Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.11. 07:38

Folytatódtak a légicsapások és a heves harcok a Gázai övezetben

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a Gázai övezet északi részén lévő, légicsapásokban megsemmisített lakóházak romjai közelében Dél-Izraelből nézve 2023. december 10-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Leo Correa

Izrael felgyorsítja a segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását

Izrael hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja a Gázai övezetbe küldött segélyszállítmányok biztonsági átvilágítását a térségbe érkező humanitárius segély növelése érdekében.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megnyitják Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Salom határátkelőt "a Gázába szánt humanitárius segély növelését célzó átvilágításra".

Itt fogják átvilágítani a vizet, élelmiszert, orvosi felszereléseket és a menedékek felállításához szükséges eszközöket szállító teherautókat. Innen Egyiptomba utaznak tovább, és onnan lépnek a Gázai övezet területére.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában állandóan a Gázai övezetben maradni, és nyitott annak a megvitatására, ki ellenőrzi majd a területet, ha már nem lesz ott egyetlen Izraellel ellenséges szervezet sem.

"Izrael mindent megtesz a Hamász felszámolása érdekében, de nem áll szándékéban állandóan a Gázai övezetben maradni. Csak a biztonságunkkal és a Gázai övezet határán élő állampolgáraink biztonságával törődünk" - mondta a miniszter újságíróknak.

Gallant azt is mondta, hogy Izrael nyitott egy esetleges megállapodásra az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezettel, azzal a feltétellel, hogy a megállapodás magában foglal egy határ menti biztonságos övezetet és megfelelő garanciákat.

Folytatódtak a légicsapások és a heves harcok a Gázai övezetben

Folytatódtak a légicsapások és a heves harcok hétfőn a Gázai övezetben a Hamász iszlamista palesztin szervezet és az izraeli hadsereg között.

Szemtanúk szerint újabb légicsapások érték az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszt és Rafahot, ahol több százezer, északról elmenekült palesztin zsúfolódott össze.

A Hamász egészségügy-minisztériumának hétfői közlése szerint az október 7. óta tartó konfliktusban 18 205-en haltak meg, túlnyomó többségükben nők és kiskorúak. A sebesültek száma 49 645 - közölte a tárca szóvivője, Asraf al-Kudra.

Az egészségügyi minisztérium szerint többtucatnyian haltak meg a Hán-Júnisz és Rafah elleni hétfői légitámadásokban, továbbá Gázavárosban, Dzsabálíja, Nuszejrat és Maghazi menekülttáborokban.

A 360 négyzetkilométernyi terület déli részében, az egyiptomi határ közelében százezrek zsúfolódtak össze.

Az ENSZ adatai szerint a lakóhelyek több mint fele megsemmisült vagy megrongálódott a háborúban, 1,9 millió ember, azaz a lakosság 85 százaléka kényszerült otthona elhagyására.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a december 3. óta Rafahba érkezett tízezrek rettenetes körülményeket találtak, a menedékhelyek kívül és belül már zsúfolásig tele voltak.

"Tömegek várakoznak órákig a segélyosztó helyeknél, reménytelenül várnak élelemre, vízre, menedékre, ápolásra és védelemre", a latrinák hiánya pedig tovább növeli a betegségek terjedésének veszélyét" - közölte az OCHA.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kínai küldötte, aki hétfőn Rafahba, a határ egyiptomi oldalára látogatott, elképzelhetetlen szenvedésről számolt be, és a háború leállítását követelte. Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete újságírók előtt kijelentette: "Ami sok, az sok".

Tucatnyi BT-küldött vett részt az Egyesült Arab Emírségek által megszervezett rafahi látogatáson néhány nappal azután, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: a Gázai övezetben palesztinok ezrei "egyszerűen éhen halnak".

 Az ENSZ-közgyűlés kedden tart ülést a gázai övezeti helyzetről. Diplomaták szerint a 193 tagú testület feltehetően azonnali humanitárius fegyverszünetről szóló határozattervezetről szavaz.

A libanoni-izraeli határ közelében egy libanoni civil meghalt, amikor izraeli tüzérségi találat ért egy falut. A támadást az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezet hétfő délutáni sorozatos támadásai előzték meg. Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint a dél-libanoni el-Tajbeh település polgármestere halt meg. A hírügynökségi jelentés szerint az izraeli tüzérség a nyugat-libanoni Blida települést is támadta.

Az izraeli hadsereg közlése szerint izraeli harci gépek a Hezbollah egyik dél-libanoni létesítményét támadták.

Szíriában az izraeli légierő az éjjel Damaszkusz elővárosában a Hezbollah állásait bombázta, négyen meghaltak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil aktivistahálózat.

Libanoni és jordániai közintézmények és magáncégek általános sztrájkot tartottak hétfőn, hogy tűzszünetet követeljenek a konfliktusban.

Az általános sztrájkban részt vettek a kormányhivatalok is. A libanoni külügyminisztérium mind belföldön, mint a külföldi kiküldöttségeken felfüggesztette a munkát, hogy "felszólítsa a világot felelősségteljes álláspont elfoglalására" - tudatta közleményben a tárca.

Jordániában működtek a közhivatalok, de a magáncégek a kormánynak a gázai tűzszünetet támogató felhívására munkabeszüntetést tartottak. Ammánban több kereskedelmi központ homlokzatára a "Gáza elleni izraeli agressziót" elítélő transzparenseket tűztek ki.

Josep Borrell: szankciók bevezetését javasolja az EU az "erőszakos telepesekkel" szemben

Az Európai Unió azt fogja javasolni a tagországok kormányainak, hogy vezessenek be szankciókat azokkal a szélsőséges izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakos cselekményeket követnek el palesztinokkal szemben Ciszjordániában - közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU az izraeli telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos támadások leállítására szólít fel.

"Azon fogunk dolgozni, hogy szankciókat javasoljunk a ciszjordániai szélsőséges telepesekkel szemben" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a Palesztin Hatóság uniós pénzügyi támogatásának folytatódia kell. Az éves uniós támogatásnak azonban biztosítékokat kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy ezek a pénzek semmi esetre se járuljanak hozzá terrorizmus finanszírozásához, illetve gyűlölet vagy antiszemitizmus szításához - mondta.

Közölte továbbá, hogy a régió békéje és stabilitása érdekében az Európai Unió javaslatokat készít elő a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására. A teljes nemzetközi közösségnek el kell köteleződnie ezen megoldás mellett, noha Izrael elutasítja azt - mondta. Izrael biztonsága nem szavatolható katonai eszközökkel, azt csak a konfliktus politikai rendezése biztosíthatja - húzta alá.

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben elesett izraeli katonák száma

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni szárazföldi hadműveletek megindítása, október 27. óta elesett izraeli katonák száma – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn.

A katonai szóvivők reggel újabb négy tartalékos katona haláláról adtak hírt. Hárman harcokban, egyikük pedig katonai közlekedési balesetben vesztette életét az övezet déli részén.

A Gázai övezetben zajló földi harcok kezdete óta, körülbelül másfél hónap alatt százegy izraeli katona esett el. Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok újrakezdése után vesztették életüket.

Az izraeli hadsereg vállról indítható rakétákkal felfegyverzett terroristák „megsemmisítésének” felvételét tette közzé. Tájékoztatása szerint a terepen lévő erők irányította repülőgépek több tucat terroristával végeztek az elmúlt napon, köztük olyanokkal is, akik egy rendelőintézetből jöttek elő.

Izraeli légitámadásokban megsemmisült lakóépületek a Gázai övezet északi részén a dél-izraeli Szderótból nézve 2023. december 10-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A beszámoló szerint Dzsabáliában pokolgépeket találtak, kalasnyikov gépkarabélyt és páncéltörő rakétát az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének táskáiba rejtve egy lakóépületben, s nagy hatótávolságú rakétákkal teli teherautóra bukkantak egy iskola mellett.

Szintén Dzsabáliában alagutak lejárata és taposóaknák keresése közben egy lőszergyártásra szolgáló esztergagépet és a Hamász rakétakilövő-helyét fedezték fel mintegy ötven, részben indításra kész lövedékkel.

Az ENSZ tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezet déli részén uralkodó állapotok arra kényszeríthetik a palesztinokat, hogy átlépjék a határt Egyiptom felé.

A magas rangú tisztviselők szerint forrpontra jutott a határvidék túlzsúfoltsága, mert több tízezer, a Gázai övezet északibb részéről érkezett menekült tartózkodik ott. A betegségek esetleges terjedésére is figyelmeztettek a kitelepítettek körében.

Hétfő reggel nyolc lövedéket indítottak Libanonból Izrael északi határvidéke, Galilea északi hegyvonulatai ellen, melyek közül a katonai szóvivő jelentése szerint hatot elfogó rakétákkal megsemmisítettek, kettő pedig lakatlan területen ért földet. A libanoni síita Hezbollah milícia bejelentette, hogy két további fegyveresét ölték meg az összecsapásokban, a dél-libanoni Nabatía városából származó Ali Farant és a szintén dél-libanoni Abbász Arzonit. 

A Hezbollah adatai szerint a fegyveres konfliktus kezdete óta 100 emberük vesztette életét.

Az izraeli biztonsági erők vasárnap éjjel Ciszjordániában letartóztattak tizennyolc körözött palesztint, közülük ötöt azzal gyanúsítanak, hogy a Hamászhoz tartozik. A hadsereg közlése szerint a háború kezdete óta eddig mintegy kétezerkétszáz körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül közel ezerkétszázan a Hamásszal álltak kapcsolatban.

Ciszjordániában, az izraeli arab közösségekben és a térség arab országaiban sztrájkot hirdettek hétfőre a gázaiakkal való szolidaritásként, és felszólításként a háború leállítására. Libanonban zárva maradt hétfőn az összes közintézmény és az üzletek is. Jordániában és Törökországban is zárva maradtak az üzletek.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet vasárnap este megvitatta, hogy visszaengedjék-e izraeli munkahelyükre a ciszjordániai palesztin munkásokat, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a szavazást az ügyben, mert kiderült, hogy a miniszterek többsége ellenzi az intézkedést. A kabinet a szükséges többség hiányában azt sem szavazta meg, hogy átutalják a Palesztin Hatóságnak a számára beszedett, a Gázai övezetet illető vámbevételeket.

Karácsonyi dekorációt rongálnak a palesztinpárti tüntetők

A palesztinbarát tüntetések a Breitbart beszámolóka szerint új taktikát dolgoztak ki: Izrael és a zsidó intézmények jelképei mellett a karácsonyfák és a karácsony díszkivilágítást is rongálják Amerika-szerte.

A legutóbbi példa erre a webportál szerint pénteki Los Angeles-i tüntetés volt, ahol a palesztinbarát radikálisok Joe Biden elnök adománygyűjtő estjéről egy olyan területre vonultak, ahol több zsinagóga is található. Izrael-ellenes graffitiket fújtak a zsinagógákkal szemben lévő falakra, és megrongáltak egy helyi templomot is – adta hírül a Mandiner.

Így tesz a földdel egyenlővé egy épületet az izraeli légierő rakétája (videó)

Felkerült nemrég a közösségi médiába egy olyan felvétel, melyen az látható, hogy egyetlen Rafael Spice-2000 precíziós irányított bomba is mekkora pusztításra képes.

A bomba, amelyet a videón az Izraeli Légierő vadászgépei dobtak le, képes másodpercek alatt a földdel egyenlővé tenni egy épületet.

A kísérőszövegből az is kiderült, hogy a Hamász terrorszervezet használatában lévő épületet Khan Younis-ban semmisítették meg.

A felvétel alább tekinthető meg:

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában