Magyarság

2023.10.31. 14:47

Novák Katalin: a család a legnagyobb segítség a megújulásban és a megmaradásban

A család a legnagyobb segítség a megújulásban és a megmaradásban – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a reformáció ünnepe alkalmából tartott istentiszteleten kedden Sydney-ben, írja az MTI.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a reformáció ünnepe alkalmából tartott istentiszteleten Sydney-ben 2023. október 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Sándor-palota/Bartos Gyula

Az államfő hozzátette:

a gyermekek azok, akik folyamatos megújulásra késztetnek minket, és a gyermekek azok, akik a családot is folyamatosan megújítják. Így lehet a család a megmaradásnak és a megújulásnak egyaránt záloga

– mutatott rá.

Novák Katalin elmondta: a családokra Magyarországon örökérvényű értékként tekintenek, amelyek a magyarság megmaradásának és megújulásának zálogai lehetnek. Ezért erősítik a családokat és ezért ismernek el minden magyar gyermeket, függetlenül attól, hogy hol születik a világban.

Ezért is adtuk vissza az állampolgárságot azoknak, akiket ez megillet. Ezért is helyeztük nemzeti alapra a magyar állampolgárságot, és ezért is van már 1 millió 100 ezer olyan magyar ember, aki ismét örülhet a magyar állampolgárságának

– hangsúlyozta.

NOVÁK Katalin; Novák Katalin köztársasági elnök
Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Péterffy Kund sydney-i lelkipásztorral a reformáció ünnepe alkalmából tartott istentisztelet után Sydney-ben 2023. október 31-én
Fotó: Sándor-palota/Bartos Gyula / Forrás: MTI

A reformáció ünnepéhez kapcsolódva kifejtette: keresztény emberként és keresztény döntéshozóként is az a feladatunk, hogy felismerjük és megkülönböztessük egymástól az örök értékűt a megújíthatótól és megújítandótól.

Elmondta, mi, magyarok örökérvényűnek tekintjük nemzetünk, nyelvünk, hitünk, nemzeti, nyelvi, hitbéli és nemi identitásunkat. Ezeket nem váltogatjuk, nem cseréljük le, hanem úgy újulunk meg újra és újra, hogy közben maradunk azok, akik voltunk, akik vagyunk.

Novák Katalin kifejtette, Ausztráliában a hivatalos találkozók mellett a magyarság nyomában járt. Felidézte, hogy Melbourne-ben emlékeztek az 56-os forradalom évfordulójára, Marsdenben a napokban templomot avattak és közösségi házat adhattak át, Sydneyben pedig még alkalma lesz találkozni a délvidéki magyarokkal is.

Október 31. annak az emléknapja, hogy Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes kiszögezte a tételeit arról, hogy miként kellene az egyházat és a hitet megújítani – mondta el Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a közmédiának.

Hozzátette: Szent Ágostont idézte prédikációjában, ami talán furcsa a reformátusoknak, de a diaszpórában, Ausztráliában és mindenütt, ahol a magyarok nincsenek olyan nagy számban, nagyon fontos, hogy együtt tudjanak lenni római katolikusok, reformátusok, evangélikusok. Hiszen olyan szellemi küzdelem van a világban, hogy nem azt kell keresni a keresztények között, ami szembeállít bennünket, hanem azt, hogy hogyan tudjuk közösen megvédeni a hitünket – hangsúlyozta.

Potápi Árpád János: a magyar jövő elképzelhetetlen a fiatalok és a gyermekek nélkül

A magyar jövő elképzelhetetlen az ifjúság és a gyermekek nélkül, ezért a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megerősítse Magyarországon és a Kárpát-medencében egyaránt – mondta Potápi Árpád János kedden Nagyváradon, a Szent László Óvoda új épületszárnyának átadásán.

 

A nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: ennek érdekében olyan, napról napra megújuló családtámogatási rendszert dolgoztak ki, amely hozzájárul ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni, és bízzanak a jövőben. Felidézte: 2016-ban határozott a kormány arról, hogy elindítja az óvodafejlesztési programot. A negyedik ütem végéhez közeledő támogatásból eddig 155 új óvoda épült Magyarországon kívül, szerte a Kárpát-medencében, és 725 óvodát újítottak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában