Járvány

2020.06.22. 14:27

Kovács Zoltán: a koronavírus-járvány a világ stressztűrő képességének tesztje

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az új típusú koronavírus okozta járvány világszerte a kormányok, helyi közösségek és gazdaságok stressztűrő képességének tesztje volt.

Kovács Zoltán a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai programokra szakosodott négyes csatornájának hétfői magazinműsorában – amelyben mások mellett megszólalt Tony Blair volt brit miniszterelnök, Kevin Rudd egykori ausztrál kormányfő és Michelle Bachelet volt chilei elnök, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is – kifejtette:

a magyar egészségügyi rendszer jól helytállt a vírus támasztotta kihívásokkal szemben.

„Láttuk azonban a gyengeségeket is”, a magyar egészségügy ugyanolyan felkészültségi problémákat tapasztalt, mint a többi európai egészségügyi ellátó szolgálat, beleértve például a felszereltségi hiányokat, és ezeket a tapasztalatokat, tanulságokat fel kell használni – tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint Magyarország készen áll erre.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a magyar kormánynak miért volt szüksége szélesebb körű felhatalmazásra a parlament részéről, az államtitkár kifejtette: Orbán Viktor kormányának ereje abból ered, hogy immár tíz éve, az utóbbi három kormányzati ciklusban folyamatosan hatalmas demokratikus mandátum áll mögötte, a kormánynak a parlamentben kétharmados „szupertöbbsége van”.

„Ez jó dolog, különösen hasznos válság idején, amikor határozottságra és időben megtett intézkedésekre van szükség. Úgy gondolom, a számok arra vallanak, hogy sikerrel jártunk”

- fogalmazott Kovács Zoltán.

Hozzátette: a vírus – elsősorban gazdasági – következményeivel szembesülve a hatékonyság, a kormány intézkedései az igazán beszédes tényezők.

A riporter felvetette, hogy a járvány idején – miközben nagyon sokan elszegényedtek – a legnagyobb globális technológiai vállalatok jelentősen növelték bevételeiket. Arra a kérdésre, hogy a járvány nem teremtett-e megfelelő alkalmat a világ politikusai számára annak egyöntetű kimondására, hogy ez nem helytálló, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország az Európai Unió tagjaként minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy erre felhívja a figyelmet.

„Az elsők között vetettük fel, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie magát az ilyen jellegű kihívásokkal szemben” – tette hozzá.

Kovács Zoltán kifejtette, hogy

a kormány az elmúlt tíz évben a magyar gazdaságot – amely annak idején az összeomlás szélén állt az akkori pénzügyi-gazdasági válság miatt – átrendezte, és az ma jobb állapotban van, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Most azonban globális szintű, illetve az Európai Unió szintjén jelentkező kihívásokkal kell megküzdeni – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában