Ukrán válság

2022.07.15. 06:47

Az oroszok szerint az ukrán légierő parancsnokait lőtték ki Vinnyicában – frissül (videó)

142. napja dúl az orosz-ukrán testvérháború.

Cikkünk frissül!

Ukrajna szerint hatékonyak az amerikai HIMARS rakétarendszerek

Az ukrán erők által indított rakétacsapások az elmúlt hetekben több mint 30 orosz fegyverraktárat, logisztikai-ellátási központot semmisítettek meg, ezzel jelentősen csökkent Oroszország támadó potenciálja – közölte pénteken az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

Oleksandr Motuzianyk kiemelte az amerikai HIMARS rakétarendszerek szerepét a támadások végrehajtásában. Elmondása szerint a megsemmisített célpontok többségére ezzel mértek csapást – írja a The Guardian.

Kitoloncolással fenyegeti a máskéntgondolkodókat a kelet-ukrajnai megszállt térségek vezetése

Az ukrán kormányerők ellenőrizte területekre történő toloncolással fenyegetik a máskéntgondolkodókat a kelet-ukrajnai megszállt térségek Oroszország által beiktatott hatóságai – derült ki a dél-ukrajnai Zaporizzsjában és Herszonban kibocsátott rendeletekből.

Az indoklás szerint erre a közrend fenntartása, illetve a társadalmi-politikai stabilitás ellen irányuló veszélyek ellensúlyozása érdekében van szükség.

A kitoloncolás azokat fenyegeti, akik a többi között bírálják a kormányzati szerveket, Oroszország külpolitikáját, az orosz hadsereget, vagy a megszálló hatóságokat. Szintén ilyen büntetésre számíthatnak a hatóságilag nem engedélyezett tüntetések résztvevői és a népszavazások, illetve az oktatás rendjének megzavarói.

Az orosz hadsereg február 24-én kezdődött hadművelete során kiterjedt térségeket vont ellenőrzése alá Ukrajna déli részén, ahol tüntetések törtek ki a megszálló hatalommal szemben, és több merényletet követtek el. A kijevi vezetés nemrég azt ígérte, hogy a nyugati fegyverekkel visszafoglalja Herszont és Melitopolt is.

Ukrajna szerint két orosz harci gépet tettek ártalmatlanná

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat(SBU) jelentése szerint az ukrán hadsereg két orosz gépet tett ártalmatlanná a Zaporizzsjai területen lévő Orikhiv és Stepove települések környékén.

A jelentés szerint a két orosz SZU-25-ös vadászgép támadó műveletet hajtott végre, amikor az egyiket lelőtte, a másikat pedig megrongálta az ukrán védelem.

Ukrajna szerint az orosz rakétacsapások közel 70 százaléka polgári objektumokat céloz meg

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz rakétatámadások 70 százaléka szándékosan „békés” ukrán városokat ér.

Oleksandr Motuzianyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz rakétatámadások csupán 30 százaléka célzott eddig katonai célpontokat,

a többi olyan „békés” városokat, mint Mariupol, Zaporizzsja és Mikolajiv.

A héten például a zsúfolt Vinnicja városközpontját érte rakétatámadás, amely 23 ember, köztük három gyermek halálát okozta – írja a The Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium szerint katonai célpontra irányult a vinnicjai rakétatámadás

A csütörtöki vinnicjai rakétatámadás valójában arra a katonai célpontra irányult, ahol az ukrán fegyveres erők külföldi fegyverszállítókkal találkoztak – közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

Jóllehet a pénteki orosz beszámoló szerint a Tisztek Házára mért támadás „a résztvevők megsemmisítéséhez vezetett”, Ukrajna tagadja, hogy bármilyen katonai célpontot ért volna a rakéta.

A helyi hatóságok csütörtöki beszámolója szerint a támadásnak legalább 23 civil áldozata van, köztük három gyermek, akik közül a legfiatalabb négyéves volt. A rakéták az ukrán beszámolók szerint egy lakóépületbe, egy irodaépületbe és egy olyan kulturális központba csapódtak, amelyet veteránok számára alakítottak ki.

A halmozódó bizonyítékok ellenére az Ukrajnában zajló háború február végi kezdete óta Oroszország következetesen tagadja, hogy civilek lakta térségeket vennének célpontba.

Az ENSZ szerint az Ukrajnára mért orosz támadásoknak valójában már több ezer civil áldozata van.

Megérkezett Ukrajnába az M270-es rakéta-sorozatvető

Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov bejelentette: megérkezett az országba az első M270-es rakéta-sorozatvető. Reznyikov azt írta a Twitteren: az M270-es „jó társasága lesz” a HIMARS-nak a harctéren.

Köszönjük partnereinknek (...) Nincs kegyelem az ellenségnek

– zárta a tweetet.

Az M270-es, 430 km-es hatótávolságú MLRS (Multiple Launch Rocket System) fegyverek gyártása 2003-ban fejeződött be.

Az oroszok átcsoportosítják erőiket

Az orosz hadsereg átcsoportosítja erőit egy Sziverszk elleni offenzívára, megpróbál előrenyomulni Szoledar, Bahmut és Szlovjanszk felé,

továbbá erősíti légvédelmét a hátországban

– írja az MTI.

Az ukrán vezérkar péntek reggeli harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy a Donyec-medencében az ukrán katonák több irányban – Kodema, Bilohorivka településeknél, Szpirne és Versina közelében, valamint Vogyanénél – visszaverték az orosz csapatok támadásait.

Májusban volt a legnagyobb az ukrán katonai veszteség

Ukrajna májusban szenvedte el a legnagyobb harci veszteségeket – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a BBC-nek.

A halottak száma akkor naponta elérte a 100-at, a sebesülteké pedig a 300-400-at.

300 km hatótávolságú rakétavetőket vár Ukrajna

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter biztos benne, hogy

Ukrajna több HIMARS rakétavetőt fog kapni, köztük 300 kilométeres hatótávolságú változatot.

Bebizonyítjuk az Egyesült Államoknak, hogy precízen és kifinomultan tudjuk használni, így több és nagyobb hatótávolságú rakétavetőket kapunk – mondta a miniszter a Financial Timesnak.

Négyen sebesültek meg a mikolajivi egyetemeket ért csapásban

Négyre emelkedett a Mikolajiv városát ért orosz rakétacsapás miatt megsérültek száma – közölte Hanna Zamazejeva, a regionális tanács vezetője.

Legalább 10 rakéta csapódott be ma reggel, ami

két egyetemet és lakóépületeket rongáltak meg

– írta Zamazejeva a Telegramon. Hozzátette, hogy a sebesültek között nem voltak gyerekek. A sebesülteket kórházba vitték.

44 települést foglaltak vissza az ukránok a herszoni régióban

Az ukrán hadsereg már 44 települést tisztított meg a Herszon területén az orosz csapatoktól – jelentette Dmytro Butriy, a régiós katonai közigazgatásának vezetője csütörtökön.

Orosz terület támadásával vádolják az ukránokat

Az orosz hatóságok azzal vádolják Ukrajnát, hogy megtámadta a brjanszki régiójukat. Az északkelet-ukrajnai határral határos orosz régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz azt mondta, hogy egy villanyvezetéket ért találat, de áldozatok nincsenek. Ukrajna egyelőre nem reagált a friss vádakra.

Ukrán főtárgyaló: mindenáron békére akarják kényszeríteni Ukrajnát

A Vinnyica elleni rakétatámadás Putyin jóváhagyott katonai akciója, stratégiája volt – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán tárgyalócsoport vezetője és Zelenszkij egyik legfontosabb tanácsadója.

Podoljak szerint az oroszok azért támadják a békés ukrán városokat, mint Vinnyica, Kremencsuk, Csasziv Jar és Harkov, hogy az ukránokat mindenáron békére kényszerítsék. (The Guardian)

Az oroszok szerint az ukrán légierő parancsnoki ülését lőtték szét Vinnyicában

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint tegnap Kalibr nagy pontosságú tengeri rakétákkal mértek csapást a város egy katonai létesítményére. Az oroszok szerint az épületben éppen az ukrán légierő parancsnokságának megbeszélése zajlott külföldi fegyverszállítókkal. A csapás következtében a találkozó résztvevői megsemmisültek – állítják.

Kormányzó: több rakétatámadás érte a harkovi régiót

Polgári létesítményeket ért támadás a harkovi régióban – írta a Telegramon Oleg Szinyehubov, a régió kormányzója. Szinyehubov azt írta a rakéták iskolákat találtak el, de áldozatok nincsenek. (The Guardian)

Meghalt a fogdában egy áprilisban elfogott brit

Paul Urey-t orosz szeparatisták fogták el áprilisban, a tájékoztatás szerint a férfi a fogdában meghalt. A donyeckiek szerint a férfi harcolt, a nyugati média szerint viszont humanitárius segélymunkás volt. Halálának pontos okát nem közölték, azt írták halálát krónikus betegségei okozták.

Több mint 17 ezer csapás érte eddig Ukrajnát

A háború óta az oroszok 17 614 csapást hajtottak végre Ukrajna ellen – mondta Jevgenyij Jenin helyettes ukrán belügyminiszter. Szerinte ezek közül mintegy 300 katonai létesítményekre, a többi pedig polgári infrastruktúrára irányult.

Az orosz arany lehet a következő szankciós csomagban

Az Európai Unió a következő szankciócsomagjában az orosz aranyexportot veszi célba, és igyekszik "lezárni a kivezető utakat" azok előtt, akik megkerülik a korábbi csomagokat – közölte pénteken egy uniós biztos. Az EU meg fogja vizsgálni, hogy "hogyan lehetne szankciórendszert bevezetni az aranyra, amely fontos exportcikk Oroszországból – mondta Prágában Maros Sefcovic, az Európai Bizottság helyettes vezetője.

Iskolát talált el egy rakéta Dnyepropetrovszkban

Találat ért egy iskolát az éjszaka Szinelnikovszkij körzetben, jelentette be Valentin Reznyicsenkó, a régió katonai vezetője.

Nem lesz hivatalos adat az ukrán katonai veszteségekről a háború végéig

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes tegnap jelentette be, hogy Ukrajna a háború végéig nem fogja nyilvánosságra hozni a katonai veszteségek hivatalos számát.

EBESZ: Oroszország civileket használ emberi pajzsként

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új jelentése részletezi az orosz katonák által Ukrajnában április 1. és június 25. között elkövetett erőszakos cselekményeket. A jelentés több, különösen brutális esetet is feltárt, köztük a gyermekek előtt elkövetett nemi erőszakot és csoportos nemi erőszakot, családtagok kivégzését és civilek kínzását, amelyek mindegyike emberiesség elleni bűncselekménynek minősül.

Németország kizárja a szankciók enyhítését

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy a szankciók feloldása nem garantálja az oroszországi gázellátást, de még kiszolgáltatottabbá teszi németországot moszkva zsarolásával szemben.

Több robbanás volt kora reggel Nyikolájevben

Legalább tíz robbanást hallottak a városban, a város polgármestere felszólította a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Vitalij Kim polgármester azt írta, a város két legnagyobb egyetemét érte rakétatalálat.

Elfoglalták az oroszok Sziverszk külvárosát

Orosz és oroszbarát luhanszki szakadár erők azt állítják, hogy csapataik behatoltak a donbaszi Sziverszk külvárosába – közölte a brit védelmi minisztérium. A britek szerint Sziverszk biztosítása után valószínűleg Bakhmut lesz a következő célpont.

A Háborús Tanulmányok Intézete szerint Oroszország valószínűleg nagyobb offenzívát készít elő a Szlovjanszk-Sziverszk-Bakhmut vonal mentén.

Felrobbantottak egy orosz lőszerraktárat Kadiivkában

A város a luhanszki régióban van orosz ellenőrzés alatt, áldozatokról egyelőre nincs jelentés. A napokban már jelentettek egy hasonló támadást a településről.

Önkéntes mozgósítás

A Háborúkutató Intézet (ISW) szerint Oroszország „önkéntes mozgósításba" kezdett a katonai létszámhiány kezelésére. Az amerikai székhelyű agytröszt legutóbbi elemzése szerint a Kreml valószínűleg megparancsolta az orosz régióknak, hogy alakítsanak önkéntes zászlóaljakat az oroszok Ukrajna elleni inváziójában való részvételre, ahelyett, hogy Oroszországban részleges vagy teljes mozgósítást hirdettek volna.

Disszidálás = hazaárulás

Vlagyimir Putyin aláírta az Oroszország által „külföldi ügynöknek" tekintett egyénekre vagy szervezetekre vonatkozó intézkedések szigorítását, valamint egy új törvényt, amely egyenlővé teszi a disszidálást a hazaárulással. A december 1-jén életbe lépő új törvényjavaslat kiterjeszti a „külföldi ügynök" fogalmát azokra, akikről úgy ítélik meg, hogy „külföldi befolyás alá" kerültek, vagy külföldről támogatásban részesültek, nem csak külföldi pénzből.

Közelebb került a gabonaexport-megállapodás

Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov az Oroszországgal, Törökországgal és az ENSZ-szel folytatott tárgyalásokat követően kijelentette, hogy Kijev „határozottan egy lépéssel közelebb van" ahhoz, hogy megállapodás szülessen a fekete-tengeri kikötőin keresztül történő gabonaexportról. Törökország korábban bejelentette, hogy megállapodást köt Ukrajnával, Oroszországgal és az ENSZ-szel, amelynek célja az Oroszország által blokkolt ukrán gabonaexport újraindítása.

Árplafont kaphat az orosz kőolaj

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerint Oroszország ukrajnai háborúja jelenti a legnagyobb veszélyt a globális gazdaságra. Oroszország képviselőinek „nincs helyük" a G20-országok Balin tartott találkozóján – mondta, hozzátéve, hogy továbbra is szorgalmazza szövetségeseit az orosz olaj árplafonjának megállapítására, amely szerinte „korlátozná Putyin bevételét".

Magyarország segíti a menekülteket

2022. július 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 7445 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6225 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 14-én 68 ember, köztük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Fegyvercsere

A német Rheinmetall fegyvergyár szóvivője azt mondta, hogy jelenleg 30 Marder gyalogsági harcjárművet modernizálnak, hogy felkészítsék őket a cserére, de a számukat könnyedén 100-ra tudják növelni. A Rheinmetall egy csereprogram keretében a járműveket átadja más országoknak, amelyek aztán a Németországgal kötött megállapodás keretében saját fegyvereiket szállíthatnák Ukrajnának. A Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger azt mondta, hogy a Marder járművek tervezett értékesítését hamarosan jóváhagyja a német kormány. 

Ukrajna 600 civilt akar evakuálni egy donbászi kolostorból

Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint az ukrán kormány fegyverszünetet igyekszik kialkudni és humanitárius folyosót nyitni a Donyeck megyei Szvjatohirszk barlangkolostorból érkező zarándokok és más civilek számára. Az orosz csapatok folyamatos ágyúzása ellenére mintegy 100 szerzetes nem hajlandó elhagyni a kolostort, amely az Orosz Ortodox Egyház ukrán ágához tartozik. Szvjatohirszk városát orosz csapatok irányítják, de a kolostor a Sziverszkij-Donyec folyó túloldalán ukrán ellenőrzés alatt áll.

Orosz támadás Nikopol közelében

Orosz támadást jelentettek Nikopol közelében, Dnyipropetrovszk megyében. Jevhen Jevtusenko, a város katonai adminisztrációjának vezetője arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak menhelyeken vagy otthonaikban. Nikopol a Dnyeper túloldalán található az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőművel szemben.

A brit fegyverszállítások csak elnyújtják a háborút

Az ukrajnai háború hosszabb lesz, ha az Egyesült Királyság továbbra is fegyverekkel látja el Zelenszkij elnök haderejét – mondta a londoni orosz nagykövet a Sky Newsnak. Andrej Kelin szerint az Egyesült Királyság által szállított fegyvereket most civilek ágyúzására használják a kelet-ukrajnai Donbász régióban. Még júniusban Ben Wallace brit védelmi miniszter azt közölte, hogy Nagy-Britannia több mint 20 nagy hatótávolságú, 155 mm-es kaliberű fegyvert vásárol és újít fel, hogy Ukrajnába küldje, de nem tudni, hogy leszállították-e ezeket a fegyvereket, illetve, hogy használják-e azokat az ukrán erők.

Zelenszkij speciális kompenzációs mechanizmust követel

Volodimir Zelenszkij szerint mihamarabb be kell vezetni egy speciális kompenzációs mechanizmust, amelynek segítségével a világ minden országában el kell kobozni minden orosz vagyont és pénzeszközt, és azt az orosz terror áldozatainak kárpótlására kell irányítani.

– Feltétlenül szükséges a lehető leghamarabb olyan korlátozásokat bevezetni az orosz energiaexporttal szemben, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a terroristák a nemzetközi közösség terhére fedezzék költségeiket – mondta az ukrán elnök. Az ukrán elnök szerint Oroszország jelenti a legnagyobb terrorveszélyt a világban. 

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüenetében emlékeztetett: egyetlen, Vinnyica elleni rakétatámadásban 23 ember halt meg, köztük három tíz éven aluli gyerek. Az áldozatok száma pedig tovább nőhet, mert több tucat embert eltűntként tartanak nyilván, a kórházba szállítottak között pedig súlyos sebesültek is vannak.

– És ha valaki rakétatámadást indítana egy dallasi vagy drezdai egészségügyi központ ellen, ne adj Isten, mi lenne annak a neve? Nem terrorizmusnak hívnák? – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak, miután orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Vinnyicát, a háttérben az ukrán légierő emlékműve, egy MiG-21-es harci gép 2022. július 14-én / MTI / EPA / Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában