fegyverkezés

2019.08.03. 07:58

Gyorsítja a rakétarendszerek fejlesztését Washington

Mark Esper amerikai védelmi miniszter pár órával azt követően közölte az amerikai kormány döntését, hogy Washington hivatalosan bejelentette kilépését a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződésből (INF).

A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Államok már 2017-ben – miközben még tiszteletben tartotta az INF-ben rögzített korlátokat – megkezdte e rakétarendszerek fejlesztési kutatásait.

Mint fogalmazott: e kutatások tulajdonképpen válaszlépést jelentettek arra, hogy – amerikai álláspont szerint – Moszkva megsértette a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződést.

Esper közlése szerint az amerikai kutatások, „mozgatható, hagyományos, föld-levegő, és ballisztikus” rakétarendszerekre, illetve robotrepülőgépekre vonatkoznak.

„Most, hogy visszavonultunk (az INF-ből), a védelmi minisztérium teljes erejével azon lesz, hogy folytassa a hagyományos föld-levegő rakéták fejlesztését, megfontolt válaszként Oroszország lépéseire” – fogalmazott a döntés bejelentésekor Mark Esper.

A védelmi miniszter visszautasította, hogy Washington lenne a felelős az INF-szerződés felrúgásáért, és azt hangsúlyozta, hogy Oroszország sértette meg „éveken keresztül többször és tartósan, több amerikai kormányzat alatt” a hidegháborús években született megállapodást.

„A tények egyértelműek. Az Orosz Föderáció olyan támadó kapacitást hozott létre és telepített, amely az INF-szerződés tiltása alá esik” – szögezte le Mark Esper.

Az amerikai védelmi miniszter a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg álláspontjára hivatkozva megismételte: „a NATO álláspontja egységes és világos, vagyis Oroszország sértette meg az INF-szerződést, nem az Egyesült Államok”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában