Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Tudatos jövőépítés

A településen élők véleményét is kikérve tervezik meg a rövid és hosszú távú fejlesztési elképzeléseket Ongán.

56-os emlékmű a város szoborparkjában

Fotó: Bujdos Tibor

A Covid-járvány okozta pandémia ellenére a sokirányú településfejlesztés üteme töretlen maradt. Aki nyitott szemmel jár, az érzékeli és észleli a környezetében végbement pozitív változásokat, és látja a megoldásra váró feladatokat is.

 

– 2021-ben a kisgyermekes családok sok­éves elvárásaként egy huszonnégy férőhelyes bölcsőde átadására került sor, amellyel teljessé vált a nevelési-oktatási intézményhálózatunk. A „Zöld Város” projekt részeként tovább szépült a szoborparkunk, a díszkúttal és a sétánnyal kedvelt közösségi térré vált lakosaink körében. A Kulturális Egyesület által működtetett helytörténeti és pálinkamúzeum térségében további bővítéseket végeztünk, a közelben elektromos töltőállomás létesült. Elkezdtük a horgászok által is kedvelt kavicsbányatavak környékének rendezését, a terület teljes rekultivációját a kitermelést végző vállalkozótól várjuk el – mondja Rózsa László, Onga alpolgármestere.

 

2020 folyamán jelentős mértékben sikerült javítani a belterületi útjaik és a járdák állapotán. Hét utcában teljes aszfaltozásra került sor, közel három kilométeren járdák újultak meg. Hamarosan befejeződik – az utóbbi időszak egyik legnagyobb beruházása – nyolc önkormányzati épület energetikai korszerűsítése. Hármas célt tudnak így teljesíteni: csökkentik a levegőszennyezést, mérséklik az energiaköltségeket, és nem utolsósorban az épületek is megújulnak.

 

– Mint sok más településen, nálunk is problémát okoz a környezetszennyezés. Bekapcsolódva a „Tisztítsuk meg az országot” mozgalomba, két ütemben felszámoltuk az illegális szemétlerakókat. A helyzet tartós és folyamatos normalizálása további erőfeszítéseket igényel a megelőzés, felvilágosítás, az ellenőrzés és a szankcionálás területén egyaránt. A több százmilliós fejlesztőprogramokat – döntő mértékben – pályázati forrásokból tudtuk megvalósítani dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselőnk hathatós támogatásával – mondja az alpolgármester.

 

A cél nemcsak az, hogy az utcák, a közösségi terek rendben legyenek, hanem az is, hogy megfogalmazzák a település jövőképét. Ennek jegyében kérték a település lakóit, véleményezzék, javaslataikkal segítsék az integrált településfejlesztési stratégia kialakítását, amely alapját képezi a hosszú távú településrendezési tervüknek.

 

– Ennek jegyében ez év elején pályázatokat nyújtottunk be többek között csapadékvíz-elvezetésre, belső utak, kerékpárút, járdák, közösségi terek és intézmények fejlesztésére. Folyamatban van az Ongaújfalu–Onga közötti külterületi út megépítése a gesztelyi út bekötésébe is – teszi hozzá Rózsa László.

 

A polgármester emléke előtt tisztelegve

Onga város polgármestere, dr. Madzin Tibor – aki huszonhét éven át töltötte be ezt a tisztséget – 2022. január 13-án elhunyt. A továbbiakban a polgármesteri feladatokat – meghatározott ideig – Rózsa László alpolgármester látja el. Az előző időszakban befejezett és az előttük álló fejlesztésekkel is tisztelegnek elhunyt polgármesterük emléke előtt.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában