Aknamunka

2024.03.22. 06:41

A Jobbik is azért harcolt Brüsszelben, hogy hazánk ne kapja meg az uniós forrásokat

Gyöngyösi Márton és Jakab Péter is azért lobbizott, hogy Magyarország ne kapja meg a jogosan járó pénzügyi forrásokat – idézi fel a Magyar Nemzet.

MW

Gyöngyösi Márton pártelnök a Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti (EP-) listavezetőjét bemutató sajtótájékoztatón a budapesti Átrium Park konferenciatermében 2024. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A nevében jobboldali, újabban konzervatív, de hosszú évek óta a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal együttműködő Jobbik is intenzíven dolgozott Brüsszelben azért, hogy Magyarország ne kapja meg a jogosan járó pénzügyi forrásokat. 

A Magyar Nemzet cikksorozatának eddigi részeiben felidézte, hogy a magyarországi baloldal milyen eszközökkel végzett folyamatos aknamunkát hazánk ellen az uniós intézményekben. Mindez nyilvánvaló volt korábban is, de eddig tagadni próbálták, viszont két hete Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja egy televíziós interjúban már azzal kérkedett, hogy a párt két EP-képviselőjének – Donáth Annának és Cseh Katalinnak – nagy szerepe volt az uniós pénzek visszatartásában.

Ezek után bemutatták, milyen közös akciókat indítottak a baloldali pártok uniós politikusai hazánk ellen, illetve azt is, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára EP-képviselő egyenesen a feladatának nevezte a Magyarországgal szemben hozott uniós döntések támogatását.

Az aknamunkában Budapest főpolgármestere sem akart lemaradni. Miközben Karácsony Gergely folyamatosan azért panaszkodik, hogy szerinte a kormány kivérezteti a fővárost, éppen ő lobbizik évek óta az európai színtéren, hogy Magyarország ne jusson hozzá a jogosan járó pénzekhez.

Ezúttal a konzervatív színre váltott Jobbik vezetőinek tevékenységét idézik fel

Gyöngyösi Márton pártelnök, európai parlamenti képviselő egy 2022. decemberi Facebook-posztjában kijelentette, minden erejével azon lesz, hogy a kormány helyett többek között az NGO-khoz kerüljenek az európai uniós források. „Felelős, konzervatív, a magyar polgárok érdekeit szem előtt tartó képviselőként határozottan elutasítom, hogy a Fidesz megfoszthassa a magyar polgárokat a nekik járó uniós forrásoktól, és minden erőmmel azon leszek, hogy a magyar önkormányzatok és nem kormányzati szervezetek igenis részesülhessenek közvetlen uniós forrásokból” – írta a közösségi oldalán Gyöngyösi.

Ugyanezzel, a többi baloldali politikus által is gyakran hangoztatott „érveléssel” állt elő még 2021 márciusában Gyöngyösi az akkori Jobbik-elnökkel, Jakab Péterrel közösen Ursula von der Leyennek címzett levelében, azt kérve, hogy a magyar kormányt kihagyva, közvetlenül juttassák el a magyarokhoz az uniós forrásokat. Az EU akkor hagyta jóvá a világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági visszaesés kompenzálását szolgáló támogatást a tagállamoknak. A Jobbik vezetői azonban ebben a nehéz helyzetben is hazánk ellen áskálódtak, arról győzködték az Európai Bizottság elnökét, hogy ne adja oda a magyar kormánynak a szolidaritási alapból Magyarországnak járó összeget. 

Jakab Péter ezt követően önállóan is írt egy nyílt levelet az Európai Bizottság elnökének, amiben a fentiekhez hasonló, álságos javaslattal állt elő. 

Gyöngyösi Márton egy 2023. októberi videóban büszkén számolt be arról, hogy az Európai Parlament mindenképpen megakadályozná a Magyarországnak jogosan járó uniós források folyósítását, amit luxusnak tartana az Európai Bizottság részéről. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában