nyilatkozniuk kell

2020.11.22. 06:41

A járvány miatt túl nagy a nyomás: „végrendeletet” kérnek az intenzívre kerülő idősektől

Svájcban előre le kell írniuk a betegeknek, hogy milyen kezelést engednek és milyet nem. Az orvosok szerint erre mindenkinek fel kell készülni, de több időseket segítő szervezet máris tiltakozik.

Forrás: Shutterstock

Az intenzív osztályokon dolgozó svájci orvosok társasága (SGI) arra kéri a koronavírusnak leginkább kitett embereket, hogy írják össze az ápolásukkal kapcsolatos elvárásaikat arra az esetre, ha menthetetlenül megbetegednének, mert ezáltal enyhíteni tudnák a nyomást, amely a kórházak intenzív osztályaira nehezedik most, a járvány idején. Egy civilszervezet azonban, amely az időseket segíti, tiltakozik a felhívás ellen.

A Pro Senectute Schweiz nevű szervezet szerint az orvostársaság kérése tapintatlan, tagjai viszont azt mondják: az ilyen „végrendeletek” sokat segíthetnek, amikor fájdalmas, de gyors, mégis etikus döntéseket kell hozniuk sok válságos állapotban lévő beteg ápolása közben.

Fotó: Shutterstock

 

Arra kérik a 60 év felettieket, a krónikus alapbetegségekkel küzdőket, hogy készüljenek fel a legrosszabb eshetőségre is, amikor ezeknek a kívánságoknak az elmondására már nem lesz lehetőség, és írják le egy papírra: milyen kezelési módokat engednek, vagy éppen nem engednek meg esetükben – írja a Ripost.

A Pro Senectute Schweiz szerint az ilyen kérés normális időszakokban ésszerű, most, a járvány idején azonban azt a benyomást kelti, hogy az orvosok sürgetik a legnagyobb veszélyben lévőket olyan döntések meghozatalára, amelyekhez alapos megfontolás kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!