Nagyvilág

2024.03.26. 19:00

Egy ausztrál alma 400 dollárt kóstál Új-Zélandon

Pontosabban fogalmazva: ekkora büntetést kaphat a szigetországba belépő feledékeny utas.

A Queen Victoria Market, ahol a világ összes gyümölcse kapható, néhány villamos megállóra található Melbourne üzleti negyedétől.

Fotó: Kolodzey Tamás

Auckland. Az ötödik kontinensen néhány kivételtől eltekintve mindent szabad. A természet védelmét és a vámszabályokat azonban szigorúan betartatják, a vétkezőket viszont rendkívül udvarias eljárás keretében kegyetlenül megmázsálják. 

Önmagunknak drukkolunk 

Az Ausztráliából Új-Zélandra érkező vizitelőt Auckland repülőterén hatalmas fényképes tábla fogadta. Ezen virított az alma, amely szinte kinyomta a látogató szemeit. Következett a gyors leltár, a szállodában hajnalban kapott úticsomag ellenőrzése: a légmentesen csomagolt étkek között volt néhány itthon is népszerű gyümölcs, amelyek a kukában végezték, a miskolci utas azonban nem volt elég alapos, egy delicsesz ugyanis a hátizsákjában maradt. A szatyor fennakadt a biztonsági átvilágításon, ezért kiemelték, majd következett a kikérdezés, az útlevél lemásolása, a jegyzőkönyv felvétele. 

A tisztviselő kisasszony megértően vette tudomásul védekezésünket, melynek értelmében nem állt szándékunkban a szabályokat megsérteni – ilyen piti tételben miért tettük volna –, de a törvények mindenkire vonatkoznak, kiskapu nincs, illetve mégis van. 

A négyszáz új-zélandi dolláros helyszíni birság kifizetését az ügyükben eljáró vámos felfüggesztette, talán azért, mert hatott a kétségbeesett tekintetünk. Azt javasolta, hogy e-mailben adjuk be méltányossági kérvényünket a hivatalnak, amely két hét alatt elbírálja sorainkat és értesítést küld a határozatáról. Egy hét már eltelt, így már csak ugyanennyi ideig kell önmagunknak drukkolnunk. Amennyiben nem kapunk kegyelmet, úgy egy ausztrál almáért forintban számolva kilencven ezres büntetést kell átutalnunk az eljáró hatóságnak. Mielőtt a repülőtéren utunkra engedtek minket, a finánc sokat sejtetően megjegyezte: az őszintén és jól megfogalmazott beadványokat „fent" általában elfogadják... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!