanat hidat épített és folytonosságot teremtett az ezeréves múlt és a jelen között, és összekötötte Kisgyőr történelmét Szent István emlékezetével. Emblematikus az is, ahogy az emlékmű talpazatánál, életfák gyűrűjében, kétkezi parasztemberek tartják meg a Szent Koronát, Isten égi és földi birodalmát: a Kárpát-medencei magyarság fonódik itt össze, benne Kisgyőr lakosságával. És még valami feltűnhet egyből a szemlélőnek: a faragott korona keresztje nem ferde (a Szent Koronát ért baleset után hajlott meg a kereszt), hanem eredeti formájában, merőlegesen rögzítve áll. Ez is arról regél az idelátogatóknak, hogy hiába tépáznak meg minket a történelem viharai, ezeréves múltunk egyben a jövőnk záloga.

Fotó: Karácsony Sándor

Ezt a szimbolikus pillanatot megörökítve tért vissza egy filmes stáb Kisgyőrbe, hogy bemutathassák, miként erősödhet meg egy közösség lélekben akkor is, ha épp nehézségekkel teli az életünk. Ez a szerdai nap megmutatta: a helyi hagyományok ápolása, a gyökereinkhez való visszatekintés, a közösségi összefogás bizony értéket teremt, és egy megállíthatatlan, folytonos újjászületést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában