Gondoskodó Nemzet Program

2023.08.29. 14:11

Kétmilliárd forintos támogatást kapnak a külhoni magyar szervezetek

Összesen kétmilliárd forint értékben részesülnek támogatásban a külhoni magyar szervezetek a Gondoskodó Nemzet Program keretében – jelentette be Potápi Árpád János keddi budapesti sajtótájékoztatón.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Gondoskodó Nemzet Program pályázati felhívásának eredményeiről az államtitkárságon tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette: 

4109 pályázat érkezett a Kárpát-medencéből és a diaszpórából június 5-ig. 2571 pályázat megvalósításához járulnak hozzá, a beérkezett pályázatok 62 százalékát tudták támogatni 

– ismertette.

Működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatására 1,5 milliárd forintot különítettek el, az igényelhető támogatás mértéke 300 ezertől 5 millió forintig terjedő vissza nem térítendő juttatás. 2342 pályázat érkezett és 1424-an kapnak támogatást – közölte.

Példaként említette a felcsíki műjégpálya fejlesztését Csíkkarcfalván, Erdélyben, a felvidéki Csákányházán az iskola felújítását, a felsőhegyi templom tetőszerkezetének felújítását a Vajdaságban, Kárpátalján a Szent Panteleimon Karitász részéről szociális konyhák üzemeltetését, a Bocskai Rádió működésének támogatását az Amerikai Egyesült Államokban.

A programok és rendezvények támogatására félmilliárd forintot különítettek el, az igényelhető összeg 300 ezer és 1 millió forint között volt, szintén vissza nem térítendő formában. 1767 pályázat érkezett és 1147-en kaptak támogatást.

Részesül a forrásból többi között a Főtér Fesztivál megszervezése Nagybányán, Erdélyben, a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj megvalósítása Felvidéken, Délvidék első Kárpát-medencei asztalitenisz találkozójának megszervezése Tóthfaluban, a Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítvány beteggondozói képzés megvalósítása, a kanadai néptánc fesztivál megszervezése.

A régiós bontást nézve a beérkezett pályázatokat tekintve első helyen Erdély áll, utána következik a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék és a diaszpóra

 – közölte az államtitkár.

A támogatásoknál első helyen Erdély szerepel, amelyet a diaszpóra követ – a hétvégi magyar iskolák kiemelt támogatásával – majd Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország és a Muravidék következik.

Kiemelte, hogy 

a stratégiai céljaikat a nehéz gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adják fel: folytatják a külhoni magyar intézményrendszer megerősítését, a külhoni magyarság folytonosan és kiszámíthatóan támaszkodhat az anyaországra és a nemzet minden tagjára, a tematikus évek során létrehozott minden közösségi hálózatot fenntartanak és működtetnek.

A programok középpontjába a gyerekeket és a fiatalokat állítják, mindegyiket úgy próbálják megvalósítani, hogy elérje a fiatalokat és rajtuk keresztül szólítsák meg a szülőket, nagyszülőket – húzta alá.

Szeretnék a továbbiakban is ösztönözni a programok és események kistérségi összehangolását, a közösségi hálózatok együttműködését – jelezte.

Potápi Árpád János felidézte, hogy 2011-től hirdetnek meg pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezetek számára, 2021-től a pályázati felhívásokat egy program keretében teszik közzé.

Idéntől a program neve a Gondoskodó Nemzet Program

 – emlékeztetett. 

A program oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész és közösségi, valamint diaszpóra alprogramokra oszlik, amelyek átjárhatóak. Utóbbin belül szétválasztották a kárpát-medencei és a diaszpóra közösségek támogatását – ismertette Potápi Árpád János.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy 2010 óta a külhoni magyar intézményeknek, szervezeteknek, egyházaknak és önkormányzatoknak 34 ezer támogatást nyújtottak több mint 500 milliárd forint összegben.

Több mint 300 milliárd forintból összesen 5400 beruházás megvalósítását támogatták – ismertette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában