Ukrán válság

2023.06.29. 06:23

Kulcsfontosságú keleti és délkeleti állásokat támadnak az ukrán csapatok

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban az orosz–ukrán háború 491. napjának történéseit olvashatja az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo hírei nyomán.

MW

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Zelenszkij: az EU kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat a következő hat hónapban Ukrajnával

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében 

felszólította az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, hogy a következő hat hónapon belül kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. 

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az uniós csúcstalálkozón Zelenszkij azt mondta, hogy az elkövetkező hat hónap fontos lesz Európa számára, "történelmi időszak, az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséhez". 

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy 

az értékek, a tartós béke, valamint az erős és szabad Európa elképzelhetetlen Ukrajna nélkül. 

"Készen állunk a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Az Európai Bizottság ajánlásainak végrehajtásában elért előhaladásunkat értékelni kell" - fogalmazott Zelenszkij, majd hozzátette: Ukrajna eltökélt szándéka, hogy teljes mértékben felkészüljön a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdésére. "Ennek érdekében mindent meg fogjuk tenni" - tette hozzá. 

Az ukrán elnök a Wagner katonai magánhadsereg június 24-i lázadásával és annak elfojtásával kapcsolatban azt mondta, hogy a 

Vlagyimir Putyin elleni fellépés kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé tette az orosz elnököt. 

"Azonban látjuk a gyengeségüket is, amelyre nagy szükségünk van" - fogalmazott. 

Minél gyengébb Oroszország, és minél jobban tartanak vezetői a lázadásoktól és felkelésektől, annál jobban félnek attól, hogy felingereljék Ukrajnát. Oroszország gyengesége biztonságot jelent mások számára - tette hozzá beszédében Volodimir Zelenszkij.
 

Lett miniszterelnök: Kockázatos a száműzetés felajánlása Prigozsinnak 

Kockázatot jelent Európára nézve a fehéroroszországi száműzetés felajánlása a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak - figyelmeztetett Krisjanis Karins lett miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt csütörtökön.

"Ez a fenyegetés valószínűleg nem közvetlen katonai támadást jelent, inkább az Európába ismeretlen céllal történő beszivárgás veszélye nőne meg" 

- tette hozzá a lett államfő.

A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat székházának emblémája a szentpétervári épületen 2023. február 3-án
Fotó: Anatolij Malcev / Forrás: MTI/EPA

Karins azt is elmondta, hogy a meghiúsult oroszországi lázadás után ismeretlen számú, magasan képzett Wagner-zsoldos várhatóan csatlakozik Prigozsinhoz a Lettországgal határos országban.

"Figyelemmel kísérünk mindent, ami Fehéroroszországban történik" - mondta Karins, és 

szót emelt az Európai Unió külső határainak biztonságosabbá tétele érdekében is.

Civil áldozatok 

Öt halottja és kilenc sebesültje volt az elmúlt nap orosz támadásainak.

Az Ukrajna keleti és déli részén végrehajtott orosz támadásokban öt civil meghalt és további kilenc megsebesült az elmúlt nap folyamán - közölték az ukrán regionális hatóságok.

Váratlanul Ukrajnába látogatott Mike Pence volt amerikai alelnök 

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Mike Pence volt amerikai alelnök csütörtökön, fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is - ezt maga Pence közölte az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

A korábbi alelnök is versenybe száll azért, hogy a republikánus párt jelöltjeként elindulhasson a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása "megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére".

Az ukrán hadsereg menekülésre szólította fel az orosz határ menti Szumi megye lakóit 

Az ukrán hadsereg menekülésre szólította fel csütörtökön az orosz határ menti, északkeleti fekvésű Szumi megye lakóit a folytonos tüzérségi támadások miatt.

"Mindenkit felszólítok, kérem meneküljenek, hogy megóvhassák saját életüket!" 

- közölte Szerhij Najev ukrán altábornagy Telegram-oldalán. Mint írta, a helyi hatóságok az emberek segítségére lesznek az evakuációban.

Oroszország naponta rakétavetőkkel, tüzérséggel és siklóbombákkal támadja a térséget. "Szumi az északi műveleti térség legveszélyesebb szakasza" - húzta alá az ukrán altábornagy.

A Wagner-csoport nem fog tovább harcolni Ukrajnában 

Kyrylo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője június 29-én az Ukrajinszka Pravda című lapnak elmondta, hogy információi szerint a Wagner-csoport zsoldosai többé nem fognak harcolni Ukrajna területén.

Oroszország ukrán csónakokat süllyesztett el az Antonovszkij-híd közelében 

Az ukrán katonák nem alakítottak ki hídfőket az Antonovszkij-híd közelében, az elmúlt két napban az orosz tüzérek hat hajót süllyesztettek el, 30 katonával, akik megpróbáltak leszállni az átkelő támaszainál – mondta Volodimir Saldo, Herszon régió megbízott kormányzója, idézte a RIA.

Oroszország büntetőeljárást indít 160 külföldi zsoldos ellen

Az állami orosz TASZS hírügynökség jelentése szerint az Oroszország büntetőeljárást indít 33 különböző országból származó 160 zsoldos ellen, akik állításuk szerint az ukrán fegyveres erőkben tevékenykednek az országban.

Ukrajna számos területen folytat offenzívát

Az ukrán csapatok folytatják az offenzívákat számos kulcsfontosságú keleti és délkeleti állás ellen – közölte a fegyveres erők vezérkara.

Ukrajna védelmi erői folytatják a támadó műveletet Bahmut, Melitopol és Berdjan térségében

– áll a közleményben, amelyet egy Twitter-bejegyzésben közöltek – írja a Sky News.

Mindez akkor történt, amikor egy magas rangú tábornok szerint Ukrajna „lassú és folyamatos” haladást ért el az ellentámadásban – jelentette az Institute for the Study of War, egy amerikai székhelyű kutatóintézet.

Japán átadja a halottak azonosításában szerezett tapasztalatait Ukrajnának

Japán felajánlotta, hogy bővítik az ukrán rendőrség igazságügyi orvosszakértői ismereteit, mivel a 2011-es földrengés utáni katasztrófát követően komoly tapasztalatot szereztek a holttestek azonosításában, s erre Ukrajnában nagy szükség van – közölte a japán rendőrség csütörtökön.

A japán szakértők célja, hogy felkészítsék kelet-európai kollégáikat a háborúban elesett áldozatok boncolására. Mint a Kyodo hírügynökség írja, ukrán adatok szerint több tízezer azonosítatlan holttest van az országban.

Az ukrán rendőrség 10 magas rangú igazságügyi orvosszakértője érkezik július 10-én Japánba, ahol több napot fognak eltölteni. A japán rendőrség az orosz–ukrán háború 2022. februári kezdete óta most először ajánlott fel Ukrajnának segítséget.

A képzést szolgáló útra azután kerül sor, hogy Kijev az ENSZ Fejlesztési Programján keresztül felvette a kapcsolatot az ukrajnai japán nagykövetséggel, és segítséget kért a holttestek azonosítása terén.

A japán rendőrség egyik tisztviselője a Kyodo hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a tömeges boncolások tekintetében a japán rendőrség tapasztalt, ezért úgy gondolják, hogy segíteniük kell.

Az ukrán szakemberek Japánban tartózkodása idején több helyszínen kapnak majd tájékoztatást, és a tömeges boncolási eljárásokról, a minták gyűjtéséről, valamint a DNS-elemzés hatékony lefolytatásának módszereiről kapnak képzést.

Japán tájékoztatás szerint az ukrán fél arra is kíváncsi, hogy a szigetországot ért katasztrófa után hogyan jártak el a családtagok mentális kezelése során, hogy támogathassák majd azokat, akik elveszítették a szeretteiket, továbbá azokat, akik a tömeges boncolásokban részt vesznek.

Humanitárius kérdésekről tárgyalt Moszkvában Matteo Zuppi bíboros

Főként humanitárius kérdésekről tárgyalt szerdán Moszkvában Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadójával Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott – közölte Paolo Pezzi moszkvai katolikus érsek a KNA katolikus hírügynökségnek nyilatkozva.

A főpap tájékoztatása szerint a találkozón főként a hadifoglyokról és a kiskorú menekültek megsegítéséről esett szó.

A Kreml közlése szerint Usakov az ukrajnai konfliktus politikai-diplomáciai megoldásának lehetséges módozatairól tárgyalt a pápai küldöttel.

Már többször kijelentettük, hogy nagyra értékeljük a Vatikán erőfeszítéseit és kezdeményezéseit az ukrajnai válság békés megoldására, és üdvözöljük a pápa törekvését, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai fegyveres konfliktusnak

– hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Ferenc pápa május végén bízta meg Matteo Zuppi bíborost, az olasz katolikus püspöki konferencia elnökét, bolognai érseket, hogy vezesse az ukrajnai konfliktus lezárását célzó békemissziót. Zuppi bíboros három héttel ezelőtt Ukrajnában járt, ahol többek között Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt.

Moszkvai látogatásának utolsó napján, csütörtökön Zuppi a tervek szerint még Kirill orosz ortodox pátriárkával is találkozik, este pedig szentmisét mutat be a moszkvai katolikus székesegyházban.

A 67 éves bíboros szoros kapcsolatban áll a római Szent Egyed (Sant'Egidio) katolikus bázisközösséggel, amely már több nemzetközi konfliktus megoldásában sikerrel közvetített.

Izrael elutasította Ukrajna felfegyverzését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította Washington és Kijev felhívását Ukrajna felfegyverzésére.

A Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta,

attól tart, hogy izraeli fegyvereket Ukrajnán keresztül átadhatják Iránnak.

Az oroszok Szumit támadják

Az orosz hadsereg június 28-án támadást indított négy határ menti község ellen Szumi megyében – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás a Telegramon.

A bejegyzés szerint a négy községben összesen 36 robbanást rögzítettek, amelyeket aknavetős támadások, tüzérségi lövedékek és aknák okoztak.

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen mentők romok között a kelet-ukrajnai város elleni orosz rakétatámadás után, 2023. június 28-án
Forrás: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Fehéroroszország ukrán híroldalakat blokkolt

Fehéroroszország megkezdte több ukrán híroldal hozzáférésének blokkolását, mert állítólag „lejáratják a Fehérorosz Köztársaság elnökét” – jelentette be a fehérorosz főügyészség. A hatóságok szerint az öt szóban forgó oldal hamis és szélsőséges tartalmat tett közzé, feltehetően arra ösztönözve a fehérorosz állampolgárokat, hogy szembeszálljanak az állami hatalommal.

Fehéroroszországban az elnök megsértése börtönnel büntethető.

Lassú ukrán előrenyomulás

Az ukrán erők lassan, de biztosan előrenyomulnak a frontvonalon az ország keleti és délkeleti részén, valamint Bahmut környékén – közölték magas rangú ukrán katonai tisztviselők. Valerij Zaluzsnyij tábornok azt mondta Mark Milleynek, az Egyesült Államok vezérkari főnökének, hogy erőinek „sikerült megragadnia a stratégiai kezdeményezést” – írja az Origo.

Az ukrán védelmi miniszter-helyettes, Hanna Maliar az országos televízióban nyilatkozva azt mondta, hogy az erőik Berdjanszk és Mariupol térségében is előre haladtak.

Csehország 47,8 millió eurót küld az EU-nak Ukrajna számára

Csehország a következő négy évben 47,8 millió eurót küld az Európai Uniónak Ukrajna számára, a pénzügyminisztérium javaslatát a cseh kormány szerdán este jóváhagyta – derül ki a kormány weboldalán az ülés eredményeiről csütörtökön közölt ismertetésben.

Az EU a tagállamok pénzügyi segítségével Cehország az orosz támadás ellen védekező ukrán állam működésének biztosításához kölcsön formájában nyújt támogatást – olvasható a jelentésben. Csehország ezt az összeget 2024 és 2027 között küldi Brüsszelbe, évente mintegy 12 millió eurót – mutatott rá a pénzügyi tárca.

Az uniós pénzt Ukrajna az állam szervezeti működésének biztosítására, illetve a háborús események következtében megrongált kritikus állami infrastruktúra rendbetételére, kijavítására használja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten közölte, hogy

az EU további 50 milliárd eurós kölcsönt tervez nyújtani Ukrajnának a következő négy évben, és ehhez kérte a tagállamok segítségét.

Letartóztathatták Szurovikin tábornokot

Hivatalosan még nem erősítették meg, de két forrás is azt mondta a The Moscow Times-nak, hogy az orosz hadsereg második parancsnoka, Szergej Szurovikin tábornok előzetes letartóztatásban van. Az „Armageddon tábornoknak” nevezett vezérezredest szombat óta nem látták.

Korábban a New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva írt arról, hogy egy magas rangú orosz tábornok – valószínűleg Szurovikin – előzetesen tudott a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a tervéről, hogy fellázad az orosz katonai vezetés ellen.

Szurovikin volt az orosz déli hadseregcsoport parancsnoka az Ukrajna elleni invázió kezdetekor, majd néhány hónappal később a teljes inváziós haderő a vezetése alá került. Egészen idén januárig irányította a műveleteket, ekkor vette át a helyét Valerij Geraszimov vezérkari főnök, de Szurovikin második parancsnok maradt.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 28-án az ukrán–magyar határszakaszon 7059 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6032 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Putyin: nem kételkedtem az oroszok támogatásában

A dél-oroszországi Dagesztán tartomány vezetőjével tartott megbeszélésen a szombati lázadás kapcsán Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, nem kételkedett az oroszok támogatásában.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök a derbenti Narin-Kala erődben a kaukázusi orosz tagköztársaságban, Dagesztánban tett munkalátogatásán 2023. június 28-án
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat

Így fogadták az emberek Vlagyimir Putyint

Derbent városában izgatott tömeg fogadta az orosz elnököt. Vlagyimir Putyin többekkel kezet fogott, néhányan fényképet is készítettek vele.

Dagesztánba utazott Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök először jelent meg nyilvános programon a Wagner-csoport múlt szombati lázadási kísérlete óta. Dagesztánba utazott, ahol meglátogatta a derbenti Naryn-Kala erődöt, és elnökölt egy turizmusfejlesztéssel foglalkozó tanácskozáson.

Újabb szankciók Oroszország ellen

Új törvény születik, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság jogászai tanácsot adjanak orosz cégeknek bizonyos üzleti ügyletekkel kapcsolatban, így akadályoznák azokat a profitszerzésben.

Tisztviselők szerint a szankció korlátozhatja Oroszország képességét azzal kapcsolatban, hogy jogi tanácsot kapjon a globális vállalatok közötti kereskedelmi ügyletek vagy a nemzetközi pénzkölcsönök területén.

11 halottja van a kramatorszki támadásnak

Tizenegyre nőtt a kramatorszki étterem elleni keddi orosz rakétatámadás áldozatainak a száma, köztük három gyerek is meghalt. Több mint hatvan ember megsebesült. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat a rendőrség különleges erőivel együtt őrizetbe vett egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy filmfelvételt készített az étteremről, és egyéb információkkal segítette az Ukrajnát támadó orosz erőket – közölte éjszakai videójában az ukrán elnök, aki szerint további áldozatok lehetnek még a romok alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában