Terrorizmus

2023.12.11. 17:35

Osztrák belügyminiszter: bécsi zsinagóga elleni támadásra készült egy 16 éves fiú

Őrizetbe vettek egy 16 éves tinédzsert Ausztriában, mert egy bécsi zsinagóga megtámadását tervezte – közölte hétfőn Gerhard Karner osztrák belügyminiszter és Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

MW

Illusztráció/.Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Elmondásuk szerint a csütörtökön elfogott

fiú az interneten folytatott beszélgetések során közölte, hogy fegyvert akar beszerezni egy meg nem nevezett bécsi zsinagóga megtámadásához. 

A támadáshoz szükséges anyagi forrásokat már megszerezte.

A hatóságok nem nevezték meg a gyanúsítottat, de annyit elmondtak hogy a felső-ausztriai Steyr közelében lakik, osztrák állampolgár, de „török bevándorlási hátterű”. Otthonában házkutatást tartottak, és több elektronikus adathordozót is lefoglaltak, továbbá olyan képeket és videofelvételeket találtak, amelyeken pokolgépek, fegyverek és lőszerek készítésére vonatkozó leírások szerepelnek.

A Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus miatt az osztrák hatóságok már korábban megerősítették a zsinagógák és más intézmények védelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában