Adatok

2023.01.05. 10:31

Az év utolsó hetében csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban 2019. október 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön, heti jelentésében.

Azt írták, hogy december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15–34 éves, 26,6 százaléka 35–59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Magyarországi influenzahelyzet; a betegek aránya korcsoportonként; influenzaaktivitás megyénként
Forrás: ÁNTSZ/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Az 52. naptári héten összesen 41 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött kilenc minta közül három betegnél az influenzavírust, négy betegnél a koronavírust, egy betegnél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 minta közül hét influenza, egy pedig koronavírus-pozitívnak bizonyult – tették hozzá.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 52. héten egy jelentés érkezett: magas lázzal, légúti tünetekkel járó megbetegedések jelentkeztek egy Győr-Moson-Sopron vármegyei ápolást-gondozást nyújtó otthonban. Hat betegtől vettek mintát, és a virológiai vizsgálatok mind a hatuknál influenzavírus jelenlétét igazolták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában