Elismerés

2023.10.21. 10:54

A Magyarázat mindenre című film két kategóriában is nyert a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon

Reisz Gábor magyarázat mindenre című filmjét két kategóriában is díjazták a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon – tájékoztatta a forgalmazó Cirko Film szombaton közleményben az MTI-t.

MW

Reisz Gábor, a Velencei Filmfesztiválon díjazott Magyarázat mindenre című film rendezője interjút ad az MTI újságírójának a Cirko-Gejzír Filmszínházban 2023. szeptember 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az alkotás nyerte a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, Arany Hugo elnevezésű fődíjat, valamint a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is megkapta.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét.

 A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.

A film – melynek forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írta – emellett a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Hugo díjat is elnyerte. 

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF - Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre elnyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában.

 A film október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet – áll a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!