nem csupán megélhetés

2021.01.09. 13:33

48,6 milliárd forint jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

Soha nem látott mértékben, 48,6 milliárd forinttal támogatja a kormány az idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

Budapest, 2021. január 9. Kenyereket vesz ki a sütõbõl a csökkent munkaképességûeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day egyik dolgozója 2021. január 9-én. Soha nem látott mértékben, 48,6 milliárd forinttal támogatja a kormány idén a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatását - jelentette be Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelõs államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Ez az összeg, mintegy 3 milliárd forinttal több, mint az elmúlt évben – közölte Fülöp Attila, a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day pékségnél megtartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette:

amíg 2010-ben a megváltozott munkaképességűek csupán 18 százaléka dolgozott, ma ez az arány 44 százalék.

Emlékeztetett, hogy január elsejétől megszűnt a megváltozott munkaképességűek úgynevezett jövedelmi korlátja.

Ez azt jelenti, hogy a megváltozott munkaképességűek bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra – fűzte hozzá.

Mint elmondta: jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, döntő többségük piaci körülmények között, illetve 394 társaság veheti igénybe a támogatást szerződés alapján.

Hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Ugyanis számukra a munka nem csupán megélhetést jelent, hanem az önbecsülés, a közösséghez való tartozás érzését is.

Arról is szólt, hogy a legfrissebb, novemberre vonatkozó foglalkoztatási adatok szerint közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, vagyis csupán 26 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt, az elmúlt év hasonló időszakában.

Ez azt jelenti, hogy nem felel meg a valóság az a baloldal által hangoztatott visszataszító, riogató állítás, hogy munkahelyek százezrei szűntek meg – mondta.

Egyben azt mutatja, hogy a kormány jó úton halad azon ígéretének betartása felé, hogy a munkahelyeket nem csak megőrizni szeretné, hanem még több munkahelyet teremt, mint amennyit tönkretesz a vírus – mondta Fülöp Attila.

Takács Zoltán, a pékség társtulajdonosa közölte, hogy a pékség mellett takarító üzletágat és call centert is működtet a cégük, és mindhárom üzletágban legalább 50 százalékban, de van ahol 100 százalékban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

Nem csupán háttérmunkákat bíznak rájuk, hanem komoly feladatokat kapnak, a többi között pékek és szakácsok – sorolta.

Borítókép: Kenyereket vesz ki a sütőből a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day egyik dolgozója 2021. január 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában