Fordulatra van szükség

2023.11.07. 10:19

Hornung Ágnes: a Demográfiai kerekasztal célja az együttgondolkodás

A köztársasági elnök által életre hívott Demográfiai kerekasztal célja az együttgondolkodás, azoknak a kérdéseknek a felvetése, amelyek megválaszolásával elérhető a demográfiai fordulat Magyarországon - mondta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

Hornung Ágnes családokért felelõs államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, a Demográfiai kerekasztal titkára a testület hétfői alakuló ülésének apropóján arról beszélt, Magyarországon 13 éve családbarát fordulat történt, de - Európa és a világ számos országához hasonlóan - még nem következett be a demográfiai fordulat.

Magyarország a családok mellett tette le voksát, Európa számos országával ellentétben, ahol a migrációt gondolják megoldásnak - mondta, hozzátéve, a kormány az elmúlt 13 évben több mint 30 intézkedést hozott a családok érdekében. Megjegyezte: a számok igazolják, hogy jó döntés született, a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben Európában.

Az államtitkár szerint a demográfiai fordulat eléréséhez együttgondolkodásra van szükség az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőivel arról, hogy a már kialakított eszközrendszert hogyan lehetne tovább "finomítani" olyan elemekkel, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a gyerekszületésekhez.

Mint mondta, már a kerekasztal első ülésén is felmerültek ötletek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a párok gyermeket vállaljanak és megálljon a népességfogyás, és példaként említette, hogy fiatal korban ki lehetne szűrni azokat az elváltozásokat, amelyek felnőttkorban a gyermekvállalás gátját jelentik. De - tette hozzá - előkerült az ülésen a családok összetartásának kérdése, az, hogy mennyire fontos az oktatásban is a családi életre nevelés, a szexuális felvilágosítás.

A politikus az M1 aktuális csatorna műsorának is vendége volt kedd reggel, ott arról beszélt,

 Magyarországon a teljes termékenységi arányszám nőtt az elmúlt évtizedben, de mivel a szülőképes korú nők száma csökken, a népesség - lassabban, mint a fejlett országok nagy részében -, de csökken.

Hornung Ágnest kérdezték a csok pluszról is, ezzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a piaci szereplőkkel arra a következtetésre jutottak, hogy az a támogatási rendszer, amely évekkel ezelőtt megállta a helyét, a mai gazdasági, ingatlanpiaci helyzetben nem tud érdemi segítséget nyújtani a családoknak, ezért döntöttek a rendszer átalakítása mellett. Hozzátette: a családoknak nagyobb segítséget jelent a vágyott otthon megteremtéséhez, ha a korábbinál nagyobb összegű támogatáshoz juthatnak, alacsony kamattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában