Adócsalás

2022.12.15. 15:42

Kiengedték a börtönből, de kitoloncolják a britek az adósságokban úszó Boris Beckert

Szabadlábra helyezték a brit hatóságok csütörtökön az egykori teniszcsillagot. Boris Becker nyolc hónap után elhagyhatta a börtönt, de a kedvezmény ára az, hogy távoznia kell Nagy-Britanniából is.

Boris Becker egykori teniszező érkezik a tárgyalására a londoni Southwark Crown Court bíróságra 2022. április 29-én

Forrás: AFP

Fotó: Adrian DENNIS

A brit belügyminisztérium szóvivője ezt azzal indokolta, hogy minden külföldi állampolgár, akit bűncselekmény miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélnek Nagy-Britanniában, szabadulása után kitoloncolható az országból – írta meg az MTI.

Beckert áprilisban ítélte egy londoni bíróság két és fél év szabadságvesztésre. A hatszoros német Grand Slam-tornagyőztes azon a címen került börtönbe, hogy szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni adósságkötelezettségeinek behajtását, és ezzel megsértette a brit csődeljárási törvényt. Az angol-walesi ügyészség húsz vádpontban kezdeményezett ellene büntetőeljárást. A londoni Southwark kerület koronabíróságának esküdtszéke végül három vádpontban állapította meg a 2012 óta Nagy-Britanniában élő Becker bűnösségét, és a bíróság április 29-én, az esküdtek végzése alapján két év hat hónap börtönre ítélte az 55 esztendős, négygyermekes volt teniszsztárt.

Az adósságokban úszó Becker 2017-ben jelentett személyi csődöt, miután hátralékba került egy 3 millió fontos (több mint 1,3 milliárd forintos) jelzáloghitel törlesztésével. A hitel a spanyolországi Mallorcán lévő luxusingatlanát terheli. Az egykori teniszcsillagot a londoni bíróság esküdtszéke a kétheti áprilisi tárgyalás után fedezetként felhasználható vagyoneszközök elvonásában, ingatlanvagyon bevallásának kétrendbeli elmulasztásában és adósságkötelezettségek eltitkolásában mondta ki bűnösnek.

Az első vádpont szerint Boris Becker – aki az elmúlt években szakkommentátorként vett részt nemzetközi teniszversenyek közvetítésében – 390 ezer font értékű tőkét helyezett át üzleti számlájáról kilenc másik betétbe. Becker három évvel ezelőtt trófeáinak elárverezésével próbált kikeveredni a csődből. A díjak több mint 680 ezer fontért (306 millió forintért) keltek el a 2019 júliusában tartott online aukción. A legtöbb pénzt, 150 250 fontot azért az ezüstkupáért adták, amelyet az egykori sztár Ivan Lendl legyőzésével nyert a 1989–es US Openen.

Boris Becker és John McEnroe bemutatómeccse Flushing Meadowsban 2002. szeptember 7-én
Fotós: STAN HONDA / Forrás: AFP

A hajdani világelső egy ideig arra hivatkozva igyekezett megakadályozni a csődeljárást, hogy diplomatastátusa van, mivel a Közép-afrikai Köztársaság elnöke sport-, kulturális és humanitárius „nagykövetté” nevezte ki az Európai Unióba. A Közép-afrikai Köztársaság külügyminisztere annak idején azonban bejelentette, hogy az útlevél, amelyet Becker mutogat, hamisítvány, egyike azoknak azoknak a dokumentumoknak, amelyeket 2014-ben kitöltetlenül loptak el az országban.

Az eljáró londoni bíró azzal indokolta a letöltendő szabadságvesztés kirovását, hogy Becker nem tanúsított megbánást, nem ismerte el bűnösségét, és nem vonta le a tanulságot abból sem, hogy 2002-ben Németországban már kiszabtak rá egy felfüggesztett börtönbüntetést adóelkerülésért. A bíró szerint az eljáró tanács mindezt komoly súlyosbító körülményként vette figyelembe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!